Čišćenje organizma od alkohola je moguće uz pomoć ovih PRIRODNIH METODA!

Čišćenje organizma od alkohola je moguće uz pomoć ovih PRIRODNIH METODA!
Tamara Nikolicic

U modernom svetu koji se brzo razvija, alkohol je postao uobičajen vid ’’bekstva’’ za mnoge pojedince.

Bilo da se radi o opuštanju nakon dugog radnog dana ili proslavljanju posebne prilike, alkohol se često smatra načinom da proslavite i da se ’’opustite’’.

Međutim, prekomerna konzumacija alkohola može imati štetne efekte na vaše telo! Pre svega, ostavlja vas u osećaju iscrpljenosti i fizički lošeg stanja.

Ako vam je potreban novi početak i želite da sprovedete čišćenje organizma od alkohola – na pravom ste mestu!

Naročito ako ste od onih koji preteruju sa alkoholom malo više nego što bi trebalo. Možda nanosite više štete svom telu nego što mislite.

Previše konzumiranja alkohola - bilo hronično ili jednokratno - povezano je sa nanošenjem oštećenja vašem srcu, jetri, pankreasu i imunološkom sistemu i čak može povećati vaše šanse za razvoj određenih vrsta raka!

Trenutne preporuke za unos alkohola su NE VIŠE OD JEDNE ČAŠE PIĆA ZA ŽENE I DVE ČAŠE ZA MUŠKARCE NA DNEVNOM NIVOU.

Dakle, kako da konačno ostavite ovu lošu naviku koja izaziva ZAVISNOST i kako da očistite svoj organizam od alkohola?

Rešenje postoji!

I to potpuno prirodno!

Kako alkohol utiče na vaš organizam?

Konzumiranje alkohola, naročito na redovnom i obilnom nivou, može negativno da utiče na sve aspekte vašeg zdravlja!

Uticaj na jetru

Jetra je obično organ koji vam pada na pamet kada čujete da alkohol utiče na vaše telo. To je zato što je to organ za detoksikaciju alkohola - pomaže u razgradnji ili metabolizmu alkohola koji pijete.

Jetra ne može da izvede neverovatne podvige, međutim, može da metaboliše samo otprilike jedno standardno piće svakog sata. Ako unosite više od toga, posebno na redovnoj osnovi, rizikujete da oštetite jetru.

Dobro je poznato da skoro svi koji redovno piju često razvijaju masnu jetru. Ako se ne leči, ta masna jetra može dovesti do fibroze, ciroze ili alkoholnog hepatitisa tokom dužeg vremenskog perioda.

Uticaj na srce

Hronična teška opijanja mogu da izazovu teško oštećenje vašeg srca. Dakle, ako izlazite svakog vikenda i preterujete, možda će vam srce biti na udaru.

Obilno i prekomerno pijenje može da izazove povišen krvni pritisak i bolest srčanog mišića (kardiomiopatija), što može dovesti do srčane insuficijencije i smrti u najtežim slučajevima.​

Za one koji prestanu da piju, rizik od srčanog udara ili iznenadne srčane smrti značajno opada u prvoj godini apstinencije.

Uticaj na imuni sistem

Isti tako, oštećenje imunološkog sistema se ne vidi samo kod ljudi koji redovno piju velike količine alkohola - već čak i kod onih koji povremeno piju! To uključuje veći rizik od različitih upala i infekcija.

Ovo je delimično zbog poremećaja u vašem mikrobiomu, u kojem alkohol može smanjiti broj dobrih bakterija. Stoga je dokazano da prestanak konzumiranja alkohola može poboljšati vaš imunitet.

Kada prestanete da pijete alkohol, možete početi da obnavljate svoj mikrobiom.

Uticaj na mozak

Uticaj alkohola na mozak je podjednako značajan. Hronična konzumacija alkohola može poremetiti delikatnu ravnotežu neurotransmitera, utičući na kognitivne funkcije, pamćenje i regulaciju raspoloženja.

Ovo vremenom može rezultirati gubitkom pamćenja, poteškoćama u koncentraciji, pa čak i razvojem moždanih poremećaja povezanih sa alkoholom.

Uticaj na kvalitet sna

Alkohol je sedativ, pa ako pijete neposredno pre nego što odete u krevet, možda mislite da vam pomaže da zaspite - a san je dobar za vas, zar ne?  Iako možda nećete imati problema da zaspite nakon što popijete nekoliko čaša vina, kvalitet vašeg sna postaje značajno poremećen!

Istraživanja su pokazala da se kvalitet sna može poboljšati u roku od samo dve nedelje nakon odustajanja od alkohola.

Uticaj na kilažu

Ako konzumiranje alkoholnih pića s vremena na vreme polako postaje svakodnevna rutina, očekujte da će i broj na vašoj vagi da poraste. Ispijanje dodatnog pića ili dva može vam dodati 100 kalorija ili više svakog dana, a tokom mesec dana lako biste mogli da dodate i par kilograma!

