Prirodno rešenje za opadanje kose – Da li ste probali sok od celera?!

Prirodno rešenje za opadanje kose – Da li ste probali sok od celera?!
Veljko Milicevic

Gubite kosu? I vi? Dobrodošli u klub onih koji se pate sa ovim problemom godinama!

Svi žele da imaju zdravu, jaku i lepu kosu. Kažu da samopouzdanje često dolazi baš od naše kose.

Setimo se samo legende o Samsonu i njegove snage u kosi...nije to bilo slučajno.

Ipak, čini se da je danas, usled raznih faktora - nikad teže sačuvati kosu u bukvalnom smislu te reči!

Normalno je da primetite povremeno da vam opada kosa.

Možemo izgubiti između 50 i 100 vlasi dnevno, često da to i ne primetimo.

Međutim, ako počnete da gubite više kose nego što je normalno - možda se borite sa problemom koji se zove alopecija (medicinski naziv za gubitak kose).

Gubitak kose pogađa veliki broj ljudi, tako da niste usamljen slučaj u ovom problemu. Postoji puno uzroka za opadanje kose, pri čemu je većina, srećom, lako rešiva.

Međutim, kod ozbiljnog opadanja kose, koje ne prolazi ni pored primenjenih metoda za oporavak kose – trebalo bi da se posavetujete sa lekarom!

Genetika, hormoni, lekovi, određeno zdravstveno stanje, stres, nedostatak hranljivih materija, loše životne navike, oštećenje kose usled primene toplotnih alata i hemikalija---brojni su uzroci za opadanje kose i o tome bismo mogli danima.

Zato hajde da pričamo o tome šta možemo da uradimo da ovaj problem rešimo što pre!

Kako da znate da li imate pojačano opadanje kose?

Postoje neki znaci na koje treba da obratite pažnju:

 • vaša kosa počinje više da opada kada se češljate ili perete kosu (bukvalno imate osećaj da se linjate)
 • kosa vam slabo/sporo raste ili na pojedinim delovima počinje da opada u vidu parčića na glavi i tu prestaje da raste
 • kosa vam postaje sve više retka
 • povlači se linija čela
 • počeli ste da ćelavite

Neke vrste gubitka kose mogu trajati privremeno, što se recimo kod žena često dešava nakon porođaja. Ali drugi tipovi opadanja kose mogu da budu trajni, poput ćelavosti muškog ili ženskog tipa.

Postoji mnogo vrsta gubitka kose sa različitim uzrocima. Pa hajde da vidimo koji su najčešći

Alopecija areata

Ako imate alopeciju areatu, imate tzv. opadanje kose na pečate. Ova ogoljena područja obično vremenom mogu da se regenerišu – ali to nije uvek slučaj.

Frontalna fibrozirajuća alopecija

Frontalna fibrozirajuća alopecija je mesto gde gubite obrve i primetite da vam se linija kose povlači. Češće se javlja kod žena.

Telogen efluvium

Ako imate telogen efluvium, kosa vam opada i postaje retka. Na primer, ovo može da se desi kod žena nakon porođaja, perioda bolesti, stresa, gubitka težine, nedostatka gvožđa.

Kod ovog tipa opadanja kose, vaša kosa prestaje da opada ili ponovo raste nakon nekoliko meseci - obično kada vam bude bolje.

Muški obrazac gubitka kose (androgena alopecija)

Ovo je slučaj kada vam kosa opada u frontalnoj, temenoj regiji i na kruni poglavine.

Androgena alopecija je uslovljena dejstvom DHT (dihidrotestosterona) na genetski predisponirane folikule dlake.

Često se javlja u porodicama, što znači da je nasledno, pri čemu neki ljudi gube kosu još u mladosti.

Ženski obrazac gubitka kose

Gubitak kose kod žena je najčešće difuznog tipa, a ređe je lokalizovan frontalno i na temenu, te ne zahvata potiljačne i bočne regije poglavine.

Takođe može biti naslednog tipa, ali je često uzrokovano i hormonskim promenama.

Da li stres može da bude uzrok za opadanje kose?

Danas su svi pod stresom. To bi onda moglo da znači da će se svako suočiti sa gubitkom kose?

Da li je to baš tako? Da li stres zaista uzrokuje opadanje kose? O čemu se tu radi?

Stres može izazvati značajno opadanje kose, poznato kao telogen efluvium. Ako kosa počne da vam opada mesecima nakon stresne situacije, verovatno je za to kriv stres.

Različiti su okidači koji se povezuju sa stresom – a koji bi mogli da uzrokuju pojačani gubitak kose. Svako reaguje različito na iste stresore. Tako da, ono što kod nekoga može da pokrene opadanje kose – ne mora i kod vas.

