5 mitova o voću koji bi vas mogli sprečiti da smršate!

5 mitova o voću koji bi vas mogli sprečiti da smršate!
Veljko Milicevic

Da li ste u fazi pronalaska prave ishrane za vaš režim mršavljenja?

Kada je u pitanju ishrana za mršavljenje, postoji mnogo pravih i pogrešnih informacija.

Tačnije, često ćete više naići na dezinformacije.

U zavisnosti od toga koji članak ste pročitali ili koga ste pitali, voće je ili vaš najbolji prijatelj ili najgori neprijatelj ako pokušavate da smršate!

Ok, pored svih mogućih kolača, slatkiša, grickalica, krofni, torti i dezerta – voće je glavni ’’krivac’’ što vi nikako da smršate.

Ne znamo da li ste nekada čuli, pročitali ili vam je neko ciljano rekao da treba da izbacite voće ako hoćete da smršate.

Generalno se ovih dana puno govori o tome kako je navodno voće nezdravo jer sadrži šećer. S tim u vezi, možete čuti ili pročitati puno mitova o voću.

A mitovi su tu da se ruše!

Takođe postoje razne tvrdnje o tome kako treba da konzumirate voće, u koje doba dana treba da ga jedete i koje voće treba da izbegavate u potpunosti.

Međutim, odmah moramo da kažemo da je upoređivanje PRIRODNOG ŠEČERA iz voća i dodatnog, industrijski obrađenog šećera kao da upoređujete neki dobar i neki manje dobar automobil.

Ok, oba voze (tj. oba su šećeri) - ali potpuno drugačije izgledaju i funkcionišu!

Zato želimo da stanemo na put nekim neutemeljenim tvrdnjama.

Istraživali smo šta je istina, a šta nije.

Evo 5 glavnih mitova o voću i gubitku težine, prema nutricionistima, zajedno sa informacijama o tome u šta treba verovati.

Mit 1: Ceđenje voća uništava vlakna i smanjuje hranljive materije

Ako biste radije pijuckali sveže ceđeni sok ili smuti nego da pojedete neku voćku, ohrabrite se: ceđenje voća ne uništava sva vlakna niti menja hranljiva svojstva voća!

Ovde pre svega mislimo na HLADNO CEĐENE SOKOVE.

Ceđenje voća u centrifugalnim sokovnicima (okretanje oštrica velikom brzinom) ih izlaže toploti i oksidaciji, a hranljive materije se mogu izgubiti kada je hrana izložena toploti ili kiseoniku na taj način.

Dakle, ako želite da popijete dobar i prirodni voćni sok – samo idite na hladno ceđene opcije! Dok se držite njih, nemate o čemu da brinete.

Naravno, podrazumeva se da nema dodatih šećera niti aditiva, kao ni pasterizacije.

Hladno ceđenje voća za dobijanje 100% prirodnog i kvalitetnog soka je odličan način da unesete više porcija voća i hranljivih materija u svoju svakodnevnu ishranu.

Zapamtite, vlakna u voću imaju mnoge prednosti, posebno za one koji pokušavaju da izgube težinu. A hladnim ceđenjem zadržavate najviše vlakana u voću od svih drugih metoda ceđenja.

Međutim, slažemo se da se može desiti da sokovi i smutiji mogu biti manje zasitni od jedenja celog voća jer postoji nedostatak žvakanja, a neki ljudi mogu da ih popiju prebrzo.

Međutim, ovo možete nadoknaditi usporavanjem i dodavanjem npr. proteinskog praha za dodatni ukus, konzistenciju i sitost.

Mit 2: Ne bi trebalo da jedete voće jer ima puno šećera

Jedna od najvećih zabluda o voću je da zato što je slatko, sadrži puno šećera i stoga je "loše" za vas.

Međutim, postoji razlika između prirodnog šećera u voću (fruktoze) i hrane sa dodatkom šećera.

Fruktoza je štetna samo u velikim količinama, koje je teško dobiti u svom prirodnom obliku iz voća. Za većinu ljudi, količina šećera u voću je potpuno bezbedna za jelo.

