Sok od Celera, Zašto ga Ceo Svet Pije? Benefiti i Mane

· 1 Komentar
Sok od Celera, Zašto ga Ceo Svet Pije? Benefiti i Mane
Veljko Milicevic

Sok od celera postao je totalni hit u svetu nakon što je Medicinski Medijum napisao knjigu: “SOK OD CELERA” - Najmoćniji lek našeg vremena koji isceljuje milione ljudi širom sveta

U ovom tekstu ću vam predstaviti sve benefite i mane ovog zelenog soka za mršavljenje.

Sadržaj

 • Nutritiva u soku od celera
 • Hidratacija 
 • Zdravlje creva 
 • Istina o čišćenjima sokom od celera
 • Ko bi trebao a ko ne da pije sok od celera?
 • Pravljenje soka od celera kod kuće
 • Zaključak: Kako ubaciti sok od celera u svakodnevni život?
 •  

  1. Nutritiva u soku od celera:

  Jedna od mana soka od celera je ta što se ceđenjem celera većina vlakana uklanja, ali sa druge strane to znači da su vitamini, minerali i enzimi koncetrovaniji.

  Jedna šolja soka od celera nudi značajan deo dnevnih potreba za vitaminima A, C, i K, kao i za kalijumom i drugim korisnim elementima.

  Detaljan Pregled Nutrijenata

  Kalorijska Vrednost

  Sok od celera sadrži samo oko 40 kalorija po šolji, čineći ga idealnim za one koji žele da kontrolišu unos kalorija bez žrtvovanja nutritivnih vrednosti. Niska kalorijska vrednost čini sok od celera popularnim izborom u različitim dijetama, posebno u onima koje su fokusirane na smanjenje telesne težine. Konzumacija soka od celera može pomoći u održavanju sitosti bez preteranog dodavanja kalorija, što je korisno za dugoročno upravljanje težinom.

  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28423952/

  Proteini

  Iako sok od celera nije bogat izvor proteina, sadrži oko 2 grama po šolji. Proteini su ključni za izgradnju i popravku mišića, a takođe igraju vitalnu ulogu u proizvodnji enzima i hormona. Iako sok od celera ne može poslužiti kao primarni izvor proteina, njegova mala količina može doprineti ukupnom dnevnom unosu proteina.

  Ugljeni Hidrati

  Sok od celera sadrži oko 9.5 grama ugljenih hidrata po šolji, od čega je 5 grama prirodnih šećera. Ovi ugljeni hidrati su većinom jednostavni šećeri, koji pružaju brzi izvor energije. Međutim, za razliku od prerađenih šećera koji se često nalaze u sokovima i gaziranim pićima, prirodni šećeri u soku od celera dolaze sa dodatnim vitaminima i mineralima, čineći ih zdravijom opcijom.

  Vitamini i Minerali

  Sok od celera je izuzetno bogat vitaminom K, koji je neophodan za normalno zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju. Takođe sadrži značajne količine vitamina C, esencijalnog za rast, razvoj i popravku tkiva u svim delovima tela. Vitamin C je snažan antioksidant koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, potencijalno smanjujući rizik od hroničnih bolesti. Kalijum, koji se nalazi u visokim količinama u soku od celera, ključan je za održavanje normalnog krvnog pritiska i pravilnog funkcionisanja mišića i nerva.

  Dodatni Nutrijenti i Prednosti

  Sok od celera takođe sadrži druge važne minerale kao što su magnezijum i kalcijum. Magnezijum igra vitalnu ulogu u preko 300 enzimskih reakcija u ljudskom telu, uključujući stvaranje energije, regulaciju nivoa glukoze u krvi i proizvodnju proteina. Kalcijum je ključan za održavanje jakih kostiju i zuba, kao i za funkciju nerava i mišića. Osim toga, sok od celera sadrži i druge vitamine B grupe, uključujući folnu kiselinu, koja je ključna za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i za pravilan razvoj fetalnog nervnog sistema tokom trudnoće.

  Zaključak

  Svaka čaša soka od celera pruža nutritivni podsticaj sa minimalno kalorija, čineći ga izvrsnim dodatkom uravnoteženoj ishrani. Bogatstvo vitamina i minerala čini sok od celera ne samo ukusnom, već i izuzetno zdravom opcijom za dopunjavanje dnevne ishrane.

