Top 10 mitova o voću koje obaramo odmah sada!

Top 10 mitova o voću koje obaramo odmah sada!
Veljko Milicevic

Na sve smo navikli – ali na priče kako voće nije zdravo i kako ga NIKAKO ne treba jesti – preko ovoga ne možemo da pređemo tako lako!

Ako samo malo zagrebete površinu (voće=šećer) i pogledate dublje – videćete da piramida zdrave ishrane uključuje i voće!

Voće raznih boja (što tamnije to zdravije!) je važan deo vaše redovne i zdrave ishrane, zato nemojte dozvoliti da vas neko ubedi u suprotno!

Voće sadrži PRIRODNI šećer, da, ali je bogato i hranljivim materijama, vitaminima, mineralima, antioksidansima, bitnim fitohemikalijama i drugim korisnim sastojcima za vaše zdravlje!

Postoji nekoliko viralnih mitova na temu konzumiranja voće, uključujući i kada je optimalno vreme za konzumaciju voća.

Realno, ove ’’tvrdnje’’, bez obzira koliko bile viralne - ne bi trebalo da shvatamo ozbiljno.

Bez obzira na doba dana, jedenje voća je sladak i ukusan način da nahranite svoje telo sa puno zdravih hranljivih materija!

Kada je reč o voću i povrću... što više je važno, a neadekvatna konzumacija ovih namirnica izaziva veliku zabrinutost.

Stalno izlaze nove studije koje pokazuju višestruke pozitivne efekte voća i povrća i njihovih fitohemikalija. Ovo nam samo govori da voće i povrće mogu imati čak i veću ulogu u našem zdravlju od već pozitivnih rezultata koji su do sada viđeni!

Zato hajde da zajedno prođemo kroz neke najveće mitove o voću – sa osvrtom na to šta je zapravo ISTINA!

Mit 1: Voće sadrži (loš) šećer

Voće sadrži vrstu šećera zvanu fruktoza koja je u visokim dozama povezana sa zdravstvenim problemima kao što su dijabetes i bolesti srca.

Šta je istina?

Kada se voće konzumira, šećer u voću zajedno sa drugim hranljivim sastojcima je dobar za vas i dodaje vam minimalnu količinu fruktoze!

Zapravo, velike su šanse da unosite previše fruktoze u svoju ishranu konzumiranjem napitaka zaslađenih šećerom - kao što su gazirana pića, razni slatki napici ili čak voćni sokovi (ne prirodno ceđeni, nego oni industrijski obrađeni).

Pored toga, voće takođe ima vlakna i druge zdrave sastojke, koji pomažu da se uspori apsorpcija šećera u krvotoku.

Istraživanja su pokazala da zapravo ne postoji veza između jedenja voća i povećanja telesne težine ili rizika od bolesti povezanih sa gojaznošću!

Mit 2: Ne bi trebalo da jedete voće ako imate dijabetes

Uobičajen je mit da ne bi trebalo da jedete određenu hranu ako imate dijabetes jer je „previše slatka“, pa to navodno uključuje i voće.

Tačno je da neki plodovi sadrže više šećera od drugih, ali to ne znači da ih ne treba jesti ako imate dijabetes!

Šta je istina?

Zabrinutost je nastala oko toga zato što voće sadrži šećer, pa ono povećava nivo glukoze u krvi. Međutim, većina voća ima nizak do srednji glikemijski indeks, tako da ne dovodi do naglog porasta nivoa glukoze u krvi u poređenju sa drugim namirnicama koje sadrže ugljene hidrate!

Dakle, uticaj proizvoda od belog ili rafinisanog brašna i običnog šećera na nivo šećera u krvi ne može da se uporedi sa voćem!

Kontrola dijabetesa je veoma važna, a ona pre svega ima veze sa kontrolom glukoze u krvi, masti u krvi, krvnog pritiska i težine – pri čemu voće i povrće mogu igrati pozitivnu ulogu u svemu tome.

Mit 3: Sveže je najbolje

Kažu da je sveže voće najbolje – a znamo da postoje različite varijante. Međutim, nijedan oblik voća ili povrća – svež, smrznut, sušen ili isceđen u 100% sok – nije bolji za vas od drugog!

