Mršavljenje tokom dojenja - Zašto nikako NE SMETE da smanjite unos kalorija tokom ovog perioda?!

Mršavljenje tokom dojenja - Zašto nikako NE SMETE da smanjite unos kalorija tokom ovog perioda?!
Tamara Nikolicic

Dojite svoju bebu, ali biste želeli da što pre vratite svoju kilažu pre trudnoće?

Znamo da majčinstvo u prvim danima po rođenju bebe ume da bude prilično izazovno.

Dok se borite sa uspostavljanjem laktacije i povezivanjem sa svojom bebom, primećujete koliko se vaše telo promenilo i na umu vam je da što pre smršate (za mame koje su se ugojile).

Mnoge mame koje doje osećaju pritisak da smanje kalorije i izgube težinu odmah nakon porođaja.

Znamo kako se osećate drage mame, ali ovo NIJE period kada vi treba da držite bilo kakve restriktivne dijete i da naglo smršate!

Zdrava i pravilna ishrana tokom dojenja je ključna.

Zdrav plan ishrane za dojenje uključuje da unosite dovoljno kalorija za proizvodnju mleka i dosta hranljivih materija za podršku rastu bebe - a da istovremeno obezbedite i sebi sve ono što vam treba iz hrane.

Zaista, tokom ovog perioda će vam trebati puno energije i više hranljivih materija kako biste podmirili i bebine i svoje potrebe.

Zato nemojte sada da se zamarate mršavljenjem.

Ima vremena za to.

Kako mogu bezbedno da smršam dok dojim?

Mnoge mame se pitaju da li postoji bezbedan način da smršaju dok doje.

Znamo da su mnoge od njih nestrpljive da se vrate u svoj oblik i težinu pre trudnoće odmah nakon porođaja.

Ali zapamtite da vaša dodatna težina u trudnoći jeste nešto potpuno prirodno (osim ukoliko ne govorimo o velikom višku kilograma nastalom usled zdravstvenog problema) i da nije dobijena preko noći - tako da neće ni nestati tako brzo! 

Niti treba i to nije bezbedno.

Dok dojenje sagoreva oko 500-700 kalorija dnevno kako bi podstaklo stvaranje mleka, ovo ne mora uvek doprineti gubitku težine posle porođaja. 

Mnogi faktori, kao što su težina pre trudnoće, ishrana, nivo fizičke aktivnosti itd. utiču na ''spontani'' gubitak težine nakon porođaja.

U proseku, isključivo dojenje može da dovede do normalnog gubitka težine od oko 1 do 2 kg mesečno.

Inače je poznato da majke koje doje imaju tendenciju da izgube više težine od majki koje ne doje. Jer dojenje je zahtevan posao!

Period odmah posle porođaja - kada se uspostavlja laktacija i kada je vama potrebno da se oporavite od porođaja - jeste vreme kada treba adekvatno i količinski preporučeno da se hranite. 

Unos kalorija tokom dojenja

Tokom dojenja, oko 450 do 700 kalorija ulazi u vaše mleko svakog dana.

Da li ćete morati da unosite dodatne kalorije tokom dojenja zavisi od mnogih faktora.

Vaše potrebe za kalorijama su zasnovane na vašem uzrastu i nivou aktivnosti.

Mame koje doje bi trebalo da unose dodatnih 450 do 500 kalorija iznad dnevnih kalorijskih potreba pre trudnoće. 

Žene koje se ne bave fizičkom aktivnošću van svojih svakodnevnih životnih aktivnosti treba da unose oko 2.000 kalorija dnevno - ako su uzrasta između 21 i 25 godine; a oko 1.800 kalorija dnevno ako imaju između 26. i 50 godina.

Žene koje se bave umerenom fizičkom aktivnošću treba da unose takođe oko 2.000 kalorija dnevno.

Stručnjaci upozoravaju da dojilje NIKAKO ne bi trebalo da unose manje od 1.800-2.000 kalorija dnevno! To može uticati na vašu sposobnost da proizvedete adekvatnu količinu mleka za svoju bebu.

Zato je jako važno da ne gladujete, da ne smanjujete unos kalorija i ne držite nikakve restriktivne djete tokom perioda dojenja.

Ograničavanje unosa kalorija može dovesti do nedostataka hranljivih sastojaka koji mogu uticati na razvoj vaše bebe, a isto tako rizikujete zdravstvene probleme i kod sebe ako biste se lišili neophodne količine hranljivih sastojaka.

