Najbolji suplementi za dojenje – Evo šta obavezno treba da uzimate!

Najbolji suplementi za dojenje – Evo šta obavezno treba da uzimate!
Tamara Nikolicic

Dojenje je najbolja odluka koju možete da donesete za svoje dete i sebe.

Vaše mleko je najzdravija hrana za vaše dete i tu nema dileme.

Takođe predstavlja neverovatno korisno vreme koje nudi mnogo dragocenih trenutaka povezivanja sa vašom bebom.

Međutim, prirodno je imati pitanje – Da li proizvodim dovoljno mleka da nahranim gladnu bebu toliki broj puta dnevno?!

Da li moje mleko sadrži sve potrebne hranljive materije za podršku mojoj bebi dok raste?

Kako treba da izgleda moja ishrana dok dojim?

Čula sam da određene biljke mogu ili stimulisati ili usporiti protok mleka – Ali ne znam koje?!

Ne brinite!

Mi smo tu da vas upoznamo sa tim koji suplementi i koja hrana će zaštititi zdravlje vas i vaše bebe, kao i povećati protok mleka.

Naravno, važno je da se uvek konsultujete sa svojim lekarom pre uzimanja bilo kakvih suplemenata tokom trudnoće ili dojenja!

Kako treba da izgleda vaša ishrana tokom dojenja?

Ne postoji posebna „ishrana za dojenje“, a ako se već zdravo i uravnoteženo hranite – velika je verovatnoća da će tako da se ’’hrani’’ i vaša beba putem vašeg mleka.

Međutim, postoje određene namirnice koje će obezbediti da vaše majčino mleko bude što je moguće bogatije hranljivim materijama. Te neke namirnice će takođe dati vašem telu potrebnu energiju za ovaj poseban zadatak.

Zato se fokusirajte na dobijanje vitamina, minerala, vlakana, proteina i zdravih nezasićenih masti iz hrane koja sadrži mnogo ovih esencijalnih hranljivih materija: povrće, voće, jaja, zeleniš, nemasno meso, orašasti plodovi, semena, mahunarke.

Potrebno vam je oko 500 dodatnih kalorija dnevno kada dojite.

Zdrava, kalorična hrana poput humusa, avokada i orašastih plodova može biti odlična za povećanje vaše energije - a žene ih obično uzimaju za užinu umesto nezdravih grickalica.

Šta je sa hidratacijom?

Održavanje adekvatne hidratacije tokom dojenja je ključno jer je majčino mleko uglavnom voda.

Pored toga što dnevno treba da unosite minimum 2 l vode, uvek možete da konzumirate voće i povrće koje je bogato vodom!

Voće i povrće sa visokim sadržajem vode: krastavac, paradajz, lubenica, maline, borovnice, celer, pomorandže.

Na tržištu se pojavio sjajan nov proizvod za dojilje o kojem ćemo detaljnije nešto kasnije.

U pitanju su RO! Zraci koji su prirodni sokići od hladno ceđenog voća i povrća – tako da ćete sa njima (pored piskavice koja je značajna za povećanje količine mleka kod dojilja) uneti i dosta vode i korisnih vitamina, minerala i antioksidanata!

Šta treba izbegavati tokom dojenja?

Isto koliko je važno znati šta treba jesti tokom dojenja, podjednako treba voditi računa o tome šta se NE SAVETUJE U ISHRANI TOKOM DOJENJA.

Kofein

Teško je odoleti privlačnosti kofeina kada ste iscrpljeni od brige o novoj bebi. Međutim, preporučuje se da ne konzumirate više od 200 mg kofeina dnevno kada dojite. Zapamtite da kofeina nema samo u kafi, nego u zelenom/crnom čaju i čokoladi, između ostalog.

Alkohol

Sve što pojedete, popijete ili udahnete ide vašoj bebi preko majčinog mleka. Zbog toga je preporučljivo da se potpuno uzdržite od alkohola tokom ovog perioda.

Previše vitamina rastvorljivih u mastima

Za razliku od vitamina rastvorljivih u vodi (kao što je vitamin C), višak vitamina rastvorljivih u mastima (A, E, D, K)se ne izbacuje iz tela urinom, već se skladišti u našem telu.

Tokom dojenja, prekomerne količine određenih vitamina rastvorljivih u mastima se nakupljaju u telu i mogu biti štetne za bebu. Dakle, uvek uzimajte samo preporučenu dozu.

Riba bogata živom

Kao i u trudnoći, izbegavajte ribu koja može biti opterećena živom i tokom dojenja.

To su veće ribe koje imaju veći nivo žive: tuna, sabljarka, ajkula, orada i brancin.

Da li su vam potrebni suplementi tokom dojenja?

