Zašto su hladno ceđeni sokovi vredni vaše pažnje – ali pre svega zdravlja?!

Zašto su hladno ceđeni sokovi vredni vaše pažnje – ali pre svega zdravlja?!
Veljko Milicevic

Da vas čujemo – da li postoji neko ko se do sada nije upoznao sa ogromnim zdravstvenim prednostima konzumiranja svežeg voća i povrća? 

Kao najbogatiji izvor esencijalnih vitamina, minerala i enzima potrebnih da telo funkcioniše kako treba – sveže voće i povrće nema alternativu!

Zapravo, sok koji se dobija iz svežeg voća i povrća se široko smatra efikasnim načinom snabdevanja našeg tela vitalnim sastojcima koji su mu potrebni.

Ali da li je baš svaki sok za koji kažu da je 100% prirodan i dobijen ceđenjem voća i povrća dobar?

NIJE.

Izbor prave metode, odnosno ’’mašine’’ za dobijanje ovakvog soka ima veliku ulogu.

A u nastavku ćete saznati i zašto.

Zašto sok?

Naš krvotok lakše apsorbuje hranljive materije iz voća i povrća kada se konzumiraju u obliku sokova.

Baš zato se preporučuje uključivanje prirodnih sokova u vašu ishranu. Oni su takođe neverovatno korisni u detoksikaciji vašeg tela, čime se vaše telo oslobađa štetnog otpada i poboljšava kvalitet vašeg života!

Međutim, postoji jedan problem.

Većina komercijalno dostupnih sokova priprema se kroz procese koji uništavaju prirodnu nutritivnu vrednost voća i povrća.

Zapravo, većina ovih napitaka se dobija neadekvatnom metodom, uz dodatak rafinisanog šećera, konzervansa i drugih aditiva - što samo poništava svrhu zašto uopšte pijemo sok od voća i povrća!

Ovo nas dovodi do toga da se pitamo koji način pripreme sveže ceđenog soka je zapravo NAJBOLjI.

Oni koji vode računa o zdravlju i ishrani verovatno već dobro znaju da je u pitanju proces HLADNOG CEĐENjA.

Hladno ceđeni sokovi bez ikakvih drugih dodataka (čak ni vode) su pravi eliksir!

Ovi sokovi sadrže više vitamina, minerala i drugih hranljivih materija u poređenju sa pićima napravljenim uz pomoć centrifugalnih mašina ili sokovnika!

Šta znači hladno ceđeni sokovi i zašto su bolji?

U procesu hladnog presovanja soka se ne koristi toplota (kao što kaže i sam naziv) za ekstrakciju soka, što znači da nema gubitka hranljivih materija, enzima ili vitamina u sirovom soku.

Postoji nekoliko različitih tipova sokovnika ili mašina koji se mogu koristiti za pravljenje sirovog soka, ali samo prava presa za sokove može napraviti pravi hladno ceđeni sok!

Većina komercijalnih sokova za koje se tvrdi da su 100% prirodni se dobijaju uz pomoć centrifugalne mašine za ekstrakciju soka iz povrća i voća. Ove mašine koriste brzo rotirajuće oštrice za ekstrakciju soka od povrća i voća.

Međutim, problem je ovaj rotirajući pokret!

Naime, rotirajući pokret tokom rada stvara toplotu, koja izaziva razbijanje enzima dostupnih u voću i povrću.

Pored toga, oštrice koje se brzo okreću takođe dovode do nakupljanja vazduha koji se meša sa ekstraktom i oksidira ga - što dovodi do daljeg razlaganja hranljivih materija!

Dakle, vi mislite da dobijate sveže ceđeni, prirodni sok iz ove mašine - ali on zapravo nije tako bogat hranljivim sastojcima kao što je prvobitno bio!

Hladno ceđeni proces, s druge strane, ide potpuno drugačijim putem do pravljenja sokova!