Koji su najvažniji hranljivi sastojci tokom dojenja?

Više nego ikad je važno da vodite računa o ishrani tokom trudnoće i dojenja.

Shvatili smo da ne dolaze u obzir bilo kakvo gladovanje i restrikcije u ishrani, a evo koji hranljivi sastojci su najvažniji za ishranu kod dojenja.

Postoji mnogo hranljivih materija koje su neizmerno važne u ovim ranim fazama života vašeg deteta koje obezbeđujete kroz majčino mleko.

Vitamini A, D, C i B6, gvožđe, zdrave masti i ugljeni hidrati imaju različite uloge u rastu i razvoju, tako da je važno da vodite računa i ŠTA JEDETE , a ne samo KOLIKO JEDETE.

Proteini

Proteini podržavaju rast i razvoj bebinih mišića, kostiju i drugih tkiva.

Takođe predstavljaju veoma zasitan nutrijent koji može pomoći u kontroli apetita i sprečit iprejedanje.

Ženama koje doje potrebno je najmanje 72 grama proteina dnevno, koje mogu dobiti konzumiranjem sledeće hrane: nemasno meso, riba, pasulj (mahunarke) i orašasti plodovi.

Kalcijum

Klcijum pomaže u izgradnji zdravih kostiju i zuba i igra ulogu u normalnom funkcionisanju mišićnog, nervnog i cirkulatornog sistema.

Ženama koje doje potrebno je najmanje 1.000 miligrama kalcijuma dnevno.

Najbolji izvori su mlečna hrana sa niskim sadržajem masti, spanać i obogaćene žitarice.

Folati

Folati ili folna kiselina, spadaju u vitamin B grupe koji je ključan za normalan razvoj bebinog mozga i kičmene moždine.

Takođe pomaže u proizvodnji zdravih crvenih i belih krvnih zrnaca.

Unošenje adekvatne količine folne kiseline pre i tokom trudnoće i tokom dojenja može sprečiti da se beba rodi sa defektom neuralne cevi.

Dojiljama je potrebno 400 mikrograma folne kiseline dnevno, a pored suplemenata - može se naći u lisnatom povrću, pasulju, orašastim plodovima, citrusima i obogaćenim žitaricama.

Jod

Jod je mineral koji omogućava telu da proizvodi hormone štitne žlezde koji pomažu razvoju i rastu mozga.

Uzimanje premalo joda može povećati rizik od problema sa štitnom žlezdom i kognitivnih kašnjenja kod novorođenčadi.

Tokom laktacije, ženama je potrebno 290 miligrama joda - koji se može naći u jodiranoj soli, morskim plodovima i mlečnim proizvodima.

Vitamin B12

Vitamin B12 je važan za formiranje crvenih krvnih zrnaca kod bebe, kao i za zdrav razvoj i funkciju mozga.

Ženama je potrebno 2,8 mikrograma vitamina B12 tokom dojenja.

Ovog vitamina ima u izobilju u životinjskoj hrani, uključujući meso i jaja, a ne nalazi se u biljnoj hrani. Ako ste vegetarijanac ili vegan, trebalo bi da uzimate dodatak vitamina B12.

Ishrana tokom dojenja - Na šta još treba da obratite pažnju?

Kada je u pitanju pravilna ishrana tokom dojenja, evo o kojim stavkama takođe morate da vodite računa!

Recite NE nezdravoj hrani

Isključite sa svog tanjira visokokaloričnu, prerađenu, brzu, industrijsku i bezvrednu hranu siromašnu hranljivim materijama.

Umesto toga, odlučite se za obilje svežeg voća i povrća, integralnih žitarica, nemasnog mesa, ribe, pasulja i orašastih plodova.

Ove namirnice su pune hranljivih materija i ne spadaju u visokokalorične, tako da možete dobiti sve što vam treba, a da se ne pretrpate dodatnim kalorijama.

Držite se normalnog rasporeda obroka i ne preskačite obroke

Ako ogladnite između obroka, izaberite zdravu užinu - niskokalorične, hranljive ''grickalice'' kao što su štapići celera ili šargarepe i humus ili hleb od punog zrna sa malo putera od orašastih plodova

Pijte dosta vode i hladno ceđenih prirodnih sokova

Potrebna vam je dodatna tečnost dok dojite, a dehidracija može imati štetne posledice na vašu sposobnost proizvodnje majčinog mleka!