  Njegova sposobnost da pruži ključne nutrijente dok podržava hidrataciju čini ga idealnim izborom za one koji teže održavanju zdravog načina života. Celovitim pristupom koji uključuje redovnu konzumaciju soka od celera, može se doprineti boljem zdravstvenom stanju i poboljšanju kvaliteta života.

  2. Hidratacija

  Sok od celera nije samo osvežavajući napitak, već nudi i širok spektar zdravstvenih koristi. Njegov nizak sadržaj šećera čini ga preferiranim izborom u odnosu na zaslađena pića, pomažući u smanjenju ukupnog unosa kalorija. Pored toga, fitonutrijenti prisutni u soku od celera pomažu u borbi protiv upala i oksidativnog stresa.

  Detaljni Pregled Prednosti

  Hidratacija

  Sok od celera sadrži preko 95% vode, što ga čini izuzetnim sredstvom za održavanje adekvatne hidratacije organizma. Pravilna hidratacija ključna je za optimalno funkcionisanje svih telesnih sistema, uključujući cirkulaciju, regulaciju temperature i probavu. Pijenje soka od celera može pomoći u popunjavanju dnevnih potreba za tečnostima, čineći ga idealnim za ljude koji možda ne uživaju u pijenju obične vode.

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4473081/

  Antioksidansi

  Bogatstvo antioksidanasa u soku od celera čini ga moćnim oružjem u borbi protiv oksidativnog stresa, stanja koje može dovesti do oštećenja ćelija je jedan od osnovnih uzroka mnogih hroničnih bolesti. Antioksidansi neutrališu slobodne radikale, molekule koje mogu izazvati ćelijska oštećenja i ubrzati proces starenja. Redovna konzumacija antioksidanata može smanjiti rizik od razvoja bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i određenih vrsta raka.

  Protivupalna svojstva

  Sok od celera sadrži fitohemikalije koje imaju potencijal da smanje upale u telu. Upala je normalna imunološka reakcija, ali kada postane hronična, može doprineti nizu zdravstvenih problema, uključujući artritis, bolesti srca i astmu. Fitohemikalije kao što su luteolin i apigenin su proučavane zbog svojih protivupalnih svojstava i mogu pomoći u smanjenju upale kod osoba sa autoimunim stanjima.

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871295/

  Podrška za kožu

  Visok sadržaj vitamina C u soku od celera igra ključnu ulogu u sintezi kolagena, proteina koji je odgovoran za elastičnost i čvrstoću kože. Antioksidativna svojstva vitamina C pomažu u zaštiti kože od štetnog delovanja UV zračenja i zagađivača iz okoline, koji mogu doprineti preranom starenju. Redovna konzumacija soka od celera može poboljšati opšte zdravlje kože, smanjiti vidljivost bora i unaprediti prirodni sjaj kože.

  Zaključak

  Sok od celera je multifunkcionalno piće koje podržava opšte zdravlje kroz hidrataciju, smanjeni unos šećera i protivupalna svojstva. Njegova sposobnost da poboljša hidrataciju, zaštiti ćelije od oksidativnih oštećenja, smanji upalu i podrži zdravlje kože čini ga vrednim dodatkom u svakodnevnoj ishrani. Pijenje soka od celera može biti jednostavan, ali efikasan način za unapređenje vašeg zdravlja i dobrobiti, naročito kada se koristi kao deo uravnoteženog načina ishrane i zdravog životnog stila.

  3. Zdravlje Creva

  Sok od celera može pozitivno uticati na zdravlje creva pružanjem biljnih jedinjenja koja mogu smanjiti upalu. Iako je manje koristan kada se procedi (jer se uklanja vlakno), neceđeni sok od celera zadržava vlakna neophodna za zdrav digestivni sistem. Međutim, možda neće odgovarati svima, posebno onima sa osetljivim stomacima ili stanjima kao što je sindrom iritabilnog creva (IBS).