Ostavljanje alkohola takođe može olakšati gubitak težine i dugoročnu kontrolu težine jer alkoholna pića sadrže prazne kalorije koje vam nisu potrebne.

Uticaj na ishranu

Alkohol takođe blokira apsorpciju folata, a nizak nivo folata je povezan sa povećanim rizikom od raka dojke. Pored toga, alkohol takođe može ometati apsorpciju tiamina, esencijalnog vitamina B neophodnog za energetski metabolizam.

Stoga oni koji redovno piju alkohol mogu biti ozbiljno pothranjeni zbog toga što zaborave da jedu kada piju alkohol. Kada prestanete da pijete alkohol, možete da kontrolišete svoju ishranu i da birate zdravu i hranljivu hranu.

Zašto je važno čišćenje organizma od alkohola?

Pre nego što uđete u prirodne načine detoksikacije alkohola iz vašeg organizma, ključno je razumeti proces detoksikacije od alkohola.

Kada konzumirate alkohol, vaše telo ga razlaže u acetaldehid, toksično jedinjenje koje vrši stres na vašu jetru i druge organe. Detoksikacija od alkohola je način na koji telo eliminiše ove štetne supstance i vraća se u stanje ravnoteže.

Tokom čišćenja od alkohola, vaša jetra igra ključnu ulogu u metabolizmu i eliminaciji alkohola iz vašeg tela. Kao primarni organ odgovoran za detoksikaciju, jetra pretvara acetaldehid u sirćetnu kiselinu, koja se dalje razlaže na ugljen-dioksid i vodu. Ovaj proces pomaže u neutralisanju toksičnih efekata alkohola i uspostavljanju ravnoteže u vašem telu.

S obzirom na dubok uticaj alkohola na različite organe, detoksikacija igra vitalnu ulogu u oslobađanju vašeg tela od toksina alkohola. Eliminišući ove štetne supstance, omogućavate vašim organima da se oporave i funkcionišu optimalno.

Čišćenje organizma od alkohola može pomoći u poboljšanju vašeg ukupnog zdravlja, omogućavajući vam da počnete iznova i živite zdraviji život.

Detoksikacija ne samo da pomaže da se eliminišu toksini alkohola, već i podržava regeneraciju i ponovno zdravo funkcionisanje oštećenih organa.

Uzdržavanjem od alkohola i usvajanjem zdravog načina života dajete svom telu priliku da popravi štetu nastalu prekomernom konzumacijom alkohola!

Zato hajde da pogledamo koje su to prirodne metode za čišćenje organizma od alkohola.

Radite na hidrataciji

Hidratacija ne samo da pomaže u izbacivanju toksina iz vašeg organizma, već i pomaže u ukupnom oporavku.

Pijenje adekvatne količine vode i drugih zdravih tečnosti tokom dana je ključno za detoksikaciju vašeg tela.

Voda igra vitalnu ulogu u eliminaciji toksina i pomaže u razblaženju alkohola u krvotoku, olakšavajući jetri i bubrezima da ih obrađuju i eliminišu.

Ako ostanete dobro hidrirani, podržavate optimalan rad vaših bubrega, omogućavajući im da efikasno uklanjaju toksine i održavaju ravnotežu tečnosti u vašem telu.

Potrudite se da konzumirate najmanje 2l vode dnevno kako biste pomogli u detoksikaciji alkohola. Ovo može izgledati kao mnogo, ali je neophodno održavati svoje telo hidriranim na ovom putu!

Pored vode, savetuje se primena 3-dnevnog detox programa koji se sastoji od pijenja hladno ceđenih, nepasterizovanih sokova od voća i povrća. Tokom ova 3 dana treba da pijete samo ove sokove uz puno vode, uzdržavanje od čvrste hrane i uz laganu fizičku aktivnost.

Ovo je idealan način za novi početak na vašem putu ka životu bez dima!

Pažljivo kreiran program za detoksikaciju organizma, uključujući i detoks od alkohola - kakav je RO! DETOX - može pomoći u eliminisanju štetnih toksina alkohola iz vašeg tela i unaprediti vaše opšte zdravlje!

Bonus savet:

Tečnost se tokom dana konzumira u gutljajima, nikako odjednom!

Značaj elektrolita u ovom procesu

Pored vode, dopuna elektrolita je ključna tokom čišćenja organizma od alkohola.

Konzumacija alkohola može iscrpiti esencijalne minerale iz vašeg tela, što dovodi do dehidracije i neravnoteže u vašem telu.