Najbolji način za lečenje gubitka kose izazvanog stresom je upravljanje stresom. Znamo da to zvuči pomalo nerealno, naročito danas kada svi živimo užurbanim tempom i kada svi doživljavamo stres u većoj ili manjoj meri.

Neki načini za pomoć u upravljanju stresom uključuju:

 • Vežbe dubokog disanja
 • Dovoljno sna
 • Redovno vežbanje
 • Uravnotežena i hranljiva ishrana
 • Razgovor sa stručnjakom za mentalno zdravlje

Nedostatak kojih hranljivih materija može da uzrokuje opadanje kose?

Vašem telu je potrebna odgovarajuća količina vitamina i minerala kako bi ćelije mogle normalno da rastu i funkcionišu. Sve su češći nedostaci hranljivih materija, pre svega usled loše ishrane - koji mogu vremenom dovesti do gubitka kose!

Ishrana koja je zdrava i uravnotežena može pomoći vašem telu da nadoknadi hranljive materije potrebne za održavanje zdravlja vaše kose.

Uobičajeni nedostaci hranljivih materija povezani sa gubitkom kose uključuju:

Proteini: meso, mleko, jaja i riba, a biljni izvori uključuju pasulj, soju, mahunarke i kinou.

Gvožđe: nalazi se u mesu, morskim plodovima, sočivu, spanaću, pasulju, orašastim plodovima i žitaricama obogaćenim gvožđem.

Biotin: nalazi se u mesu iznutrica, jajima, ribi, semenkama, orasima i slatkom krompiru.

Cink: nalazi se u morskim plodovima, mesu i žitaricama obogaćenim cinkom.

Sok od celera – Čudesni lek protiv opadanja kose?!

Sigurno se pitate koji to prirodni lekovi za opadanje kose daju najbolje rezultate. Zaista ih ima puno koji se preporučuju, ali mi smo naišli na nešto novo i baš zanimljivo.

Da li je dobra većina vas uopšte svesna koliko je celer hranljiv?

Toliko je zdrav da ga možemo bukvalno grickati ceo dan – ili još bolje, možemo da pijemo sok od celera svaki dan!

Verujemo da danas i ptice na grani znaju da sok od celera nudi mnogo prednosti za vaše zdravlje, a istovremeno neguje i vašu kosu.

Zato smo istraživali sve na ovu temu i u narednim redovima vam prenosimo šta smo to saznali.

Naime, sok od celera sadrži razne hranljive materije i vitamine potrebne za zdravlje vašeg skalpa i kose.

Celer je bogat vitaminima A, C i E koji su neophodni za zdrav rast kose. Takođe sadrži silicijum dioksid, tzv. mineral u tragovima koji pomaže u jačanju kose i podstiče njen sjaj.

Visok sadržaj vode

Sok od celera sadrži veliku količinu vode, što je naročito važno za podršku održivom rastu kose. Uvek vodite računa da konzumirate 100% prirodan sok od celera da biste dobili njegovu punu hranljivu vrednost!

Vitamin A

Sok od celera je posebno bogat vitaminom A. Ovaj esencijalni vitamin je neophodan za rast ćelija našeg tela, posebno u kosi.

Budući da je kosatkivo koje najbrže raste, zahteva velike količine vitamina A da bi ostala zdrava i jaka. Vitamin A takođe podržava zdravo funkcionisanje kožnih žlezda koje luče sebum (masna supstanca koja održava našu kožu glave hidriranom).

Osim što stimuliše rast kose, vitamin A koji se nalazi u soku od celera takođe može poboljšati teksturu kose. Dakle, uz sok od celera možete sprečiti opadanje i lomljenje kose.

Sok od celera jača imunitet - A to jača vašu kosu!

Naša glava je sklona infekcijama raznih vrsta, pre svega gljivičnih i bakterijskih. Sa jakim imunim sistemom, vaš skalp će imati dovoljno snage da se izbori sa svakim napadom!

Sok od celera je bukvalno elektrana hranljivih materija koje vas mogu zaštititi od infekcije!

Takođe sadrži apigenin – hranljivu materiju koja je neophodna za obnavljanje ravnoteže imunog sistema. Kao podršku jakom imunitetu dobijate još i vitamin C i druge važne hranljive materije.

Dakle, hranljivost soka od celera definitivno pomaže u zaštiti skalpa od infekcije, a to zauzvrat čuva vaš koren kose od oštećenja i opadanja.

Manje upale - Više kose!

Sok od celera je sjajan prirodni lek za bilo kakve probleme sa kožom glave. Postoje dva jedinjenja u celeru, a to su poliacetilen i luteolin - koji dokazano deluju protiv upale.

Kada se sok od celera konzumira i čak nanosi lokalno na kožu glave - ova jedinjenja deluju efikasno na smanjenje upale kože glave i time jačaju koren kose.

Sok od celera sprečava gubitak kose, ali i pojavu sedih!

