Voda u stomaku – Kako da se rešite ovog problema na prirodan način?

Voda u stomaku – Kako da se rešite ovog problema na prirodan način?
Veljko Milicevic

Da li vas muči voda u stomaku? Ne znate šta da radite?

Prvo bi trebalo da se javite lekaru da vidite o čemu se radi (jer ovo nije naivno stanje!) – ali zato za početak možete sami da uradite nešto kako biste podstakli izbacivanje tog viška vode!

Kada kažemo voda u stomaku, tu mislimo na zadržavanje tečnosti u slobodnom prostoru abdomena, odnosno oko organa u stomaku.

Hajde da probamo da razumemo da je naše telo kao mašina. Kao i sve mašine, tako i naše telo može da ima problem sa naprezanjem, prevelikim radom i trošenjem.

Voda u stomaku, ili medicinski poznato stanje kao ascites, je jedan od tih ’’kvarova’’ sa kojim se naše telo mora nositi.

Ascites ili voda u stomaku se javlja zbog nakupljanja tečnosti u trbušnoj duplji. Ovo može izazvati mnogo bolova i otoka, a ako se ne leči dovoljno brzo – u najgorem slučaju može dovesti do otkazivanja organa!

Šta je voda u stomaku – ascites?

Jednostavnim rečima, ascites je telesni poremećaj uzrokovan nakupljanjem tečnosti u trbušnoj duplji. Ova tečnost takođe može da ’’putuje’’ do grudnog koša i da izazove kratak dah pritiskom na dijafragmu.

Voda u stomaku se najčešće javlja zbog nekog oštećenja jetre, što dovodi do njene nepravilne funkcije.

Osim toga, karcinomi koji utiču na različite organe poput debelog creva, želuca, jetre, dojke i pankreasa su još jedan glavni uzrok koji može dovesti do zadržavanja vode u stomaku.

Ostali uzroci uključuju:

 • Gojaznost
 • Dijabetes
 • Prekomerni unos alkohola, koji uzrokuje alkoholno oboljenje jetre
 • Prekomerni unos šećera, što dovodi do nealkoholne bolesti jetre
 • Anoreksija
 • Portalna hipertenzija
 • Hepatitis
 • Hipoalbuminemija
 • Ugrušci u venama jetre i srca
 • Pankreatitis (upala pankreasa)
 • Problemi sa bubrezima

Dakle, voda u stomaku nije nimalo bezazleno stanje i zahteva odlazak kod lekara – kako bi se utvrdio osnovni uzrok koji stoji u pozadini.

Do tada, ono što možete da uradite sami kod kuće jeste da pokušate da se rešite viška tečnosti prirodnim putem!

Kako da prepoznate da postoji zadržavanje vode u stomaku?

 • Uvećan stomak
 • Nelagodnost u stomaku
 • Umor
 • Otekle noge
 • Smanjeno izlučivanje urina
 • Dobijanje na težini
 • Gastrointestinalno krvarenje
 • Nadimanje
 • Loše varenje, mučnina i/ili povraćanje
 • Problem sa disanjem dok ležite

Obratite pažnju - ponekad nelagodnost i otok u stomaku mogu biti uzrokovani nadimanjem!

Voda u stomaku vs. nadimanje – Kako da znate razliku?

Nadimanje i voda u stomaku dele neke zajedničke simptome. Ali se ipak mogu razlikovati na osnovu težine simptoma i naravno, na osnovu osnovnih uzroka nastanka.

Nadimanje je neprijatan osećaj punoće i proširenja stomaka. Obično je uzrokovan faktorima kao što su prejedanje ili gastrointestinalni problemi. Ovo je uglavnom privremena pojava koja ne zahteva neki poseban tretman – osim ukoliko ne pređe u hronično stanja i tada treba ispitati o čemu se zapravo radi.

Voda u stomaku je, s druge strane, ozbiljno stanje u kojem se nakuplja tečnost u trbušnoj duplji. Pojavljuje se zbog nekih ozbiljnih zdravstvenih stanja kao što su ciroza jetre, srčana insuficijencija ili rak.

Ova pojava dovodi do značajnog otoka stomaka i zahteva medicinsku procenu i lečenje.

Dobra vest je da postoje neke prirodne metode kako možete da se rešite samog viška vode u stomaku kod kuće, o kojima ćemo dalje govoriti.

Ali napominjemo – ukoliko imate problem sa zadržavanjem vode u stomaku – obavezno se javite lekaru kako bi se utvrdilo šta je tačno dovelo do toga!

Seme piskavice za vodu u stomaku

Ovaj prirodni lek je popularan za eliminisanje viška vode iz stomaka.

Kada su u pitanju problemi u vezi sa stomakom, piskavica je sigurno jedan od najboljih oblika kućnog lečenja. Ima hepato-protektivno i antikancerogeno dejstvo.