Elektroliti pomažu u regulisanju ravnoteže tečnosti, funkcije nerava, kontrakcija mišića i još mnogo toga. Kada alkohol poremeti ravnotežu elektrolita u vašem telu, to može dovesti do simptoma kao što su grčevi u mišićima, slabost i nepravilan srčani ritam.

Da biste nadoknadili ove vitalne minerale i poboljšali proces oporavka, važno je da u svoju ishranu uključite hranu bogatu elektrolitima. Banane su, na primer, odličan izvor kalijuma, esencijalnog elektrolita koji pomaže u održavanju pravilne ravnoteže tečnosti u vašem telu.

Kokosova voda je još jedna odlična opcija, jer sadrži kalijum, magnezijum i natrijum, koji su svi važni za ravnotežu elektrolita.

Zeleno lisnato povrće, kao što su spanać i kelj, takođe je bogato elektrolitima poput magnezijuma i kalcijuma.

Sok od celera je takođe sjajan za čišćenje organizma i za dopunu elektrolita, jer sadrži obilje natrijumovih soli i drugih korisnih materija za vaš organizam. Pije se ujutru na prazan stomak, minimum jedna čaša do dve.

Dodavanje ove hrane bogate hranljivim materijama u vašu ishranu može pomoći u obnavljanju ravnoteže elektrolita koja je značajno narušena redovnom konzumacijom alkohola.

Koja hrana pomaže u čišćenju organizma od alkohola?

Zdrava i uravnotežena ishrana, ne samo da obezbeđuju esencijalne vitamine i minerale, već i podržava proces čišćenja i oporavka vašeg tela.

Tokom procesa detoksikacije, ključno je da ’’napunite’’ svoje telo hranom koja može pomoći u eliminaciji toksina i promovisati zdravlje jetre.

Uključivanje lisnatog povrća u vašu ishranu je odličan način za detoksikaciju vašeg tela. Zeleni kao što su spanać, kelj i brokoli su prepuni moćnih antioksidanata i vitamina koji mogu pomoći u eliminaciji toksina i promovisati zdravlje jetre.

Konzumiranje nemasnih proteina (kao što su ćuretina, piletina, riba i mahunarke) veoma je korisna navika u ishrani tokom čišćenja tela od alkohola.

Ovi proteini obezbeđuju esencijalne aminokiseline koje podržavaju funkciju jetre i pomažu u popravljanju oštećenih tkiva. Pored toga, ovi proteini pomažu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, smanjujući žudnju i podstičući opšte zdravlje.

Sikavica za čišćenje organizma od alkohola

Sikavica je moćna biljka poznata po svojstvima zaštite jetre. Ova biljka sadrži jedinjenje zvano silimarin, koje pomaže u popravljanju oštećenih ćelija jetre i podstiče njihovu regeneraciju.

Uključujući suplemente od sikavice ili pijenje čaja od sikavice može pomoći u procesu detoksikacije i podržati zdravlje jetre.

Detoksikacijski efekti korena maslačka

Koren maslačka je još jedna biljka poznata po svojim detoksikacionim svojstvima. Ova biljka stimuliše proizvodnju žuči, koja pomaže u varenju i razgradnji masti.

Podržavajući pravilnu funkciju jetre, koren maslačka može poboljšati čišćenje organizma od alkohola i doprineti opštem zdravlju.

Važnost redovne fizičke aktivnosti

Vežbanje nije samo korisno za održavanje zdrave težine i poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja, već takođe igra značajnu ulogu u čišćenju organizma od alkohola.

Redovno vežbanje pomaže u stimulisanju protoka krvi i podržava eliminaciju toksina kroz znojenje. Aktivnosti poput džogiranja, brzog hodanja i bilo koja druga kardio aktivnost mogu pomoći u procesu detoksikacije.

Na ovaj način takođe podstičete vaš metabolizam, omogućavajući vašem telu da efikasnije sagoreva kalorije i pomaže u kontroli težine. Postizanjem zdrave težine smanjujete opterećenje jetre i drugih organa, olakšavajući procese njihove detoksikacije.

Nazad
Ostavi komentar

Read our Privacy Policy and Terms of Service.

Related posts

 • Sok od celera i probiotici – Novi moćni par za ZDRAV DIGESTIVNI SISTEM!

  Sok od celera i probiotici – Novi moćni par za ZDRAV DIGESTIVNI SISTEM!

 • Šta se zaista dešava sa vašim telom kada prestanete da jedete BRZU HRANU?!

  Šta se zaista dešava sa vašim telom kada prestanete da jedete BRZU HRANU?!

 • Koja je prava količina majčinog mleka za bebe - Sistem ponude i potražnje!

  Koja je prava količina majčinog mleka za bebe - Sistem ponude i potražnje!

 • Čišćenje creva možete da uradite uz pomoć ovih PRIRODNIH metoda!

  Čišćenje creva možete da uradite uz pomoć ovih PRIRODNIH metoda!