Voće i povrće u svim oblicima puno je esencijalnih hranljivih materija. Bilo da volite sveže ili sušeno ili vam je lakše da popijete 100% prirodan sok od voća - najvažnije je da unosite važne hranljive sastojke!

Mit 4: Sok treba izbegavati

Kažu da je zdravije jesti celo voće nego iscediti ga u sok. Ali mi nismo baš potpuno saglasni sa tim.

Naime, konzumiranje 100% prirodnog i hladno ceđenog soka bez ikakvih dodataka je i te kako hranljivo za vas. Ovo je svakako jednostavan, zgodan i ukusan deo zdrave ishrane!

Tačno je da se ceđenjem gubi dosta vlakana – ali i dalje ostaju neka. Tako da – slobodno pijte voćne sokove – samo ne one industrijske!

I još nešto – 100% prirodni i hladno ceđeni sokovi od voća i povrća su sjajni za detox organizma! Em vas snabdevaju pravom elektranom hranljivih materija, em štede vaše organe za varenje na neko vreme.

Mit 5: Organsko je zdravije

Prednosti toga da uopšte konzumirate voće i povrće nadmašuju svaki rizik povezan sa konzumiranjem voća i povrća uzgajanog sa pesticidima!

Organsko voće i povrće nije dokazano hranljivije ili zdravije za vas od tradicionalno uzgajanog voća i povrća. Zašto? Pa zato što to zapravo nikad ne može da bude 100% organsko i zato što ceo taj proces organske proizvodnje kod nas nije naročito regulisan – i vrlo često se dešavaju zloupotrebe.

Na primer, da se nešto sertifikuje kao organsko – a zapravo nije organsko. Ali to je druga i duga priča.

Mit 6: Ne postoji razlika između svežeg i sušenog voća

Prema ovom mitu, ne postoji razlika u sadržaju hranljivih sastojaka između svežeg i sušenog voća i stoga se mogu konzumirati naizmenično.

Šta je istina?

I sveže voće i sušeno voće imaju svoje osobine koje su pozitivne za vaše zdravlje. Sveže voće je bogato mineralima i vitaminom C, koji je vitamin osetljiv na toplotu i često se smanjuje ili gubi u sušenom voću tokom procesa sušenja.

Sveže voće takođe ima visok sadržaj vode.

Suvo voće je dobar izvor vitamina, minerala i vlakana. Takođe je bogato prirodnim šećerom i kalorijama - nakon što se voda ukloni, sav šećer i kalorije koncentrišu se u mnogo manjem pakovanju.

Samo obratite pažnju, važno je izabrati samo čisto sušeno voće - a ne ono prekriveno šećerom ili dodatkom konzervansa, što bi moglo ugroziti njegovu nutritivnu vrednost.

Mit 7: Voće ne treba jesti odmah posle obroka – tako se gube hranljive materije

Postoji tvrdnja da jedenje voća na prazan stomak jeste najefikasniji način da vaše telo apsorbuje sve bitne hranljive materije. Naime, ova tvrdnja navodi da se hranljive materije gube kada se voće uzima uz obrok!

Šta je istina?

Ljudski probavni sistem je veoma efikasan u apsorpciji hranljivih materija iz hrane. Kada jedete i varite hranu, vaša creva imaju priliku da apsorbuju što više hranljivih materija.

Vaše tanko crevo je dugačko oko 6 metara, što mu daje dovoljno dužine i vremena da apsorbuje hranljive materije tokom varenja!

Ovo znači da vaš sistem za varenje neće imati problema da primi hranljive materije iz voća koje konzumirate, bez obzira da li jedete voće uz obrok ili ne.

Mit 8: Voće možete jesti samo na prazan stomak

Uzimanje voća uz obroke uzrokuje usporavanje varenja i razlaganje hrane u crevima. Uz to, postoje i tvrdnje da je nesvarena hrana ono što uzrokuje loše varenje, bolove u stomaku i bezbroj drugih tegoba.

Šta je istina?

Iako vlakna u voću mogu usporiti oslobađanje hrane iz vašeg stomaka, nema istine u ovoj tvrdnji. Tačno je da voće usporava brzinu kojom želudac šalje hranu u tanko crevo, ali ne usporava varenje u želucu!

