Kako povećati količinu mleka kod dojilja – Da li postoje prirodni lekovi?

Kako povećati količinu mleka kod dojilja – Da li postoje prirodni lekovi?
Veljko Milicevic

Da li se i vi, kao mnoge mame koje doje, suočavate sa smanjenom količinom mleka?

Znamo koliko ovo može biti stresno, pogotovo ukoliko ste istrajni u želji da isključivo dojite svoju bebu – što je najbolja moguća odluka za njeno zdravlje i ishranu!

Majčino mleko je dokazano najbolja hrana za bebu, međutim, mnoge žene usled raznih razloga mogu da imaju problem sa smanjenom proizvodnjom mleka.

Ako želite da pravite više majčinog mleka, možete da pokušate sa nekim prirodnim lekovima i namirnicama!

Širom sveta, žene u različitim kulturama i zemljama konzumiraju određenu hranu, napitke ili suplemente kako bi povećale proizvodnju mleka.

Šta sve utiče na količinu mleka kod dojilja?

Mleko se proizvodi u grupama ’’kesica’’ u žlezdama vaših grudi, a zatim se prenosi kroz mlečne kanale do vaše bradavice gde mleko teče iz malih otvora – to se naziva refleks otpuštanja.

Postoji mnogo faktora koji utiču na to koliko majčinog mleka proizvodite, uključujući:

 • koliko često dojite (ponuda i potražnja)
 • koliko dobro vaša beba uzima mleko iz vaših grudi
 • vaše opšte zdravlje i blagostanje

Najbolji način da se uspostavi zdrava zaliha majčinog mleka je da počnete sa dojenjem ubrzo nakon što se beba rodi, da često dojite (na zahtev) i uverite se da vaša beba pravilno sisa.

Kada se količina mleka kod dojilja smatra malom?

Smatra se da je količina mleka niska ako ne proizvodite dovoljno mleka da zadovoljite normalne potrebe za rast i razvoj vaše bebe.

Slabo snabdevanje je obično privremena situacija koja će se poboljšati uz odgovarajuću podršku za dojenje.

Pravljenje više mleka zavisi od ponude i potražnje - ako se više mleka ukloni iz dojke, proizvodi se više mleka. Što je manje mleka uklonjeno, manje je napravljeno.

Dakle, kao što smo rekli, proizvodnja majčinog mleka je direktno povezana sa tim koliko često vaša beba doji ili koliko često se izmuzavate.

Moraćete da unosite više kalorija nego obično tokom ovog perioda, jer je vašem telu potrebna ta dodatna energija za proizvodnju mleka.

Zato je dobra ideja da razmislite o dodavanju namirnica u vašu ishranu za koje je utvrđeno da imaju pozitivan uticaj na proizvodnju mleka!

Da li stres utiče na smanjenje mleka?

Znamo da naučiti pravilno da dojite svoju bebu može biti izazovno i razumljivo je da ste pod stresom zbog zaliha majčinog mleka.

Međutim, hronični stres može negativno uticati na proizvodnju mleka—posebno kada imate puno telesnih procesa koji se ’’takmiče’’ za ograničene resurse.

Redovno praktikujte zdrave tehnike i aktivnosti za smanjenje stresa, kao što su vežbe disanja, lagane vežbe, razgovori sa prijateljima, samo-negu i opuštanje.

Takođe, budite strpljivi sa sobom dok radite na povećanju proizvodnje majčinog mleka tokom perioda dojenja!

Kako povećati količinu mleka kod dojilja prirodnim putem?

Pre svega, treba zdravo da se hranite. Zdrave namirnice su pune vitamina i minerala. Neke od njih sadrže neka svojstva koja mogu pomoći u povećanju proizvodnje majčinog mleka.

Zaista postoji superhrana za dojenje koja podržava zdravo snabdevanje majčinim mlekom.

Naročito se savetuje konzumiranje tečnosti, jer to dokazano pomaže u povećanju snabdevanja mlekom - a neke vrste tečnosti takođe daju dodatni podsticaj!

Voda za piće je jedan od najjednostavnijih načina da osigurate da vaše telo može proizvesti puno majčinog mleka za vašu bebu! Tokom dojenja, trebalo bi da pijete čak i više vode od preporučene količine.

