Piskavica za dojenje – Povećajte zalihe majčinog mleka potpuno prirodno!

Piskavica za dojenje – Povećajte zalihe majčinog mleka potpuno prirodno!
Veljko Milicevic

Koliko puta ste samo čuli da neko izgovara dojilji onu čuvenu ’’ma nemaš dovoljno mleka’’ ili ’’beba ti je stalno gladna’’ ili ’’nije ti dobro mleko’’. Najgore od svega je što ovakvi ’’saveti’’, koje niste tražili, često utiču na to da prestanete da dojite svoje dete i brzinom svetlosti pređete na adaptirano mleko!

Da li treba i ovde da naglašavamo koliki je značaj dojenja za vašu bebu i da je svaka kap majčinog mleka bukvalno suvo zlato za vaše dete?!

Zato nemojte ni slučajno odmah da odustajete ako primetite manju količinu svog mleka tokom dojenja – jer rešenje postoji – i to prirodno i bezbedno!

Najbolja hrana za bebu – majčino mleko!

Majčino mleko je najbolja hrana za bebu, a nauka je to odavno jasno pokazala. S tim u vezi, čini se da se dojenje promoviše više nego ikada! I potpuno smo saglasni sa tim.

Zaista ne postoji ništa bolje za ishranu, zdravlje i imunitet vaše bebe, makar u prvih 6 meseci do godinu dana – od majčinog mleka.

Međutim, znamo da mnoge žene, uprkos silnoj želji da doje svoje dete – često nailaze na razne poteškoće. Mala količina mleka je jedna od njih.

Koliko ste puta samo čuli da se dojilja žali kako ima problem sa količinom mleka ili da joj je beba stalno gladna.

Ovo ume da bude jako frustrirajuće! Kako po vas, tako i po vašu bebu.

Kako vaša ishrana tokom dojenja mora da bude veoma zdrava i pažljivo kreirana – jer sve što pojedete i unesete u svoj organizam putem vašeg mleka dolazi i do bebe – postavlja se pitanje da li postoji nešto što je prirodno i može da vam pomogne da poboljšate proizvodnju svog mleka.

Odgovor je DA!

Trudnice i dojilje moraju da budu veoma oprezne i kod toga koje lekove ili suplemente smeju da koriste u ovom periodu svog života – a mi smo uvek na strani prirodnih opcija!

Zato vam predstavljamo seme piskavice kao odličan prirodni lek za podsticanje proizvodnje majčinog mleka tokom perioda dojenja!

Ali pre nego što pređemo na priču o tome zašto treba da uzimate piskavicu kako biste povećali proizvodnju majčinog mleka – hajde prvo da vidimo šta to uopšte utiče na smanjenje majčinog mleka tokom dojenja!

Šta utiče na smanjenje količine mleka tokom dojenja?

Ako dojite, velike su šanse da često razmišljate o tome da li imate dovoljno mleka. Ako ste primetili manju količinu mleka – nemojte da očajavate.

Postoji mnogo načina da povećate zalihe mleka - od čestog dojenja ili izmlazanja do konzumiranja određenih namirnica i biljnih lekova poznatih kao galaktagozi - koji mogu povećati proizvodnju i snabdevanje majčinim mlekom.

Kada žena doji, njena količina mleka se ponekad može smanjiti zbog stresa, umora ili raznih drugih faktora. Ako osećate da vam zalihe mleka opadaju, konzumiranje piskavice može biti jednostavan, efikasan način da povećate proizvodnju mleka!

Međutim, važno je znati da, kao što možete podstaći povećanu proizvodnju mleka, postoje stvari koje možete konzumirati - a koje mogu ometati stvaranje majčinog mleka i smanjiti njegovu količinu!

Ako ste zabrinuti u vezi sa snabdevanjem majčinim mlekom, konsultujte se sa lekarom ili sertifikovanim konsultantom za dojenje. U međuvremenu, izbegavajte stvari za koje se zna da negativno utiču na proizvodnju majčinog mleka.

Alkohol – ako redovno pijete alkohol tokom dojenja (ima i takvih, nažalost!) to zapravo može imati negativan uticaj na snabdevanje majčinim mlekom! Nema sumnje da sada već svaka trudnica zna da je alkohol štetan i u trudnoći i tokom dojenja.