Majke koje doje žele da budu sigurne da dobijaju svoju dnevnu dozu važnih vitamina i minerala potrebnih njihovim bebama koje rastu.

Adaptirano mleko, tj. formula za bebe je obogaćena svim ovim sastojcima - tako da majke koje hrane bebu na ovaj način znaju tačno koliko vitamina i minerala njihova beba dobija.

Ali zato ne dobija toliko drugih korisnih sastojaka, probiotika, antitela, enzima i svega ostalog što SAMO MAJČINO MLEKO MOŽE DA PRUŽI BEBI!

Drage mame, ako biste u svoju ishranu uključile prave namirnice i suplemente – mogle biste da budete gotovo sigurne da pružate svojoj bebi (a i sebi) sve što joj treba!

Znamo da ćete sada reći – pa ni moja mama ili baka nikada nisu uzimale suplemente za dojenje i njihove bebe su bile dobro. Iako je ovo možda tačno, žene su kroz istoriju koristile različite namirnice i biljke da stimulišu protok mleka, a da toga možda nisu ni bile svesne ili da vi barem ne znate da su one to radile!

Zahvaljujući savremenoj nauci, mame 21. veka sada mogu da iskoriste moć ovih prirodnih pojačivača mleka – kao i da obogate svoju ishranu dodatnim vitaminima i drugim korisnim sastojcima.

Koje suplemente treba da uzimate tokom dojenja?

Tokom dojenja, vaš organizam se puno ’’troši’’ da napravi dovoljne količine mleka za vašu bebu i stoga će vaše potrebe za određenim vitaminima i mineralima biti značajno povećane!

Uzimanje ovih korisnih sastojaka putem adekvatne ishrane ili u obliku suplemenata može vam pomoći da dopunite svoje nivoe - posebno ako vam je pripremanje svežih uravnoteženih obroka izazov u ​​tim ranim danima kada se povezujete sa svojom bebom.

Verujemo da ćete sigurno želeti da isprobate i određene biljke da biste prirodno povećali protok mleka.

Vitamin D

Bebe čije majke imaju manjak vitamina D su i same u opasnosti od ovog nedostatka koji može da dovede do smanjenja koštane mase, pa čak i rahitisa.

Ako niste uzimali vitamin D tokom trudnoće, vaša beba će se verovatno roditi sa niskim nivoom ovog važnog vitamina.

Uzimanje vitamina D tokom dojenja je odličan način da povećate svoj nivo, ali i bebin.

Takođe je poznato da se bebama koje isključivo doje takođe daje vitamin D u prvoj godini života tokom čitave godine, a kasnije u letnjim mesecima (kada je manja izloženost suncu).

Stručnjaci sugerišu da majke koje doje treba da uzimaju dnevni dodatak od 10 mikrograma vitamina D, posebno tokom zimskih meseci jer većina našeg prirodnog vitamina D dolazi iz sunčeve svetlosti.

Vitamin K

Odojčad se rađa sa malo vitamina K, zbog čega se injekcija vitamina K obično daje ubrzo nakon rođenja.

Majke koje doje takođe mogu izabrati da dodaju vitamin K svojoj ishrani, jer se na taj način povećava koncentracija vitamina K u majčinom mleku.

Takođe je poznato da odojčad u prva 3 meseca počev od 8. dana života obavezno treba da uzimaju vitamin K, što će vam prepisati još u porodilištu.

Kalcijum

Zahvaljujući povećanoj potrebi bebe za kalcijumom, trudnoća i dojenje mogu malo da iscrpe depoe kalcijuma kod žene, pre svega iz kostiju i zuba.

U stvari, primećeno je da žene gube i do 5% svoje koštane mase tokom dojenja!

Zato je dobra ideja da uzimate dnevni dodatak kalcijuma uz zdravu ishranu.

Potrebno vam je oko 1000 mg kalcijuma dnevno tokom dojenja.

Vitamin B12

Ako pratite vegansku, vegetarijansku ili lakto-ovo vegetarijansku ishranu i planirate da dojite svoju bebu – obavezno bi trebalo da uzimate suplement vitamina B12!

Ishrane sa veoma niskim sadržajem vitamina B12 (kao što je veganska ishrana) kod dojilja su povezane sa zaostajanjem u razvoju kod bebe u nekoliko studija.

Omega 3 masti

Omega 3 esencijalne masne kiseline su važne za razvoj mozga bebe.

Majčino mleko sadrži esencijalne masne kiseline DHA i EPA, ali njihove koncentracije u majčinom mleku odražavaju koliko ih majka unosi kroz ishranu.

Uzimanje omega-3 suplementa može povećati koncentraciju ovih važnih masnih kiselina u vašem mleku.

Koji je najbolji biljni dodatak ishrani za povećanje količine mleka?