Hladno ceđeni sok se dobija pomoću posebne hidraulične prese za postepeno drobljenje i ceđenje voća i povrća - kako bi se uspešno izvukao njihov sok. Za razliku od centrifugalnih mašina, nema toplote ili vazduha zbog odsustva lopatica/oštrica koje se okreću!

Hladno ceđeni sok se dobija uz pomoć posebne prese koja vrši pritisak koji se meri u tonama! - izvlačeći maksimalan prinos iz voća i povrća.

Zbog ovog jednostavnog i fascinantnog procesa, hladno ceđeni sok je hranljiviji, ukusniji i zdraviji od soka koji se dobija drugim metodama.

Budući da se dobijaju na ovakav način, hladno ceđeni sokovi zadržavaju originalnu nutritivnu vrednost koju poseduje voće i povrće koje se koristilo za dobijanje soka!

Drugim rečima, vi sa svakim gutljajem ovako dobijenog soka možete da budete sigurni da dobijate 100% vitamina, minerala i enzima dostupnih u određenom voću ili povrću!

Hladno ceđeni sok takođe ostaje svež duže vreme, pre svega zbog činjenice da u procesu nema toplote ili oksidacije.

Zašto ljudi piju hladno ceđene sokove?

Budući da hladno ceđeni sokovi zadržavaju originalni nutritivni sadržaj voća i povrća, oni dolaze sa mnoštvom prednosti za vaše celokupno zdravlje.

Hladno ceđeni sok je poznat po svojim zdravstvenim prednostima, uključujući:

 • Pomaže u detoksikaciji tela
 • Jačanje imunog sistema organizma
 • Snižavanje holesterola
 • Pomoć u gubitku težine
 • Povećanje energije i poboljšanje raspoloženja
 • Pomaže protiv upale u telu
 • Poboljšanje vida i zdravlja očiju
 • Zaštita od bolesti
 • Poboljšanje kože i kose

Neke od najvećih prednosti konzumiranja ovako dobijenih sokova su navedene u nastavku:

Detoksikacija organizma

Naše preterano oslanjanje na prerađenu, brzu i generalno nezdravu hranu, slatka pića i alkohol (ali i mnoge druge poroke) nas vodi u prenatrpavanje tela štetnim toksinima.

Da ne govorimo o tome koliko je bukvalno sve oko nas zagađeno ili štetno, počev od vode i vazduha, preko upitnosti šta sve unosimo putem odeće, udisanjem isparenja u našem domu itd.

Zbog toga mnogi stručnjaci za ishranu preporučuju da se s vremena na vreme podvrgnete rutini čišćenja ili detoksikacije uz pomoć hladno ceđenih sokova.

Na taj način ćete svom digestivnom sistemu, ali i celom telu, obezbediti preko potreban odmor.

Detoksikacija putem hladno ceđenih sokova može biti efikasan način da obogatite svoje telo esencijalnim hranljivim materijama, dok izbacujete potencijalno štetne toksine i otpad.

Unos preporučenih vrednosti vitamina, minerala i drugih korisnih sastojaka

Savremeni način života, pre svega ishrana, pravi veliki jaz između stvarnog unosa hranljivih materija i onoga što bi trebalo (tj. što je preporučeno).

Sa današnjom ishranom i kvalitetom namirnica gotovo je nemoguće ispuniti dnevni preporučeni nutritivni unos ovih sastojaka!

S druge strane, pokazalo se da je hladno ceđen sok efikasan u snabdevanju vašeg tela dnevno preporučenom dozom svih vitamina i minerala putem jedne bočice!

Dakle, računica je jasna, ako želite da izbegnete hemikalije u suplementima i napunite svoje telo potrebnim vitaminima, mineralima i enzimima – bacite se na hladno ceđene sokove!

Gubitak težine

Gubitak kilograma ili mršavljenje je jedan od najtraženijih pojmova na internetu!

Ovo ne treba da čudi, budući da smo svedoci koliko je gojaznost u porastu, takoreći svedočimo epidemiji gojaznosti – čak i među decom!