To je zato što je majčino mleko 87% vode, a tokom postporođajnog perioda vaše telo gubi više vode nego inače. Czato ciljajte na minimum 2 l vode svakog dana.

Ako jedete dobro izbalansiranu ishranu za dojenje, mnoge od ovih namirnica možda su već deo nje. A i većina ovih namirnica je zdrava i hranljiva.

Samo imajte na umu da, kao i sve ostalo, ne želite da preterujete sa konzumiranjem laktogene hrane!

Ako vam se čini da ste uspeli da povećate količinu mleka prirodnim putem, obavezno pažljivo pratite dalje povećanje količine majčinog mleka. Kada dođete do tačke u kojoj se osećate prijatno i da vaša beba nije više gladna - počnite da smanjujete količinu laktogene hrane koju konzumirate.

Reč opreza:

Naime, ako biste nastavili da povećavate količinu mleka, mogli biste da dobijete previše majčinog mleka. Preobilno snabdevanje majčinim mlekom može dovesti do potpuno drugačijeg skupa problema kao što su prepunjenost grudi, začepljeni mlečni kanali i mastitis.

Pa hajde da vidimo šta možete da uradite kako biste rešili svoj problem i kako bi vaša beba uvek imala dovoljnu količinu mleka!

Integralne žitarice

Smatra se da integralne žitarice imaju svojstva koja podržavaju hormone odgovorne za proizvodnju majčinog mleka.

Žitarica koja može pomoći u povećanju proizvodnje majčinog mleka je čuvena ovsena kaša. Takođe možete probati ječam, smeđi pirinač ili drugu hranu napravljenu od integralnih žitarica.

Tamno zeleno lisnato povrće

Tamno zeleno lisnato povrće - kao što su spanać, zelena salata, kelj i brokoli - puno je hranljivih materija, posebno kalcijuma. Takođe sadrže fitoestrogene koji mogu pozitivno uticati na proizvodnju majčinog mleka.

Leblebije

Leblebije ili slanutak, neverovatno zdrava mahunarka koja se koristi u mediteranskoj i bliskoistočnoj kuhinji, takođe može da poveća količinu mleka.

Još od vremena drevnog Egipta, žene su koristite leblebije da podstaknu veću količinu mleka tokom dojenja.

Slanutak je hranljiva namirnica sa visokim sadržajem proteina i takođe sadrži biljne estrogene koji mogu delovati kao galaktagog.

Ukoliko nemate običaj da pripremate leblebije, možete da uživate u humusu, čuvenom namazu koji se pravi od ove mahunarke.

Laneno seme i laneno ulje

Laneno seme sadrži fitoestrogene koji mogu uticati na proizvodnju majčinog mleka. Laneno seme, kao i ulje, takođe sadrži esencijalne masne kiseline.

Komorač

Seme komorača dodaje ukus mnogim različitim jelima, ali takođe povećava količinu mleka kod dojilja. Lukovica, stabljika i listovi komorača su jestivi i možete ih dodati u supe, variva ili druge recepte od komorača.

Naime, biljni estrogeni koji se nalaze u komoraču mogu pomoći majkama koje doje da proizvode više majčinog mleka.

Beli luk

Da li ste znali da je beli luk galaktagog? To znači da pomaže dojiljama da stvore više majčinog mleka!

Iako beli luk ima jak miris koji prelazi u majčino mleko, ispostavilo se da se nekim bebama sviđa ovaj jači ukus.

Neka istraživanja čak pokazuju da mleko sa ukusom belog luka može pomoći da bebe koje doje - duže doje. Zanimljivo.

Međutim, ukoliko vaša beba pokaže znake osetljivosti na hranu nakon što pojedete beli luk – možda bi ipak trebalo da ga izbegavate dok dojite.

Đumbir

Svež koren đumbira nije samo zdrav dodatak vašoj ishrani, već može i povećati proizvodnju majčinog mleka i pomoći kod refleksa opuštanja!

Prilično je jednostavno da dodate svež, sirov koren đumbira u jela koja pripremate.

Takođe možete dodati đumbir u svoju dnevnu rutinu tako što ćete piti čaj od đumbira.

 

Piskavica za povećanje količine mleka

Mnogi konsultanti za dojenje preporučuju piskavicu kao najbolji prirodni lek za povećanje količine majčinog mleka! Tako da, bilo bi vredno pokušati.