A i usporavanje varenja može, u stvari, imati pozitivan efekat. Vlakna u voću održavaju osećaj sitosti tokom dužeg vremenskog perioda, pomažući vam da unosite manje kalorija – što se dobro odražava na vašu telesnu težinu!

Mit 9: Najoptimalnije vreme za konzumaciju voća je 6 sati nakon što se probudite

Voće nikako ne treba jesti ujutru, već treba da sačekate da se vaš probavni sistem ’’reaktivira’’ kako dan odmiče. Veruje se da se vaš metabolizam smanjuje oko podneva i da konzumiranje hrane bogate šećerom, poput voća, podiže nivo šećera u krvi – ’’aktivirajući' vaš probavni sistem.

Šta je istina?

Nema potrebe da „reaktivirate“ svoj sistem za varenje. Sistem za varenje je u stanju da svari hranu u bilo koje doba dana, sa ili bez voća.

Tačno je da jedenje velikih količina hrane može privremeno dovesti do toga da telo preusmeri veći protok krvi ka organima za varenje, ali to ne utiče na brzinu metabolizma.

Dakle, bez obzira na doba dana, voće je dobro za vas i vaše zdravlje.

Mit 10: Ne bi trebalo da jedete voće pre spavanja

Neki ljudi tvrde da jedenje voća pre spavanja povećava nivo šećera u krvi. Pošto vaše telo nema vremena da stabilizuje nivo šećera u krvi pre spavanja, to može dovesti do povećanja telesne težine.

Šta je istina?

Vaše telo ne prelazi u režim sa sagorevanja kalorija na njihovo skladištenje u obliku masti kada zaspite. I dalje sagorevate kalorije da biste održali svoje telesne funkcije. Takođe nema dokaza koji bi pokazali da konzumiranje voća u određeno doba dana utiče na povećanje telesne težine.

Čak postoje značajni dokazi koji pokazuju da jedenje 2 porcije voća i puno povrća tokom dana ide u korak sa nižim procentima masti i smanjenom verovatnoćom dobijanja na težini!

Zamena nezdrave hrane sa porcijom voća i povrća je jedna od najboljih stvari koju možete da uradite ako želite da smršate i održite dobro zdravlje!

Šta možemo da zaključimo?

Uključivanje voća ili prirodnih voćnih sokova (dobijenih procesom hladnog ceđenja i bez ikakvih dodataka!) u ishranu može biti zdravo i podstiče prirodni sistem detoksikacije u telu!

Ovo stvara ukupnu ravnotežu i takođe vam pomaže da postignete preporučeni dnevni unos određenih hranljivih materija.

Bez obzira šta čujete, zapamtite da je voće izvor mnogih esencijalnih hranljivih materija i važan deo zdrave ishrane!

I nema veze u koje doba dana ćete ga jesti - konzumiranje raznovrsnog voća je sladak i ukusan način da dobijete puno zdravih hranljivih materija.

Naravno, ono na šta treba da obratite pažnju jeste to da svako voće ima potencijal da izazove alergijsku reakciju (kao i bilo koja druga namirnica). Stoga, ako sumnjate da imate alergiju na neku hranu nakon jela – prestanite d aje konzumirate i obratite se lekaru.

Dakle, uživajte u svom voću i povrću u raznim bojama i oblicima u svakoj prilici za jelo!

Nazad
Ostavi komentar

Read our Privacy Policy and Terms of Service.

Related posts

 • Top 8 prirodnih načina kako da sprečite zadržavanje vode u telu ovog leta!

  Top 8 prirodnih načina kako da sprečite zadržavanje vode u telu ovog leta!

 • Da li je smeđi šećer zdraviji od belog šećera? Otkrivamo istinu!

  Da li je smeđi šećer zdraviji od belog šećera? Otkrivamo istinu!

 • Top 10 razloga zašto da uradite detox organizma ovog leta!

  Top 10 razloga zašto da uradite detox organizma ovog leta!

 • Čišćenje organizma od kofeina je moguće uz pomoć ovih prirodnih metoda!

  Čišćenje organizma od kofeina je moguće uz pomoć ovih prirodnih metoda!