Smanjuje upalu i pomaže u eliminisanju slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenje u telu.

Potopite šaku semena piskavice u vodi preko noći. Sledećeg jutra procedite tečnost kroz cediljku i pijte je tokom jutra.

Sok od belog luka

Beli luk je svima dostupan, a ljudi koji pate od vode u stomaku mogu imati velike koristi od njega. Redovna upotreba ovog jednostavnog sastojka može pomoći u smanjenju nadimanja i osetljivosti povezanih sa vodom u stomaku.

Iseckajte 3-4 čena domaćeg belog luka i koristite presu za beli luk da iscedite sok.

Popijte pola kašike soka od belog luka na prazan stomak.

Ako nemate presu za beli luk, sitno iseckajte beli luk i progutajte ga sa malo vode.

Đumbir

Đumbir je poznat kao prirodni diuretik, što znači da uklanja višak vode iz tela putem urina. Ima potencijal kao kućni lek za lečenje edema i otoka.

Malo izgnječite komadić korena đumbira i stavite ga u šolju vrele vode. Kuvajte nekoliko minuta, a zatim procedite vodu i dodajte malo meda.

Pijte čaj od đumbira dok je još topao, 3 puta dnevno po jednu šolju posle svakog obroka.

Sok od šargarepe

Sveži sokovi od povrća zaista mogu pomoći da se smanji bol i otok koji dolaze sa vodom u stomaku. Sok od šargarepe ima blago diuretičko dejstvo na telo i pomaže u regulisanju procesa varenja.

Takođe ima efekat čišćenja na jetru pomažući joj da oslobodi višak žuči i masti koje su se nakupile.

Iscedite sok od 3 sveže šargarepe i popijte. Za ukus možete dodati malo soka od đumbira.

Sok od celera kao prirodni lek za vodu u stomaku

Kad smo već kod sokova od povrća za izbacivanje viška vode – treba da znate da se najbolje pokazao sok od celera!

Istina je da celer ima blagi diuretički efekat, što može pomoći u smanjenju zadržavanja vode i nadimanja. Gubitak viška vode može vam pomoći da izgubite i vodu iz stomaka!

Celer je i 97% voda, tako da će vam pomoći da uvek budete dobro hidrirani – a ovo je obećavajuće kada se borite sa viškom tečnosti.

Tačno je da celer sadrži posebne soli natrijuma, ali one su korisne za vaše zdravlje i natrijum je prisutan u malim količinama – koje neće uticati na vaše zdravlje na loš način (kao recimo slana ili brza hrana)!

Poenta je samo da ne pijete više od 400 ml soka od celera dnevno – ujutru na prazan stomak. Ili po 1 čašu ujutru i uveče – takođe na prazan stomak.

Da li ste već imali prilike da doživite sve prednosti konzumiranja RO! Soka od celera?

Ako niste – sada je pravi trenutak!

Budite sigurni da je ovo pravi, 100% prirodni, hladno ceđeni sok od celera koji nema nikakvih dodataka (čak ni vode)!

Kakva treba da bude vaša ishrana kod vode u stomaku?

Upotreba prirodnih lekova će delovati samo u kombinaciji sa promenom ishrane i životnih navika. Naravno i uz prepisanu terapiju/plan lečenja od strane lekara – budući da voda u stomaku nije naivno stanje i da mora da se prati od strane lekara!

Regulacija ishrane može igrati ključnu ulogu u kontroli ovog stanja i sprečavanju ponovnog pojavljivanja vode u stomaku.

Tako da, ukoliko imate problem sa zadržavanjem vode u stomaku – preporučujemo vam ishranu sa niskim sadržajem masti i holesterola i natrijuma.

Sledite sledeće preporuke:

 • Smanjite upotrebu soli i slane hrane.
 • Agrumi kao što su mandarine, pomorandže, grejpfrut itd. su prirodni diuretici i pomoći će vam da uklonite višak tečnosti iz stomaka.
 • Ananas je takođe prirodni diuretik. Možete ga jesti ili piti sok od ananasa (prirodni i bez šećera naravno!).
 • Jedite integralne žitarice i hranu bogatu vlaknima.
 • Treba jesti hranu bogatu kalijumom i magnezijumom, kao što su tamno zeleno lisnato povrće, avokado, pečurke, cvekla i banane (smanjuju zadržavanje vode i snižavaju krvni pritisak).
 • Dinje su takođe dobre i treba ih jesti jer pomažu u varenju i obnavljanju telesnih tečnosti.
 • Kokosova voda je bogata kalijumom i održava telo hidriranim.

Hrana koju treba izbegavati ako imate vodu u stomaku!

