Otečeno lice – Zašto se javlja i kako da se rešite ovoga?!

Otečeno lice – Zašto se javlja i kako da se rešite ovoga?!
Veljko Milicevic

Ako imate otečeno lice, to je dobar pokazatelj da je u vašem telu došlo do zadržavanja vode.

Da li ste se jutros probudili sa natečenim licem?

To može biti pomalo alarmantno, posebno ako je vaše lice bilo potpuno u redu i nije pokazivalo znake otoka pre nego što ste otišli ​​u krevet!

Ili vam je lice postalo otečeno kako je dan odmicao?

Ako jeste, to može biti jednako zabrinjavajuće i navesti vas da se zapitate šta nije u redu.

Otok lica može se desiti svakome i biti uzrokovan raznim stvarima – nekima za koje ne treba da brinete i drugima za koje bi možda bilo dobro da proverite kod lekara.

Kako izgleda otečeno lice?

Delovi vašeg lica (retko celo lice) postaju otečeni i izgledaju naduto. U suštini, to je obično zbog nakupljanja tečnosti u tkivima lica.

Otok lica se može proširiti i na vrat i nadlaktice!

Može da varira od minimalnog do jakog otoka, takođe ga je moguće iskusiti samo nekoliko sati ili duže.

Obično se javljaju otečeni kapci ili deo ispod očiju (podočnjaci, kesice ispod očiju), ali isto tako se mogu javiti i otečene usne, otok obraza, otok nosa i dr.

Možda ne možete direktno da ciljate na lice kako biste izvukli tu suvišnu vodu odatle – ali zato možete da podstaknete izbacivanje viška vode iz tela – čime će se izbaciti višak vode i iz lica.

Zadržavanje vode u organizmu je prilično česta pojava, naročito preko leta.

Međutim, imajte na umu da zadržavanje vode može biti znak da se nešto drugo dešava u vašem telu, pa obratite pažnju. Ako vam se čini da vam je lice ozbiljno ozbiljno otečeno ili da ne prolazi i nakon što ste isprobali sve prirodne metode da izbacite višak vode iz tela – obratite se lekaru!

Zašto se javlja otečeno lice?

U većini slučajeva, otečeno lice može biti rezultat jednostavnih pojava, poput pritiskanja lica na jastuk tokom noćnog sna. Ova vrsta otoka lica obično nestaje s vremenom i lakim intervencijama poput hladnih obloga.

Otečeno lice koje se pojavljuje sa drugim simptomima kao što su temperatura, toplina oko zahvaćenog područja na licu, bol, crvenilo kože, kratak dah ili otok u drugim područjima - to može biti znak drugih zdravstvenih stanja!

Ova vrsta otoka lica može biti znak ozbiljnijeg stanja, poput infekcije, alergijske reakcije, traume, bolesti bubrega i bolesti srca.

Ako primetite oticanje lica sa drugim simptomima, važno je da se javite što pre lekaru!

Najčešći razlozi zašto se javlja otečeno lice su:

 • Previše spavanja ili nedovoljno sna
 • Prekomerni unos soli ili natrijuma
 • Neželjeni efekti lekova (kao što su antihipertenzivi, kortikosteroidi, kontraceptivne pilule i antiinflamatorni lekovi poput Brufena)
 • Infekcija (poput upale sinusa ili ujeda insekata)
 • Alergijske reakcije
 • Ukoliko ste se podvrgli stomatološkoj intervenciji, hirurgiji lica, glave ili vrata
 • Direktna trauma glave
 • Trudnoća
 • Hipotiroidizam (smanjena funkcija štitaste žlezde)
 • Nedostatak nekih vitamina i minerala

Ozbiljni uzroci zadržavanja vode

Iako se većina uzroka zadržavanja vode rešava jednostavnim promenama (o kojima ćemo kasnije), postoje neki potencijalno ozbiljni osnovni uslovi koji vas mogu naterati da zadržite vodu.

Ako imate zadržavanje vode u nogama ili licu koje ne prolazi, dobra je ideja da posetite lekara da biste isključili bilo šta ozbiljno, kao što je: problemi sa srcem, problemi sa bubrezima, problemi sa jetrom.

Ako ste zdravstveno u redu, možete isprobati ove načine za prirodno rešavanje zadržavanja vode.

Otečeno lice – Kako da izbacite taj višak vode prirodnim putem?