Voće je takođe među najhranljivijim namirnicama i obezbeđuje druge hranljive materije, poput vitamina, minerala, antioksidanata, enzima i dijetalnih vlakana.

Pored toga, voće ima visok sadržaj vode, što znači da može pomoći u upravljanju apetitom i čini da duže ostanete siti, što vam pomaže da kasnije manje jedete i time pomažete sebi da smršate.

Dakle, iako voće sadrži prirodni šećer, svi ostali hranljivi sastojci koje sadrži, a posebno vlakna, pomažu u promociji sitosti jer usporavaju varenje, što onda može smanjiti ukupni unos hrane – važan faktor u gubitku težine.

Stoga bi definitivno trebalo da uključite voće u svoju svakodnevnu ishranu, posebno zato što ima dosta nutritivnih prednosti.

Ako imate želju za slatkim, umesto da zgrabite komad slatkiša, krofnu ili parče torte, pokušajte da pojedete malo voća, što je savršena užina ili prirodni desert kada ste na putu gubitka težine.

Mit 3: Voće vas goji jer ima puno ugljenih hidrata

Da, voće zaista sadrži ugljene hidrate, ali to su zdravi ugljeni hidrati koji uglavnom potiču iz dijetetalnih vlakana.

Dijetalna vlakna pomažu u održavanju zdravog mikrobioma creva, duže vas drže sitima, podstiču redovno pražnjenje creva i pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi.

Što je više dijetetalnih vlakana u vašoj ishrani, to je bolje za vaše napore da izgubite težinu, a voće je sjajan prirodni izvor vlakana.

Takođe nema potrebe da izbegavate ugljene hidrate jer oni daju vašem mozgu i telu energiju i podržavaju telesne funkcije kao i fizičku aktivnost.

Nema potrebe da izbacite voće ako pokušavate da smršate, samo zato što sadrži ugljene hidrate. Jedenje voća može vam pomoći da se osećate sito, što može biti bolje za vaše napore da izgubite težinu i može vam dati više energije tokom fizičke aktivnosti.

Ako pokušavate da smršate, samo ne zaboravite da obratite pažnju na veličinu porcija, posebno zato što se neko voće može računati kao dve porcije voća ako je veliko.

Prema preporukama stručnjaka za ishranu, odrasli treba da jedu između 1,5 do 2 šolje voća dnevno.

Mit 4: Ne bi trebalo da jedete voće na prazan stomak

Još jedan mit je da jedenje voća na prazan stomak omogućava da ono stoji i ’’trune’’ u želucu i crevima, što usporava varenje druge hrane i doprinosi gasovima, nadimanju i problemima sa varenjem.

Međutim, bilo kakvo ’’truljenje’’ u stomaku je potpuno netačno. Naš želudac prirodno sprečava prekomerni rast bakterija zbog svoje kiselosti, pa većina patogenih mikroorganizama nema šanse.

Voće koje sadrži rastvorljiva vlakna, kao što su jabuke i citrusi, privlače vodu u crevima, formirajući gel, koji može usporiti varenje. Ali ovo nije loša stvar. U stvari, vlakna u voću pomažu da se osećate sito i sprečavaju skokove šećera u krvi nakon obroka, što može pomoći u kontroli apetita i težine.

Stoga ako je voće prvo što pojedete ujutru, ono neće samo „sedeti i trunuti“ u vašem stomaku. Nutritivna vrednost i koristi od jedenja voća ostaće iste bez obzira na to kada ga jedete!

Ipak, za dodatno povećanje sitosti iskombinujte voće sa proteinima poput grčkog jogurta, putera od kikirikija ili sira. Ova hrana takođe dodatno stabilizuje šećer u krvi, a probiotici u jogurtu mogu doprineti daljoj stabilizaciji šećera u krvi i proizvodnji hormona za regulisanje gladi i gubitka težine.

Mit 5: Avokado goji jer je jako mastan

Voće koje se često eliminiše kada neko pokušava da smrša je avokado.