Jedna od najboljih ’’nuspojava’’ korišćenja potpuno prirodne detoksikacije hladno ceđenim sokovima je i gubitak kilograma!

Videli smo mnoge ljude kako se izgladnjuju kako bi brzo smršali, što ih samo na kraju čini ranjivim na nekoliko hroničnih zdravstvenih stanja.

Sa sokovima, međutim, smanjujete unos kalorija, a da se zapravo ne lišavate esencijalnih hranljivih materija!

Naravno, budući da detox program najčešće traje 3 dana – to znači da ćete izgubiti par kilograma i to pretežno zadržane vode (što je takođe sjajna stvar!).

Ali ćete zato očistiti svoje telo od toksina i ubrzati metabolizam – što je odlična podloga za kasniji režim ishrane koji ima za cilj da smanji vašu kilažu.

Poboljšanje raspoloženja

Da li vam se čini da se danas nekako svi suočavamo sa promenama raspoloženja i generalno su mentalni poremećaji sve prisutniji? Počev od onih ’’najblažih’’ da kažemo, anksioznosti i nervoze, pa sve do nekih ozbiljnijih.

Depresija i anksioznost se šire poput epidemije kroz naše moderno društvo.

Ako je verovati najnovijim studijama, imamo čemu da se nadamo - jer sirovo voće i povrće dolazi kao obećavajuća pomoć kod olakšanja simptoma povezanih sa blagim do umerenim mentalnim poremećajima.

Uključivanje hladno ceđenog soka u vašu ishranu može vam pomoći da efikasnije prevaziđete depresiju i anksioznost.

Povećanje energije

Kada jedete čvrstu hranu, vaše telo troši deo vaše energije da je razgradi u hranljive materije.

Međutim, ispijanjem hladno ceđenih sokova vaše telo apsorbuje hranljive materije koje su već ekstrahovane u soku!

To znači da ne morate da trošite energiju za razlaganje hrane, što vam ostavlja veći rezervoar energije za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Naravno, ovde se misli naročito na 3-dnevni detox kada ste samo na sokovima – ali pijenje hladno ceđenog soka i tokom režima zdrave ishrane može da vam pruži veći nivo energije.

Pomoć u jačanju imunog sistema

Možemo da izbegnemo mnoge viruse i bakterije, ali i neke druge bolesti, tako što ćemo poboljšati svoj imunitet!

Hladno ceđeni sokovi koji su bogati antioksidansima, vitaminom A i vitaminom C su posebno odlični kao pomoć za jačanje vašeg imunološkog sistema!

Odlični za kožu

Hladno ceđeni sokovi su prepuni sastojaka koji su bogati antioksidansima koji vam pomažu da posvetlite ten za čistu, blistavu kožu i izgladite bore i fine linije.

Svojstva detoksikacije i prednosti nekih hladno ceđenih sokova takođe pomažu u čišćenju i podmlađivanju vašeg tela iznutra!

Tako da, ko se muči sa problematičnom kožom – sigurno će primetiti poboljšanje u svom tenu kada krene da konzumira hladno ceđene sokove.

Zdravlje srca i krvnih sudova

Hladno ceđeni sokovi od svežeg voća i povrća su neverovatno korisni za vaše kardiovaskularno zdravlje.

Kada ste na detoxu, vi odmarate svoj digestivni sistem ali i srce, čak i ako je ovo privremeno.

Zamenjujući čvrstu hranu hladno ceđenim sokom na 3 dana, efikasno smanjujete nivoe triacilglicerola i insulina u svom telu, istovremeno povećavajući nivoe HDL (dobrog holesterola) - čime značajno poboljšavate stanje vašeg srca.

Pomoć u kontroli dijabetesa tipa 2

Savremena ishrana je prepuna ugljenih hidrata i rafinisanog šećera, koji stoje iza teških stanja poput dijabetesa tipa 2.

Hladno ceđeni sokovi mogu imati mnoge značajne prednosti, koje uključuju smanjenje nivoa insulina – što zaista pomaže da se eliminišu rizici od razvoja dijabetesa tipa 2.