  Protivupalni Komponenti

  Sok od celera sadrži luteolin i pirrolokinolin kinon (PQQ), dva biljna jedinjenja koja su pokazala potencijal u smanjenju upala unutar crevnog trakta. Luteolin se nalazi u mnogim voćkama i povrću i poznat je po svojim antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima. Ovo jedinjenje može pomoći u smanjenju upale blokiranjem određenih puteva i inhibiranjem enzima koji doprinose upalnom procesu. PQQ, manje poznato ali snažno jedinjenje, takođe ima snažne antioksidativne efekte i može doprineti zaštiti crevnih ćelija od oksidativnog stresa, čime indirektno smanjuje upalu.

  Podrška za Mikrobiom

  Fermentisani sok od celera može imati dodatne koristi za zdravlje creva jer fermentacija često uključuje probiotičke bakterije koje su korisne za crevni mikrobiom. Ove bakterije mogu pomoći u poboljšanju raznolikosti i zdravlja crevnih bakterija, što je ključno za dobro opšte zdravlje. Fermentisani sok od celera može pomoći u borbi protiv patogenih bakterija, podsticanju dobrih bakterija i generalnom poboljšanju funkcije creva.

  Vlakna

  Kada se sok od celera ne procedi, zadržava svoja vlakna, koja su ključna za zdravlje digestivnog sistema. Vlakna pomažu u regulaciji probave i mogu smanjiti pojavu zatvora. Takođe igraju vitalnu ulogu u održavanju zdrave ravnoteže crevne flore, jer služe kao prebiotici—hrana za dobre bakterije u crevima. 

  Potencijalne Opreznosti

  Fermentabilni Ugljeni Hidrati i Digestivni Problem

  Sok od celera sadrži fermentabilne ugljene hidrate poznate kao FODMAPs (Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides, and Polyols). Ovi ugljeni hidrati mogu biti teški za varenje kod određenih osoba, posebno onih sa sindromom iritabilnog creva (IBS) ili drugim sličnim digestivnim stanjima. Kada se konzumiraju, FODMAPs mogu dovesti do prekomernog razvoja gasova, nadutosti, bolova u stomaku, i drugih simptoma povezanih sa IBS-om.

  Za osobe osetljive na FODMAPs, konzumacija celera može pokrenuti simptome jer se ovi šećeri fermentiraju u debelom crevu, što rezultira proizvodnjom gasa i iritacijom. Takođe, osobe koje pate od kroničnih inflamatornih bolesti creva, kao što su Crohnova bolest ili ulcerozni kolitis, mogu osetiti pogoršanje simptoma nakon konzumiranja soka od celera.

  Konsultacija sa lekarom

  Pre nego što se sok od celera uvede kao redovni deo ishrane, osobe sa prethodno spomenutim stanjima ili sa osetljivim digestivnim sistemom treba da se posavetuju sa svojim lekarom, dijetetičarom ili gastroenterologom. Profesionalci mogu ponuditi savete prilagođene pojedinačnim potrebama i pomoći u stvaranju dijetetskog plana koji smanjuje rizik od neprijatnih simptoma.

  Testiranje Tolerancije na Sok od Celera

  Za one koji su zabrinuti zbog potencijalnih digestivnih problema, ali su zainteresovani za isprobavanje soka od celera, korisno bi bilo postepeno uvoditi sok u ishranu. To znači započinjanje sa malim količinama soka kako bi se testirala tolerancija bez izazivanja ozbiljnih simptoma. Ako se ne pojave negativni efekti, količina soka može postepeno biti povećana.

  Alternativni Načini Konzumiranja Celera

  Za one koji su osetljivi na sirovi celer ili sok, može biti korisno probati drugačije metode pripreme koja mogu smanjiti prisustvo FODMAPs. Kuvanje celera može pomoći u razgradnji nekih fermentabilnih šećera, čineći ga lakšim za varenje. Takođe, umesto konzumiranja velikih količina soka, može biti korisno uključiti male količine celera u raznovrsne obroke, što može pomoći u održavanju nutritivne ravnoteže bez izazivanja digestivnih problema.

  Zaključak

  Za optimalne beneficije za zdravlje creva, razmotrite konzumiranje neceđenog soka od celera, koji zadržava svoja vlakna i podržava zdravlje digestivnog sistema. Međutim, zbog mogućih interakcija sa određenim digestivnim stanjima, važno je pristupiti oprezno i, po potrebi, potražiti stručni medicinski savet. Unapređenje zdravlja creva je vitalno za opšte dobrostanje, a sok od celera može biti jedan od mnogih korisnih alata u održavanju ili poboljšanju funkcije digestivnog sistema.