Dostupan je širok spektar bilja i drugih sastojaka za povećanje mleka -  pre svega u obliku čajeva ili raznih suplemenata.

Piskavica

Seme ove lekovite biljke tradicionalno su koristile žene u laktaciji dugo tokom istorije za povećanje snabdevanja mlekom.

Efikasnost piskavice je takođe podržana naukom, jer je dokazano da je ona prirodni galaktagog. Nekoliko studija je pokazalo da konzumacija piskavice značajno povećava količinu proizvedenog majčinog mleka već za 48-72 sata!

Piskavica je korisna za mame koje doje jer sadrži fitoestrogene, lecitin i magnezijum.

Dostupna je u obliku semenki koje se koriste za pripremu raznih napitaka i jela.

RO! Zraci su nov proizvod na tržištu sa piskavicom koji je namenjen mamama koje doje i žele prirodno da povećaju količinu svog mleka!

U pitanju je set od 100% prirodnih, hladno ceđenih, nepasterizovanih sokova sa lekovitom biljkom piskavicom.

Konzumiranjem ovih sokova u periodu od minimum 2 nedelje ćete postići sledeće:

 • Podstiču proizvodnju mleka
 • Pomoć mamama pri dojenju
 • Podstiču lakši otpust mleka iz dojke
 • Obnavljaju, jačaju i stimulišu rast kose kod porodilja
 • Smanjuju mogućnost upalnih procesa u grudima
 • Energetski boost vitamina, minerala i enzima za dojilje

’’RO! Zraci pomažu dojiljama koje imaju problem sa smanjenom proizvodnjom majčinog mleka ili slabijim otpustom mleka iz dojke.’’ - Jelena Perić, specijalista za dojenje i pedijatrijska sestra na 3. najvećoj klinici u Evropi “LMU Klinikum München”.

Napomena:

Žene koje imaju bilo kakav zdravstveni problem (naročito hronične prirode) i uzimaju određenu terapiju – pre upotrebe ovih sokića treba da se posavetuju sa svojim lekarom!

Moringa

Smatra se da listovi drveta moringe, poreklom iz Indije, imaju izvanredna svojstva za povećanje mleka.

U jednoj studiji o efikasnosti moringe, dojilje koje su uzimale moringu su proizvele 320 ml majčinog mleka već petog dana, za razliku od majki koje su uzimale placebo koje su proizvele svega 120 ml.

U studijama o moringi nisu zabeleženi nikakvi štetni efekti, tako da je vredno proveriti da li vam može pomoći.

Komorač

Lukovica ove čuvene biljke često se nalazi u suplementima i čajevima za povećanje količine majčinog mleka.

Naime, komorač sadrži fitoestrogene za koje se smatra da deluju slično kao estrogen kod žena – što znači da deluju kao galaktagog i stimulator proizvodnje majčinog mleka.

Komorač se generalno dobro podnosi i bezbedan je, mada u retkim slučajevima može doći do alergijskih reakcija.

Lecitin

Ova masna supstanca se prirodno nalazi u vašem telu, uključujući i majčino mleko. Nalazi se u jajima, semenkama suncokreta, soji i orašastim plodovima.

Neke žene koriste lecitin da smanje viskozitet majčinog mleka, što znači da je manja verovatnoća da će se mlečni kanali začepiti - što može izazvati mastitis (bolne, natečene dojke zbog začepljenih kanala).

Zato dodatak lecitina pomaže da dojenje teče glatko, tj. da ne dođe do upale u dojkama.

Pivski kvasac

Pivski kvasac je još jedan dodatak ishrani koji je dugo bio povezivan sa povećanom količinom mleka kod dojilja.

Obično se uzima u obliku tableta ili praha, a u pitanju je gljivični organizam koji se koristi za prizvodnju piva i pečenje hleba.

Na osnovu tradicionalne upotrebe, žene su govorile o većoj proizvodnji mleka dok su koristile pivski kvasac u ishrani.

Nazad
Ostavi komentar

Read our Privacy Policy and Terms of Service.

Related posts

 • Sok od celera i probiotici – Novi moćni par za ZDRAV DIGESTIVNI SISTEM!

  Sok od celera i probiotici – Novi moćni par za ZDRAV DIGESTIVNI SISTEM!

 • Šta se zaista dešava sa vašim telom kada prestanete da jedete BRZU HRANU?!

  Šta se zaista dešava sa vašim telom kada prestanete da jedete BRZU HRANU?!

 • Koja je prava količina majčinog mleka za bebe - Sistem ponude i potražnje!

  Koja je prava količina majčinog mleka za bebe - Sistem ponude i potražnje!

 • Čišćenje creva možete da uradite uz pomoć ovih PRIRODNIH metoda!

  Čišćenje creva možete da uradite uz pomoć ovih PRIRODNIH metoda!