Vaša kosa će početi da postaje seda kada joj nedostaju vitamini. Naravno, ovde zanemarujemo normalan proces starenja koji dovodi i do pojave sedih.

Uzimanjem soka od celera koren kose će biti bukvalno preporođen i izgledati sjajnije i življe. Vitamini, enzimi, antioksidansi i druge hranljive materije koje ćete dobiti iz soka od celera će olakšati rast vaše kose i poboljšati njenu teksturu!

A možete da se rešite i (dosadne) peruti!

Koliko vas ima problem sa onim neuglednim belim ljuspicama kože glave koje padaju na ramena i odeću? E pa sok od celera će vam pomoći i da (konačno) rešite perut! Inače, sama perut može da bude odgovorna za opadanje kose, takođe.

U celeru se nalaze mnoga terapeutska svojstva koja mogu kontrolisati i sprečiti pojavu peruti. Pošto je sok od celera prepun vitamina A, može efikasno da tretira i hidrira skalp.

Kako da koristite sok od celera protiv opadanja kose?

Kombinacija vrhunskih hranljivih materija u ovom soku će održavati vašu kožu glave čistom i bez peruti. Kako zdravlje (a i lepota ) na usta ulazi – savetujemo konzumiranje soka od celera svakog dana minimum 400 ml na prazan stomak!

Naravno, uvek možete da počnete od manje doze, pa da postepeno povećavate.

Ali terapeutski efekat se postiže sa dozom od 400 ml dnevno, ujutru na prazan stomak. A možete i da podelite dozu, tako što ćete uzeti po 1 čašu ujtru i uveče. Kako vam volja.

A evo koji sok mi preporučujemo! U pitanju je najviralniji i najkvalitetniji sok od celera na našem tržištu – RO! sok od celera koji vam je dostupan na klik!

Za njega garantujemo sledeće:

 • 100% čist sok od celera
 • bez dodatka vode
 • bez aditiva
 • bez šećera i drugih zaslađivača
 • dobijen procesom hladnog ceđenja
 • nepasterizovan
 • svež

Obratite pažnju sad na ovo - Pored konzumiranja na redovnoj osnovi, takođe možete naneti sok od celera lokalno direktno na skalp!

Maska za kosu sa sokom od celera - Recept

Zavisno od dužine vaše kose, možete da prilagodite neophodne količine. Savet je da se maska dobro nanese i utrlja u kožu glave – a da se zatim nežno rasporedi (može uz pomoć češlja) na ostatak kose.

Sastojci:

 • 3 kašike soka od celera
 • 3 kašike običnog ili grčkog jogurta
 • 1 kašika maslinovog ulja ili meda

Kako se nanosi maska?

Pomešajte sve navedene sastojke da dobijete homogenu smesu. Zatim nanesite na mokru kosu od vlasišta do vrhova – uz pomoć ruke, češlja ili četke za farbanje kose. Zatim dobro umasirajte masku u skalp i kosu – tako da pokrijete svu kosu i kožu glave.

Možete pokriti kosu kapom za tuširanje ako želite. Ostavite masku da deluje 15-20 minuta. Nakon toga, temeljno operite kosu!

Maska za kosu sa sokom od celera može da se primenjuje 1-2 puta nedeljno.

Za najbolje rezultate – savetujemo konzumiranje soka od celera na način koji smo naveli uz korišćenje ove maske za kosu!

Šta možemo da zaključimo?

Gubitak kose je prilično čest problem, koji može različito uticati na ljude u zavisnosti od genetike, hormonskih promena, ishrane ili zdravstvenog stanja.

Bez obzira na uzrok, tretman za ponovni rast kose je obično efikasniji ako što pre krenete da radite na sprečavanju gubitka kose!

Dobra vest je da postoje prirodni lekovi za podsticanje rasta kose i istovremeno sprečavanje opadanja kose – pri čemu je sve popularniji sok od celera.

Svakako je neophodno da najpre ispitate pravi uzrok za vaše opadanje kose i da se pozabavite njim.

Do tada, prelazak na zdravu ishranu i uopšte zdrav stil života će se definitivno odraziti i na kvalitet vaše kose!

Nazad
Ostavi komentar

Read our Privacy Policy and Terms of Service.

Related posts

 • Rušimo mit: Da li je voće stvarno (ne)zdravo?!

  Rušimo mit: Da li je voće stvarno (ne)zdravo?!

 • Sok od kupusa – Zeleno blago koje ćete želeti da konzumirate svaki dan!

  Sok od kupusa – Zeleno blago koje ćete želeti da konzumirate svaki dan!

 • Imate visok pritisak? Pijte sok od celera i rešićete problem!

  Imate visok pritisak? Pijte sok od celera i rešićete problem!

 • Evo kako prirodno da rešite zadržavanje vode u kolenu!

  Evo kako prirodno da rešite zadržavanje vode u kolenu!