  4. Istina o čišćenjima sokom od celera

  Iako su čišćenja sokom od celera popularna, naučni dokazi koji podržavaju tvrdnje o detoksikacijskim svojstvima ovog napitka su ograničeni. Ljudsko telo ima prirodne mehanizme za detoksikaciju koji uključuju organe poput jetre i bubrega, i nije neophodno unositi dodatne napitke kako bi se ovaj proces poboljšao. 

  Lažne Izjave

  Izjave o detoksikaciji sokom od celera često su popularizovane od strane poznatih ličnosti i influensera koji nemaju formalno obrazovanje u medicinskim ili nutricionističkim naukama. Promovišu ideju da konzumacija soka od celera može "očistiti" telo od toksina i poboljšati sveukupno zdravlje. Međutim, naučne studije ne podržavaju ove tvrdnje. Detoksikacija je složen biohemijski proces koji se prirodno odvija u telu, a jetra i bubrezi igraju ključnu ulogu u filtriranju i eliminisanju štetnih supstanci iz organizma.

  Medicinski Pregled Procesa Detoksikacije

  Jetra transformiše toksine u manje štetne supstance ili ih direktno uklanja iz krvi. Bubrezi zatim filtriraju ove supstance iz krvi i eliminišu ih putem urina. Ovaj proces je efikasan i kontinuiran, a unos dodatnih "detoks" napitaka ne poboljšava njegovu efikasnost. U stvari, zloupotreba detoks dijeta može ometati prirodne funkcije tela i dovesti do disbalansa.

  Potencijalni Rizici

  Čišćenja sokom od celera mogu dovesti do niza negativnih zdravstvenih posledica, uključujući:

  • Prekomerno smanjenje kalorija: Striktno pridržavanje dijeta baziranih samo na sokovima može rezultirati značajnim deficitom kalorija, što može dovesti do gubitka mišićne mase, umora i usporavanja metabolizma.
  • Nutritivni deficiti: Dugotrajno oslanjanje na sokove može uzrokovati nedostatak ključnih nutrijenata, uključujući proteine, esencijalne masti, vitamine i minerale. Ovo može negativno uticati na zdravlje kostiju, imunološki sistem i opštu vitalnost.
  • Poremećaji u Odnosu prema Hrani: Čišćenja mogu podsticati nezdrav odnos prema hrani, gde se hrana percipira kao nešto što treba izbegavati ili ograničavati. Ovo može dovesti do razvoja poremećaja u ishrani ili pojačati postojeće probleme.

  Medicinski Uvid u "Detoks" Efekte

  Iako sok od celera sadrži antioksidante i antiinflamatorne supstance koje mogu podržati zdravlje, nije dokazano da sok ima sposobnost da eliminiše toksine iz tela. Detoksikacija je prirodna i kompleksna funkcija koja zahteva ravnotežu i podršku mnogih sistema u telu, a ne samo konzumaciju jednog proizvoda.

  Zaključak

  Bitno je biti skeptičan prema velikim tvrdnjama povezanim sa čišćenjima sokom od celera; umesto toga, fokusirajte se na uključivanje ovog napitka kao dela zdrave, uravnotežene ishrane. Sok od celera može biti koristan kao deo raznovrsne dijete, ali nije čudotvoran lek i ne treba ga posmatrati kao zamenu za cele obroke ili medicinske intervencije. Zdravlje treba graditi na čvrstim, naučno podržanim temeljima koji obuhvataju raznovrsnu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i adekvatan odmor, uz minimalno oslanjanje na ekstremne dijete ili čišćenja.

  Još jednu stvar koju morate uvek imati u vidu je da se naučna zajednica vezana za zdravlje okupila oko farmacija kao korporativnog lobija i medicine koja lečli posledicu a na uzrok.

  Na Vama je da se informišete i vidite šta je najbolje za Vas.

  5. Ko bi trebao a ko ne da pije sok od celera?

  Sok od celera postao je izuzetno popularan u svetu zdrave ishrane zbog svojih brojnih prednosti koje se pripisuju njegovoj konzumaciji. Međutim, nije svima preporučljivo da piju sok od celera. Njegova bezbednost i efikasnost mogu varirati u zavisnosti od individualnih zdravstvenih stanja i životnih okolnosti. U ovom delu vodiča detaljno ćemo istražiti ko bi trebao da uključi sok od celera u svoju ishranu, a ko bi trebao biti oprezniji ili ga čak izbegavati.