Piskavica je priznata kao bezbedna i netoksična od strane Američke Uprave za hranu i lekove (FDA).

Većina žena dobro toleriše piskavicu i nije se pokazalo da ima bilo kakav negativan uticaj na bebe.

Istraživanjima je utvrđeno da piskavica povećava količinu mleka kod žena, posebno u ranim danima dojenja. Ovo se dešava zato što je seme piskavice poznati prirodni galaktagog – povećava proizvodnju majčinog mleka stimulacijom prolaktina.

Seme piskavice je zaista najčešći prirodni lek za povećanje količine mleka širom sveta! Takođe obogaćuje vaše mleko sa dodakom vitamina i minerala kao što su: C, A, B1, B2, B3, D, kalcijuma i gvožđa.

Primećeno je da čak povećava zapreminu mleka u roku od 2-3 dana! Tako da će većina majki primetiti povećanje količine mleka u roku od 2-3 dana od uzimanja piskavice.

Dobra vest je da se takođe smatra da piskavica ublažava grčeve kod beba i deluje smirujuće na majku.

Može pomoći u poboljšanju refleksa „otpuštanja“ majčinog mleka tako što smiruje nervnu napetost, stres, anksioznost i umor.

Naravno, uvek vam savetujemo da se prvo konsultujete sa konsultantom za dojenje ili lekarom.

Čajevi za povećanje količine mleka

Čajevi su često jedan od najčešćih izbora za žene-dojilje koje žele brzo da povećaju količinu mleka!

Čaj za dojenje može sadržati jednu biljku ili čak kombinaciju više biljaka koje zajedno podržavaju zdravu laktaciju i povećavaju proizvodnju majčinog mleka.

Biljke koje se nalaze u čaju za dojenje najčešće uključuju piskavicu, sikavicu i komorač. Osim što povećavaju snabdevanje majčinim mlekom, čajevi su takođe veoma opuštajući i lako se pripremaju.

Ovseno mleko

Ukoliko i vi zbog alergije ili skorašnjih istraživanja koja nam kažu da je kravlje mleko štetno – konzumirate biljna mleka – treba da znate da vam ovseno mleko može pomoći da povećate količinu mleka tokom dojenja!

Ovas je integralna žitarica za koju je dokazano da povećava snabdevanje mlekom. Sadrži vrstu vlakana koja se zove beta-glukani - koji mogu da podignu nivo prolaktina u telu.

Šta možemo da zaključimo?

Znamo koliko dojenje može da bude izazovno i za vas i za vašu bebu – naročito ako vam je to prvo dete.

Međutim, nemojte da odustajete kod prvih prepreka! Majčino mleko je najbolja i najzdravija hrana za vašu bebu!

Konsultant za dojenje može da vas nauči tehnikama i pozicijama za pravilno dojenje vaše bebe. Često jednostavni i blagi pomaci mogu napraviti velike razlike!

Ključno je u tome da rano zatražite pomoć, a ne da čekate dok se situacija ne učini nepremostivom!

Ukoliko primetite da vam dojenje ide teško ili da imate smanjenu količinu mleka – posavetujte se sa stručnjakom!

Do tada, možete da preduzmete ove jednostavne korake i uvrstite u svoju redovnu ishranu namirnice i prirodne lekove koji na potpuno prirodan način utiču na povećanje količine majčinog mleka tokom dojenja!

Unošenje malih promena može vam puno pomoći da napravite adekvatne zalihe mleka koje je bukvalno zlatna hrana za vašu bebu!

Nazad
Ostavi komentar

Read our Privacy Policy and Terms of Service.

Related posts

 • Top 8 prirodnih načina kako da sprečite zadržavanje vode u telu ovog leta!

  Top 8 prirodnih načina kako da sprečite zadržavanje vode u telu ovog leta!

 • Da li je smeđi šećer zdraviji od belog šećera? Otkrivamo istinu!

  Da li je smeđi šećer zdraviji od belog šećera? Otkrivamo istinu!

 • Top 10 razloga zašto da uradite detox organizma ovog leta!

  Top 10 razloga zašto da uradite detox organizma ovog leta!

 • Čišćenje organizma od kofeina je moguće uz pomoć ovih prirodnih metoda!

  Čišćenje organizma od kofeina je moguće uz pomoć ovih prirodnih metoda!