Sokovi od zelenog povrća i voća su posebno efikasni u borbi protiv dijabetesa tipa 2 jer su bogati vlaknima i mikronutrijentima, a imaju malo glikemijsko opterećenje.

Gde možete da kupite prave i 100% prirodne hladno ceđene sokove?

Kao što možete da vidite, nisu svi ’’100% prirodni’’ sokovi ili ’’sveže ceđeni’’ sokovi jednako napravljeni - tako da obratite pažnju kome poklanjate svoje poverenje.

Želite da budete sigurni da dobijate zdrav i hranljiv sok koji ne sadrži nikakve skrivene sastojke poput šećera il iaditiva.

Samo zato što kažu da su „potpuno prirodni“ ili „organski“ ne znači da su zapravo dobri za vaše zdravlje! Zato dobro istražite kako biste znali da li dobijate sok dobrog kvaliteta.

Obratite posebnu pažnju na listu sastojaka.

Držite se dalje od bilo kakvih sokova sa dodatkom šećera. Šećer se može prikriti na listi sastojaka putem mnogo različitih imena, poput glukoze ili fruktoze, pa pažljivo pročitajte!

Obavezno obratite pažnju i na rok upotrebe na hladno ceđenim sokovima. Pošto ne sadrže konzervanse, nemaju dug rok trajanja.

Želite da ih pijete dok su još sveži ili možete da ih zamrznete!

Pošto se hladno ceđeni sokovi ne ekstrahuju tehnikama zagrevanja i ne sadrže nikakve konzervanse - prosečan rok trajanja sveže ceđenog soka je otprilike 3-5 dana u frižideru.

Jedine opcije, osim zamrzavanja, da bi hladno ceđeni sok duže zapravo nisu dobre iz sledećih razloga:

Pasterizacija – Kao što znate, pasterizacija uništava štetne bakterije kako bi sok trajao duže, ali zato uništava većinu vitamina i enzima i narušava prirodni ukus.

Obrada pod visokim pritiskom (HPP) – Ova metoda se zasniva na primeni pritiska da bi se indirektno podigla temperatura soka, te takođe ubija sve što čini hladno ceđeni sok tako korisnim.

Zamrzavanje je zapravo jedina alternativa za bezbedno skladištenje hladno ceđenog soka koja neće ugroziti integritet vitamina ili enzima!

Kao dodatna prednost, neće uticati na ukus.

Kada se zamrzne, sok se može čuvati u zamrzivaču do šest meseci.

Jednostavno odmrznite sok kada budete hteli da ga pijete i uživajte u istom odličnom ukusu i benefitima za zdravlje!

Sada sigurno postavljate pitanje ’’pa gde da nabavim ovakav hladno ceđeni sok?’’

Pridružite se RO! porodici hladno ceđenih sokova!

Postanite naš korisnik i shvatićete sve ovo o čemu smo govorili u ovom tekstu!

Bilo da ste za RO! DETOX koji je neprikosnoven na tržištu ili za čuveni RO! Sok od celera koji je izuzetno koristan za zdravlje – tu smo da vam izađemo u susret.

Preko 30.000 ljudi nam je već poklonilo svoje poverenje – pa vas čekamo.

Nazad
Ostavi komentar

Read our Privacy Policy and Terms of Service.

Related posts

 • Top 8 prirodnih načina kako da sprečite zadržavanje vode u telu ovog leta!

  Top 8 prirodnih načina kako da sprečite zadržavanje vode u telu ovog leta!

 • Da li je smeđi šećer zdraviji od belog šećera? Otkrivamo istinu!

  Da li je smeđi šećer zdraviji od belog šećera? Otkrivamo istinu!

 • Top 10 razloga zašto da uradite detox organizma ovog leta!

  Top 10 razloga zašto da uradite detox organizma ovog leta!

 • Čišćenje organizma od kofeina je moguće uz pomoć ovih prirodnih metoda!

  Čišćenje organizma od kofeina je moguće uz pomoć ovih prirodnih metoda!