  Opšta Bezbednost Soka od Celera

  Sok od celera je, u većini slučajeva, bezbedan za konzumaciju kada se unosi umereno. Bogat je vitaminima, mineralima i antioksidansima, što ga čini odličnim dodatkom zdravom načinu života. Međutim, postoje specifične situacije i stanja kada sok od celera može izazvati više štete nego koristi.

  Osobe na Niskonatrijumskoj Ishrani

  Jedna od glavnih briga vezana za sok od celera jeste njegov relativno visok sadržaj natrijuma. Jedna šolja soka od celera sadrži oko 215 mg natrijuma. Iako to nije izuzetno visoka količina, može doprineti značajnom povećanju dnevnog unosa natrijuma, posebno ako se konzumira u većim količinama. Osobe koje su na strogo kontrolisanoj niskonatrijumskoj ishrani, kao što su pacijenti sa hipertenzijom, srčanim oboljenjima ili bubrežnim problemima, trebalo bi da budu posebno oprezne i konsultuju se sa lekarom pre redovne konzumacije soka od celera.

  Trudnice

  Trudnice često treba da obrate pažnju na svoju ishranu kako bi osigurale zdravlje i dobrobit kako svoje tako i bebe. Sok od celera sadrži određene biološki aktivne komponente koje mogu uticati na hormonalni balans i cirkulaciju, što teoretski može imati efekte na trudnoću. Trudnice bi trebale konsultovati svog ginekologa pre uključivanja soka od celera u svoju redovnu ishranu.

  Osobe na Određenim Lekovima

  Sok od celera sadrži spojeve koji mogu ragovati sa određenim lekovima, uključujući lekove za snižavanje krvnog pritiska, sedative i lekove koji se koriste za regulisanje srčanog ritma. Komponente soka od celera mogu promeniti efekte ovih lekova, potencijalno dovodeći do neželjenih efekata. Preporučuje se da se osobe koje uzimaju bilo koje hronične lekove konsultuju sa svojim lekarom pre nego što počnu redovno da konzumiraju sok od celera.

  Preporuke za Konzumaciju

  Za većinu zdravih odraslih osoba, sok od celera može biti koristan kada se konzumira kao deo uravnotežene ishrane. Preporučuje se da se ne prekorači količina od jedne do dve čaše dnevno kako bi se izbeglo preterano unošenje natrijuma i ostalih komponenti koje bi mogle uzrokovati probleme u većim količinama. Umerenost je ključna, kao i kod svih drugih aspekata ishrane.

  Zaključak

  Dok sok od celera može ponuditi brojne zdravstvene prednosti, važno je pristupiti njegovoj konzumaciji sa razumevanjem i pažnjom, posebno ako postoje postojeća zdravstvena stanja ili posebne dijetetske potrebe. Kao što je često slučaj, najbolji pristup je onaj koji uključuje raznovrsnu ishranu, bogatu različitim vrstama voća i povrća, čime se osigurava balans nutrijenata neophodnih za održavanje optimalnog zdravlja.

  6. Pravljenje soka od celera kod kuće

  Pravljenje soka od celera kod kuće je jednostavan proces koji omogućava mnogo prostora za personalizaciju u zavisnosti od vaših ukusa i zdravstvenih potreba. Bilo da koristite sokovnik ili blender, sviđaće vam se lakoća s kojom možete napraviti sok. U nastavku su detaljno opisani koraci i saveti za pravljenje soka od celera, kao i nekoliko varijacija recepta koje možete isprobati.