Takođe je lako zameniti žeđ za glad i posegnuti za hranom, kada vam je zaista potrebna jedna čaša vode. 

Ciljajte na minimum 2 l vode dnevno. Pored vode, možete da unosite i zdrave, hladno ceđene sokove od povrća i voća!

RO! Zraci su nov proizvod na tržištu sa magičnom lekovitom biljkom piskavicom koji je namenjen mamama koje doje i žele prirodno da povećaju količinu svog mleka!

U pitanju je paket od 100% prirodnih, hladno ceđenih, nepasterizovanih sokova od različitog voća i povrća uz dodatak piskavice (koja je poznati prirodni galaktagog - prirodno povećava količinu majčinog mleka).

Konzumiranjem ovih sokova u periodu od minimum 14 dana ćete postići sledeće efekte:

 • Podstiču proizvodnju mleka
 • Pomoć mamama pri dojenju
 • Podstiču lakši otpust mleka iz dojke
 • Obnavljaju, jačaju i stimulišu rast kose kod porodilja
 • Smanjuju mogućnost upalnih procesa u grudima
 • Energetski boost vitamina, minerala i enzima za dojilje

’’RO! Zraci pomažu dojiljama koje imaju problem sa smanjenom proizvodnjom majčinog mleka ili slabijim otpustom mleka iz dojke.’’ - Jelena Perić, specijalista za dojenje i pedijatrijska sestra na 3. najvećoj klinici u Evropi “LMU Klinikum München”.

Ne zaboravite da budete umereno aktivni

Čak i ako je to samo vožnja bebe u kolicima po kraju barem jednom do dva puta dnenvo, što više aktivnosti možete da radite u toku dana - veće su šanse da ćete se bolje i energičnije osećati i da nećete nabaciti dodatnu kilažu.

Zašto nije dobro držati dijetu dok dojite?

Nadamo ste da ste iz ovog teksta shvatili da dok dojite, nije dobra ideja da pokušavate da smršate tako što ćete se pridržavati stroge niskokalorične ili bilo kakve restriktivne dijete!

Ograničavanje količine hrane koju jedete može ostaviti vašem telu, a samim tim i majčinom mleku - velike nedostatke važnih hranljivih materija.

Drastično smanjenje kalorija takođe može da izazove pad u snabdevanju majčinim mlekom! A to vam nikako nije potrebno dok se borite da pružite svom detetu neophodnu količinu najzdravije moguće hrane - vašeg melka.

Takođe treba izbegavati uzimanje bilo kakvih proizvoda ili suplemenata za mršavljenje tokom dojenja!

Ovi proizvodi mogu da sadrže bilje, lekove ili druge supstance koje mogu da dođu u vaše mleko i mogu da naškode vašoj bebi!

Najbolje je da izbegavate uzimanje lekova ili suplemenata ili da idete na bilo koju posebnu dijetu dok dojite.

Naravno, u slučaju da imate zdravstveni problem - najpre se posavetujte sa svojim lekarom da li eventualno postoje neki lekovi ili suplementi (ali NE za mršavljenje) koji su bezbedni tokom perioda dojenja.

Ne radite i ne uzimajte ništa na svoju ruku.

Jer sve što vi uradite ili unesete u svoj organizam - putem vašeg mleka dolazi i do vaše bebe.

Nazad
Ostavi komentar

Read our Privacy Policy and Terms of Service.

Related posts

 • Sok od celera i probiotici – Novi moćni par za ZDRAV DIGESTIVNI SISTEM!

  Sok od celera i probiotici – Novi moćni par za ZDRAV DIGESTIVNI SISTEM!

 • Šta se zaista dešava sa vašim telom kada prestanete da jedete BRZU HRANU?!

  Šta se zaista dešava sa vašim telom kada prestanete da jedete BRZU HRANU?!

 • Koja je prava količina majčinog mleka za bebe - Sistem ponude i potražnje!

  Koja je prava količina majčinog mleka za bebe - Sistem ponude i potražnje!

 • Čišćenje creva možete da uradite uz pomoć ovih PRIRODNIH metoda!

  Čišćenje creva možete da uradite uz pomoć ovih PRIRODNIH metoda!