Povećanje unosa vode i ograničavanje unosa natrijuma je prilično moćna kombinacija za uklanjanje zadržavanja vode u licu. Ovo treba da bude neka vaša prva linija ’’odbrane’’.

Zatim, možete da primenite još neke savete kako da pomognete svom telu da se reši viška tečnosti – a da je potpuno prirodno.

Pijte više vode

Može izgledati kontraproduktivno da treba piti više vode kada pokušavate da se rešite zadržavanja vode, ali to zapravo može mnogo pomoći.

Pijenje više vode pomaže u razblaženju koncentracije elektrolita u krvi. Kao rezultat toga, vaše telo prestaje da pokušava da zadrži višak vode kako bi održalo odgovarajuću ravnotežu elektrolita i, jednostavno rečeno, vaš organizam se ’’ispira’’.

Ako nas pitate koliko tačno vode treba da pijete preko dana, znajte da ne postoji ta naučno dokazana činjenica kada je u pitanju savršena količina vode za vas. Ako pitate nekoliko različitih stručnjaka, možete dobiti nekoliko različitih odgovora.

To je zato što količina vode koja vam je potrebna svakog dana zavisi od vaših godina, pola, nivoa aktivnosti i klime oblasti u kojoj živite. Može se čak menjati iz dana u dan u zavisnosti od toga koliko se znojite!

Neka opšta preporuka je da popijete minimum 2 l vode dnevno. Zapamtite da je žeđ pokazatelj da ste već dehidrirani, a dehidracija može uzrokovati da zadržite još više vode.

Zato nemojte da čekate da ožednite kako biste pili vodu – nego pijte tokom celog dana po malo vode u gutljajima.

Ovo može pomoći vašem telu da obezbedi stalnu količinu vode za obavljanje svojih funkcija i da smanji rizik od razvoja dehidracije.

Takođe je dobra ideja da smanjite konzumiranje pića koja izazivaju dehidraciju, kao što su kafa, čaj sa kofeinom i alkohol. Umesto toga, uvek popijte dodatnu šolju vode za svako piće sa kofeinom ili čašu alkohola koju konzumirate.

Smanjite unos natrijuma

Osim što pijete više vode, takođe je korisno smanjiti unos natrijuma. Kada konzumirate puno natrijuma, vaše telo zadržava vodu kako bi pokušalo da održi balans natrijuma i tečnosti.

S druge strane, kada smanjite unos natrijuma, to omogućava vašem telu da izbaci višak vode, što može pomoći da se smanji zadržavanja vode u licu i ostatku tela.

Trenutna preporuka za unos natrijuma jeste da ciljate na manje od 2.300 miligrama dnevno - što je ekvivalentno 1 kašičici soli.

Problem nije samo u soli koju dodajete kod kuće kada spremate hranu, već u previše soli i drugih štetnih aditiva koje dobijate od prerađene i upakovane hrane.

To znači da možete u velikoj meri smanjiti količinu natrijuma koju jedete samo birajući svežu, prirodnu hranu u odnosu na upakovanu hranu!

Obratite pažnju gde ima najviše natrijuma u upakovanoj i brzoj hrani:

 • Pica
 • Suhomesnati proizvodi
 • Supa iz kesice
 • Grickalice (čips, perece, kokice i krekeri)
 • Prerađeni sirevi
 • Zamrznuta hrana

Ako ne možete u potpunosti da eliminišete svu prerađenu hranu, pokušajte da izbegavate ove namirnice - ili barem smanjite njihov unos što je više moguće!

Povećajte unos sledećih vitamina i minerala

Povećajte unos sledećih vitamina i minerala:

 • vitamina B6 (kroz hranu poput piletine, ribe i jaja),
 • vitamina B5 (koji se nalazi u lososu, jogurtu i sočivu),
 • kalcijuma (koji se nalazi u mlečnim proizvodima, orašastim plodovima, semenkama),
 • vitamina D (koji se nalazi u tunjevini, skuši i obogaćenom mleku)
 • kalijuma (banane, pomorandže, avokado i suvo voće)
 • magnezijuma (zeleno lisnato povrće, grašak, pasulj, sočivo, orašasti plodovi, avokado, banane, jagode, kupine, meso, kakao, jogurt, kefir, smokve, smeđi pirinač i ovas).