Alkohol deluje depresivno na centralni nervni sistem i privremeno blokira oslobađanje oksitocina, što dovodi do smanjenja cirkulacionog oksitocina u telu. Ovo može privremeno da poremeti refleks opuštanja, koji je ključan za protok majčinog mleka tokom dojenja.

Žalfija, peršun i nana – pokazano je da ove biljke mogu potisnuti proizvodnju mleka!

Mentol, koji se nalazi u nani, se često povezuje sa smanjenom količinom mleka kod dojilja koje ga konzumiraju u velikim količinama.

Mnogi lekovi takođe negativno utiču na proizvodnju majčinog mleka, među kojima su i lekovite supstance koje se koriste u suplementima za prehladu (poput pseudoefedrina)! Zato se obavezno uvek konsultujte sa svojim lekarom oko toga koje lekove smete da koristite ako dojite!

U svakom slučaju, postoje i neka zdravstvena stanja koja utiču na smanjenje proizvodnje majčinog mleka. Tako da uvek treba da budete pod nadzorom lekara ukoliko i vi imate neki zdravstveni problem – a želite da dojite svoje dete.

Piskavica za dojenje – Kako je sve počelo?

Ako krenemo tragom istorije, videćemo da se piskavica veoma koristila za kuvanje, dodavanje arome i prirodno lečenje.

Piskavica (Trigonella foenum-graecum) je jednogodišnja biljka sa žutim cvetovima i mahunama koje sadrže seme. Poreklom je iz Azije i Mediterana.

Kao lekovita biljka, piskavica se oduvek koristila za razne zdravstvene probleme, od lečenja male količine majčinog mleka do menstrualnih grčeva. Zato se danas naširoko priča o zdravstvenim prednostima piskavice za majke, tj. dojilje koje su u laktaciji.

Vekovima su se ljudi oslanjali na piskavicu za unapređenje zdravlja i blagostanja. Služila je i kao tretman za probavne i respiratorne bolesti, a ima dugu istoriju upotrebe u poboljšanju zdravlja žena.

Naročito se koristila zbog ginekoloških problema kao što su bolne menstruacije i problemi sa matericom.

Danas je piskavica popularan biljni lek za povećanje proizvodnje majčinog mleka!

Piskavica ima jak ukus javora, toliko da se često koristi u receptima u svrhu imitacije javorovog sirupa. Međutim, u sirovom obliku, seme piskavice ima gorak ukus (iako zagrevanje ili pečenje smanjuje gorčinu i ističe slatkoću).

Piskavica prelazi u majčino mleko, ali je bezbedna i za dojilju i za bebu kada se koristi u adekvatnoj dozi.

Piskavica kao najpoznatiji prirodni lek za povećanje proizvodnje majčinog mleka

Piskavica je jedan od najpopularnijih galaktagoga na svetu. Galaktagog je svaka hrana, biljka ili lek koji povećava zalihe majčinog mleka.

Neće svakoj mami koja doji biti potrebni galaktagozi, ali ako vam zalihe mleka opadnu - korisno je da se upoznate sa sigurnim i efikasnim načinima da sebi date podsticaj u snabdevanju mlekom!

Vekovima su različite kulture koristile raznovrsnu hranu i bilje kao galaktagoge.

Za piskavicu se zna da povećava nivoe prolaktina, što bi moglo objasniti njena galaktagoška svojstva – tj. uticaj na povećanje produkcije majčinog mleka tokom dojenja.

Nutritivni sastav piskavice

Ova mahunarka obezbeđuje visok izvor gvožđa, kao i magnezijuma, kalijuma i kalcijuma.

1 kašika semena piskavice obezbeđuje sledeće vitamine i hranljive materije:

Kalorije: 36

Proteini: 2,55 g

Masti: 0,71 g

Ugljeni hidrati: 6,48 g

Vlakna: 2,7 g

Gvožđe: 3,72 mg

Magnezijum: 21 mg

Kalijum: 85 mg

Kalcijum: 20 mg

Da li trudnice smeju da koriste piskavicu?

Iako se piskavica koristi tokom dojenja i bezbedna je za majku i bebu u odgovarajućim količinama - ne bi trebalo da je koristite ako ste trudni. Zašto?