Dakle, jasno vam je da za tretiranje vode u stomaku pod broj 1 treba smanjiti unos kuhinjske soli.

Poznato je da so dovodi do nakupljanja tečnosti. Međutim, morska so, sa svojih 72 minerala - može pomoći uvlačenjem vode u ćelije kako bi pomogla u razblaženju ovih minerala i pokretanju ćelijskog metabolizma.

To znači da savetujemo da koristite morsku so umesto obične kuhinjske ili čak himalajsku so. Naravno, u malim količinama!

U zavisnosti od stepena vašeg zadržavanja vode u stomaku, možda ćete morati da ograničite dnevni unos natrijuma na 1.500 do 2.000 mg dnevno. Inače, 1 kašičica soli sadrži 2.400 mg natrijuma.

 • Alkohol je jedan od glavnih uzroka nakupljanja vode u stomaku! Treba ga u potpunosti izbegavati!
 • Izbegavajte zaslađivače i šećer generalno!
 • Mleko i njegovi derivati mogu postati teški za varenje tela i najbolje ih je izbegavati.
 • Izbegavajte skrobnu hranu poput pirinča, krompira, kukuruza itd.
 • Držite se dalje od hrane za koju znate da izaziva nadimanje.
 • Izbegavajte prerađenu, industrijsku, upakovanu i brzu hranu jer sadrži velike količine natrijuma! I još mnogo toga lošeg.

Šta je sa unosom tečnosti?

Pijenje dosta tečnosti može biti poslednja stvar koju želite da uradite ako imate problem sa zadržavanjem vode. Međutim, istina je da bi definitivno trebalo da pijete puno vode da biste ostali hidrirani i smanjili zadržavanje tečnosti!

Mnoga pića na bazi vode deluju kao prirodni diuretici – što znači da povećavaju proizvodnju urina. Pored vode, tu su definitivno popularni sokovi od povrća, čajevi koji deluju diuretički itd.

Ali unos pogrešnih napitaka, bez obzira što su na bazi vode, može zapravo poremetiti ravnotežu tečnosti i dovesti do nakupljanja tečnosti u drugim tkivima tela!

Ovde mislimo na alkohol i kofeinska pića - klonite ih se!

Iako je tačno da je kofein diuretik, zbog čega ćete više mokriti, on zapravo ne pomaže u smanjenju nakupljanja tečnosti u organizmu.

Alkohol sadrži šećer koji može dovesti do povećanja upale i otoka. Tako da njega treba potpuno da izbacite!

Izbegavajte toksine i hemikalije!

Znamo da ovo zvuči malo nerealno, ali trebalo bi da izbegavate toksine i razne štetne hemikalije kad god to možete!

Naime, znamo da je kod vode u stomaku često jetra na udaru – a kada je ona oštećena i ne funkcioniše kako treba - ne može pravilno detoksikovati i očistiti toksine iz krvi!

Kako se vremenom nakupljaju, toksini se mogu širiti po vašem telu krvotokom i tako uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme!

Znamo da su toksini i štetne hemikalije svuda oko nas – u vazduhu, hrani, vodi, zemlji, odeći itd. – ali nije loše da uvek biramo ’’manje goru’’ stranu od ponuđenih i da se s vremena na vreme detoksikujemo!

Šta možemo da zaključimo?

Pred nama su vrući letnji dani i zadržavanje vode u telu postaje jedan od glavnih problema!

Međutim, nije sve tako crno – možete sami kod kuće da primenite neke stvari kako biste se rešili viška tečnosti!

Ukoliko imate zadržavanje vode u stomaku, najbolje je da se najpre posavetujete sa lekarom. Nekada iza ovoga stoji neko ozbiljno zdravstveno stanje.

Ipak, dobra vest je da postoje neki prirodni lekovi koji vam mogu pomoći da se uspešno rešite viška tečnosti – u kombinaciji sa promenama ishrane i životnih navika.

Nadamo se da su vam naši saveti bili korisni i da će uroditi plodom!

Nazad
Ostavi komentar

Read our Privacy Policy and Terms of Service.

Related posts

 • Top 8 prirodnih načina kako da sprečite zadržavanje vode u telu ovog leta!

  Top 8 prirodnih načina kako da sprečite zadržavanje vode u telu ovog leta!

 • Da li je smeđi šećer zdraviji od belog šećera? Otkrivamo istinu!

  Da li je smeđi šećer zdraviji od belog šećera? Otkrivamo istinu!

 • Top 10 razloga zašto da uradite detox organizma ovog leta!

  Top 10 razloga zašto da uradite detox organizma ovog leta!

 • Čišćenje organizma od kofeina je moguće uz pomoć ovih prirodnih metoda!

  Čišćenje organizma od kofeina je moguće uz pomoć ovih prirodnih metoda!