Ovi hranljivi sastojci mogu pomoći telu da izluči višak tečnosti i poboljšati slučajeve blagog zadržavanja vode.

Vežbajte redovno

Vežbanje pomaže vašem telu da koristi glikogen - oblik skladištenja glukoze. Na svaki gram glikogena u vašem mišiću ima 3 grama vode. Korišćenje tog glikogena za energiju takođe vam pomaže da se oslobodite dodatne vode.

Prirodni diuretici pomažu ako imate otečeno lice

Određena hrana i pića deluju kao prirodni diuretici‌ – što znači da mogu da pomognu u smanjenju otoka i uopšte zadržavanja tečnosti u telu.

Od namirnica sa diuretičkim dejstvom naročito izdvajamo povrće i voće, a od napitaka tu su hladno ceđeni sokovi od voća i povrća, čajevi sa kofeinom (zeleni i crni čaj), čaj od peršuna, čaj od korena maslačka, čaj od rastavića, čaj od kukuruzne svile i dr.

Naravno, savet je da uvek prvo razgovarate sa svojim lekarom pre nego što probate bilo koje prirodne diuretike - posebno ako trenutno uzimate neki lek, ukoliko imate postojeće zdravstveno stanje ili ukoliko ste trudnica.

Ako se vaš otok u licu ili bilo gde na telu ne popravi nakon nekoliko dana ili nakon što ste isprobali gore navedene strategije - obavezno potražite medicinsku pomoć!

Sok od celera kao prirodni diuretik

Da li ste znali da sok od celera pomaže kod izbacivanja viška vode iz organizma?

Kako smo počeli sa pričom o prirodnim diureticima, ne možemo a da odmah ne pomenemo čuveni sok od celera.

Neverovatno zdrav i hranljiv napitak koji mnogi karakterišu kao super-piće.

Znamo da sok od celera ima visok sadržaj vode (oko 97%), kao i vitamina C, B, A, gvožđa, antioksidansa, natrijuma, kalijuma, magnezijuma i izvesnu količinu vlakana.

Zahvaljujući ovom sastavu, sok od celera se smatra prirodnim diuretikom - podstiče prirodno izbacivanje viška vode iz tela!

Ukoliko inače imate problem da pijete dovoljne količine tečnosti tokom dana, sok od celera može biti zdrava alternativa!

Poenta je da se pije ujutru na prazan stomak, u dozi od 200 do 400 ml.

Sok od celera treba da bude 100% prirodan, hladno ceđen, nepasterizovan, bez dodavanja šećera, aditiva, konzervanasa i bilo kakvih drugih štetnih materija!

Dobra vest je da čak ne morate ni sami da ga pravite!

Probajte RO! Sok od celera – koji zadovoljava apsolutno sve pobrojane kriterijume – pa nam se zahvalite kasnije! 😊

Šta možemo da zaključimo?

Otečeno lice može da se javi bilo kome u bilo kom trenutku.

Ukoliko je vaše lice natečeno već dugo i ne prolazi ili se javlja sa drugim simptomima – javite se lekaru.

Postoje određene životne navike koje možete usvojiti kako biste smanjili verovatnoću da imate otečeno lice. Dobri primeri su: pijenje više vode, smanjenje unosa natrijuma (soli), smanjenje unosa kafe i alkohola, izbegavanje slanih grickalica, jedenje sveže hrane umesto prerađene hrane i redovna fizička aktivnost.

Važno je da pažljivo pratite oticanje lica jer to može biti znak nekih zdravstvenih stanja.

Nazad
Ostavi komentar

Read our Privacy Policy and Terms of Service.

Related posts

 • Sok od celera i probiotici – Novi moćni par za ZDRAV DIGESTIVNI SISTEM!

  Sok od celera i probiotici – Novi moćni par za ZDRAV DIGESTIVNI SISTEM!

 • Šta se zaista dešava sa vašim telom kada prestanete da jedete BRZU HRANU?!

  Šta se zaista dešava sa vašim telom kada prestanete da jedete BRZU HRANU?!

 • Koja je prava količina majčinog mleka za bebe - Sistem ponude i potražnje!

  Koja je prava količina majčinog mleka za bebe - Sistem ponude i potražnje!

 • Čišćenje creva možete da uradite uz pomoć ovih PRIRODNIH metoda!

  Čišćenje creva možete da uradite uz pomoć ovih PRIRODNIH metoda!