Zato što piskavica može da podstakne izazivanje porođaja, a može izazvati kontrakcije, prevremeni porođaj i pobačaj.

Dojilje sa dijabetesom i/ili oboljenjem štitne žlezde bi trebalo da izbegavaju piskavicu

Svojim hipoglikemijskim svojstvima može uticati na žene sa dijabetesom tipa 1 ili 2. Nejasno je da li piskavica snižava nivo šećera u krvi bebe, ali to može biti potencijalni rizik.

Takođe je u nekim istraživanjima pokazano da piskavica može da utiče na hormone štitne žlezde, zato se posavetujte sa lekarom ukoliko imate neko oboljenje štitne žlezde - a hteli biste da povećate produkciju mleka uz pomoć piskavice.

Doziranje i priprema piskavice za dojenje

Piskavica je dostupna u obliku semena, suplemenata i čaja. Pošto su semenke gorke pre zagrevanja, piskavica se najčešće uzima u obliku suplemenata ili čaja.

Ukoliko uzimate piskavicu da biste povećali proizvodnju majčinog mleka, svakako vam savetujemo da se najpre konsultujete sa stručnim licem – kao na primer medicinskim radnikom ili konsultantom za dojenje - kako biste saznali koja doza je najbolja za vas.

Na šta treba da obratite pažnju kada uzimate piskavicu za dojenje?

Miris javorovog sirupa - Nemojte da se iznenadite ako primetite da vam nakon kozumiranja piskavice majčino mleko, urin i znoj mirišu na javorov sirup. Ako dojite bebu, to takođe može učiniti da bebin urin i znoj počnu da se osećaju na javorov sirup.

Najčešći neželjeni efekat uzimanja piskavice je dijareja. Obično se javlja ako prebrzo počnete sa visokim dozama piskavice! Međutim, možete izbeći probleme sa stomakom ako počnete da uzimate ovu biljku u maloj dozi i postepeno je povećavate.

Smanjen nivo šećera u krvi – piskavica može trenutno da snizi nivo šećera u krvi, pa povedite računa ukoliko imate problem sa regulacijom istog. Naročito ukoliko imate dijabetes, najpre se konsultujte sa svojim lekarom.

Piskavica može razblažiti krv - nemojte je koristiti ako uzimate lekove za razređivanje krvi (lekove protiv zgrušavanja krvi), osim ako niste pod direktnim nadzorom svog lekara.

Piskavica pripada porodici mahunarki. Stoga, ako neko ima alergiju ili preosetljivost na kikiriki ili bilo koju biljku iz porodice mahuanrki (grašak, boranija, leblebije, pasulj i dr.), ne bi trebalo da koristi piskavicu.

Šta možemo da zaključimo?

Dojenje je najbolji izbor za vašu bebu koji možete da napravite. Čak i ako nailazite na brojne poteškoće, kao što je na primer smanjenje zaliha majčinog mleka – nemate razloga da odustanete!

Radite na svojoj edukaciji, ishrani i kontroli zdravstvenog stanja ukoliko imate neki problem.

Sreća je da postoje odlične prirodne stvari koje možete da uradite kako biste bezbedno povećali proizvodnju svog mleka tokom dojenja. Seme piskavice je jedna od njih!

Dokazano je da piskavica za dojenje deluje kao odličan prirodni galaktagog – što znači da povećava proizvodnju majčinog mleka.

Sve informacije potražite od sertifikovanog konsultanta za dojenje – naročito na temu najboljeg načina da konzumirate piskavicu i u kojoj dozi!

Nazad
Ostavi komentar

Read our Privacy Policy and Terms of Service.

Related posts

 • Top 8 prirodnih načina kako da sprečite zadržavanje vode u telu ovog leta!

  Top 8 prirodnih načina kako da sprečite zadržavanje vode u telu ovog leta!

 • Da li je smeđi šećer zdraviji od belog šećera? Otkrivamo istinu!

  Da li je smeđi šećer zdraviji od belog šećera? Otkrivamo istinu!

 • Top 10 razloga zašto da uradite detox organizma ovog leta!

  Top 10 razloga zašto da uradite detox organizma ovog leta!

 • Čišćenje organizma od kofeina je moguće uz pomoć ovih prirodnih metoda!

  Čišćenje organizma od kofeina je moguće uz pomoć ovih prirodnih metoda!