  Osnovni Recept za Sok od Celera

  Pravljenje osnovnog soka od celera zahteva minimalan broj sastojaka i opreme. Evo koraka koji će vam pomoći da napravite savršen osnovni sok od celera:

  Potrebni Sastojci:
  • 3-4 stabljike celera
  Oprema:
  • Sokovnik ili blender
  • Cediljka (ako koristite blender)
  • Posuda za sakupljanje soka
  Postupak:
  1. Priprema Celera: Operite stabljike celera vodom kako biste uklonili bilo kakve ostatke prljavštine.
  2. Iscedite Sok: Ako koristite sokovnik, jednostavno stavite oprane stabljike celera u sokovnik i pustite da mašina obavi svoj posao. Ako koristite blender, isecite celer na manje komade i stavite ih u blender. Dodajte malo vode kako biste olakšali mešanje. Kada se celer potpuno izblenda, koristite cediljku da odvojite sok od pulpe.
  3. Serviranje: Sok od celera je najbolje piti odmah nakon pripreme kako bi se sačuvali svi nutritivni sastojci. Možete ga sipati u veliku čašu i uživati u svežem, zdravom napitku.

  Zaključak

  Pravljenje soka od celera kod kuće je sjajan način da uživate u njegovim zdravstvenim prednostima.

  7. Zaključak: Kako ubaciti sok o celera u svakodnevnu rutinu

  Sok od celera nudi brojne zdravstvene beneficije i može biti dragocen dodatak uravnoteženoj ishrani. Njegova prava vrednost leži u tome što može biti deo uravnotežene ishrane koja uzima u obzir lične zdravstvene uslove ili dijetetska ograničenja.

  Zdravstvene Prednosti Soka od Celera

  Sok od celera je bogat vitaminima i mineralima, pa nudi razne zdravstvene prednosti, uključujući poboljšanu hidrataciju i potencijalno smanjenje upalnih stanja u telu. Sadrži antioksidante kao što su vitamin C i flavonoidi, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, čime se potencijalno smanjuje rizik od hroničnih bolesti poput srčanih oboljenja i nekih vrsta raka.

  Kako Integrisati Sok od Celera u Svakodnevnu Ishranu

  Integracija soka od celera u svakodnevnu rutinu može biti jednostavna i korisna. Evo nekoliko saveta kako to možete učiniti:

  1. Kao Deo Uravnoteženog Doručka: Sok od celera može biti osvežavajući početak dana. Pijte ga uz doručak koji ne uključuje izvore proteina i  masti.
  2. Pre ili Posle Vežbanja: Zbog svojih hidratantnih svojstava, sok od celera može biti odličan izbor za konzumaciju pre ili posle fizičke aktivnosti. On može pomoći u rehidrataciji tela i oporavku mišića.
  3. Kao Zdrava Užina: Ako između obroka osećate potrebu za osveženjem, čaša soka od celera može biti zdrava alternativa visokokaloričnim grickalicama ili slatkišima.
  4. U Smoothie-jima: Dodajte celer u svoje omiljene smoothie-je za dodatnu nutritivnu vrednost. Celer se dobro kombinuje sa voćem poput jabuka, krušaka i citrusa, kao i sa zelenišem poput spanaća ili kelja.

  Zaključak

  Ako vas zanima sok od celera, idealno bi bilo da započnete s pravljenjem svežeg soka od celera kod kuće. Razmislite o zadržavanju nekih vlakana za dodatne koristi za zdravlje creva i uživajte u sokу kao delu hranljivog doručka kako biste maksimizirali njegove zdravstvene potencijale. Ako nemate vremena da ga spremate kod kuće ili se bojite da će vaše dete da prestane da pije ostale sokove pošto mogu da se osećaju na sok do celera, onda sok od celera možete poruciti OVDE.

  Ovaj vodič pruža sveobuhvatno razumevanje soka od celera, omogućavajući vam da donesete prave odluke o uključivanju ovog napitka u vaš režim zdravlja.

  Nazad
  1 Komentar
  Milos Milicevic
  Milos Milicevic

  Nije loše

  Ostavi komentar

  Read our Privacy Policy and Terms of Service.

  Related posts

  • Rušimo mit: Da li je voće stvarno (ne)zdravo?!

   Rušimo mit: Da li je voće stvarno (ne)zdravo?!

  • Sok od kupusa – Zeleno blago koje ćete želeti da konzumirate svaki dan!

   Sok od kupusa – Zeleno blago koje ćete želeti da konzumirate svaki dan!

  • Imate visok pritisak? Pijte sok od celera i rešićete problem!

   Imate visok pritisak? Pijte sok od celera i rešićete problem!

  • Evo kako prirodno da rešite zadržavanje vode u kolenu!

   Evo kako prirodno da rešite zadržavanje vode u kolenu!