To je zato što avokado ima relativno visok sadržaj masti.

Možda ste u zabludi da morate da izbacite masti da biste izgubili težinu, ali je ovo mit. U stvari, istraživanja su pokazala da redovno uzimanje zdravih masti (kao što su one koje se nalaze u avokadu) može pomoći u upravljanju apetitom i učiniti da budemo siti duže.

To znači da ćemo verovatno manje grickati i manje jesti u celini, što može pomoći u gubitku težine.

Stručnjaci za ishranu kažu da isključivanje masti iz ishrane može ostaviti ljude da se osećaju uskraćeno i nezadovoljno, što može dovesti do toga da posežu za prerađenom hranom koja sadrži više soli i šećera (kao na primer čips i sladoled).

Fokusirajte se na dobijanje izvora zdrave masti u svakom obroku, što može uključivati avokado.

Kombinujte avokado sa malo nemasnog proteina, integralnim žitaricama i povrćem za uravnotežen, hranljiv i zasitan obrok koji vam može pomoći da izgubite težinu i da je zadržite.

Šta možemo da zaključimo?

Potpuno isključivanje DODATNIH (INDUSTRIJSKI OBRAĐENIH) ŠEĆERA moglo bi vam pomoći da smanjite unos kalorija i smršate. Ali pristup koji uključuje ukidanje svih šećera, uključujući i one prirodne iz voća - može dovesti do osećaja uskraćenosti, te na kraju može da bude kontraproduktivno.

Ako biste sebe lišili i prirodno slatkih namirncia, kao što je voće, onda ćete vrovatno samo razmišljati o nečemu slatkom mnogo više nego ikada ranije i na kraju ćete početi da se prejedate sa svim i svačim!

Ne samo da to može osujetiti vaš napredak u gubitku težine, već može uzrokovati da se osećate krivim i razmišljate o tome da u potpunosti odustanete od svojih ciljeva zdrave ishrane.

Potpuno je u redu konzumirati prirodno slatku hranu, samo jedite umereno. Niko ne poriče da treba voditi računa o unosu šećera, ali postoji balans koji treba pronaći.

Veća je verovatnoća da ćete svoju žudnju za slatkim — i ukupan unos kalorija — držati pod kontrolom ako popijete sveže ceđen voćni sok umesto krofne, čokolade ili kolača.

Da, voće (kao i mlečni proizvodi) sadrže šećere koji se prirodno pojavljuju (fruktozu i laktozu). Ali nema potrebe da izbegavate ove namirnice, kažu stručnjaci, jer ova hrana dolazi sa obiljem korisnih hranljivih materija koje su dobre za vas.

Svaki komad voća ima vitamine, minerale, antioksidanse, enzime i vlakna. Ovi vitalni sastojci pružaju prednosti koje su veće od šećera!

Zapamtite šta je problem.

DODATI ŠEĆERI, poput stonog šećera u slatkišima ili bilo kojim drugim namirnicama, NIJE DOBRO ZA VAŠE ZDRAVLJE I NAPORE U MRŠAVLJENJU.

Od voća neće ništa loše da vam se desi. Samo se držite umerenih porcija.

Nazad
Ostavi komentar

Read our Privacy Policy and Terms of Service.

Related posts

 • Sok od celera i probiotici – Novi moćni par za ZDRAV DIGESTIVNI SISTEM!

  Sok od celera i probiotici – Novi moćni par za ZDRAV DIGESTIVNI SISTEM!

 • Šta se zaista dešava sa vašim telom kada prestanete da jedete BRZU HRANU?!

  Šta se zaista dešava sa vašim telom kada prestanete da jedete BRZU HRANU?!

 • Koja je prava količina majčinog mleka za bebe - Sistem ponude i potražnje!

  Koja je prava količina majčinog mleka za bebe - Sistem ponude i potražnje!

 • Čišćenje creva možete da uradite uz pomoć ovih PRIRODNIH metoda!

  Čišćenje creva možete da uradite uz pomoć ovih PRIRODNIH metoda!