Top 7 namirnica za čišćenje organizma od teških metala!

Top 7 namirnica za čišćenje organizma od teških metala!
Veljko Milicevic

Da li znate da razni teški metali svakodnevno mogu doći do vašeg tela na različite načine?

Znate da postoji detoksikacija organizma od raznih toksina i nakupljenog otpada – a jedna vrsta tog otpada su definitivno teški metali!

Zašto govorimo o čišćenju organizma od teških metala?

Detoksikacija je popularna zdravstvena strategija koja ima za cilj čišćenje organizma i samim tim gubitak težine. Tako postoji i detoksikacija od teških metala – koju zapravo ne treba posmatrati kao privremeni vid ishrane koji traje recimo nedelju dana – već to treba da budu neke dugoročne promene!

Zato smo se u narednim redovima bavili time šta treba da konzumirate kako biste očistili svoj organizam od teških metala.

Postoji 7 namirnica za koje se zna da su fantastične za detoksikaciju od teških metala.

Lako su dostupne u svežem obliku, ili čak u zamrznutom obliku i dolaze iz najboljeg mogućeg izvora - prirode!

Šta su teški metali i kako ulaze u naše telo?

Toksični ili teški metali uključuju živu, olovo, arsen, kadmijum i aluminijum. Svi ovi metali, kada se nakupe u telu, mogu da budu povezani sa bolestima poput maligniteta, poremećaja srca i cirkulatornog sistema, kognitivnih oštećenja i mnogih poremećaja ponašanja kod dece.

Teški metali mogu da uđu u telo na mnoge, a ponekad čak i neočekivane načine!

Ove teške metale možete uneti putem vode iz slavine, vazduha koji udišete i hrane koju jedete – između ostalog.

Danas je opšte poznato da pesticidi sadrže teške metale i često se koriste za uzgoj voća i povrća. Tako da je, nažalost, izloženost teškim metalima svakodnevna i teško može da se izbegne.

TEŠKI metali TEŠKO mogu da se zaobiđu!

Ali zato možete da radite na čišćenju organizma!

Čak i mnogi kozmetički proizvodi mogu sadržati i dobru količinu štetnih teških metala. Na primer, možete pronaći olovo u nekim ruževima, a čak i neke kreme za sunčanje sadrže teške metale.

Nameštaj sadrži zaštitne obloge i tkanine koje mogu da sadrže teške metale poput antimona i kadmijuma.

Još jedan element koji vrši atak na naše zdravlje – aluminijum, toksičan metal - može se naći u nekim dezodoransima, vodi iz slavine, u nekim lekovima, pa čak i u soli i belom šećeru!

Detoksikacija tela od teških metala i hemikalija je nešto o čemu treba da razmišljamo redovno kako bismo negovali dobro zdravlje.

Kako toksični metali mogu da naškode našem telu?

Kada teški metali uđu u telo, oni ulaze u ćelije tela gde počinju da ometaju normalnu funkciju proteina i DNK. Kao rezultat toga, izloženost teškim metalima nije ograničena na određene organe, već je multisistemska!

U centralnom nervnom sistemu teški metali mogu izazvati i mentalne poremećaje i degenerativne neurološke poremećaje. Pored toga, oštećenje krvnih sudova može dovesti do oštećenja vitalnih organa poput jetre, bubrega i srca.

Dugotrajno izlaganje teškim metalima može izazvati mutacije u DNK naših ćelija, što dovodi do maligniteta.

Dakle, čišćenje organizma od teških metala je definitivno nešto što treba razmotriti i što treba da postane stalni deo vašeg životnog stila.

Promena načina života za smanjenje toksičnosti teških metala

Detoksikaciju od teških metala treba posmatrati kao priliku da promenite svoj životni stil i fokusirate se na zdravu ishranu.

Promene u ishrani i načinu života će biti od koristi za funkcionisanje imunog sistema, zdravlje creva, funkciju jetre i još mnogo toga.

Međutim, jedna stvar koju treba imati na umu je da dok radite na prevazilaženju trovanja metalima - možete primetiti da se neki simptomi pogoršavaju! Tako potencijalni simptomi detoksikacije od teških metala mogu uključivati umor, gubitak apetita i probleme sa varenjem.

Šta podrazumeva čišćenje organizma od teških metala?

Reč detoks je nadaleko poznata i često se koristi kada pričamo o zdravlju.

U suštini, kada govorimo o detoksikaciji, mislimo na prirodni detoks od teških metala.

Zašto nam to treba?

Zato što smo svakodnevno izloženi mnogim štetnim hemikalijama i toksičnim metalima kojih nismo ni svesni! Možda ste bili stalno izloženi toksičnim metalima zbog svog posla, na primer.

Kada dođete u kontakt sa teškim metalima - bilo udisanjem, gutanjem ili dodirivanjem - rizikujete da razvijete trovanje teškim metalima ako nivoi u vašem telu postanu previše visoki!

Pokazalo se da toksičnost teških metala ima značajne štetne efekte na naše zdravlje. Tako je dokazano da oni mogu da izazivaju bolesti kao što su malignitet, problemi reproduktivnog zdravlja, metabolički poremećaji i komplikacije mentalnog zdravlja. Neki ljudi mogu čak razviti stanja opasna po život zbog trovanja teškim metalima!

Naše telo se svakodnevno čisti od većine toksina kroz urin, stolicu i znoj.

Međutim, kako bismo pomogli našem limfnom sistemu jetre, bubrega i creva - trebalo bi ozbiljno da razmislimo o usvajanju zdravog načina života koji igra ogromnu ulogu u pomoći kod izbacivanja teških metala iz našeg tela!

Najlakši način da počnete da pomažete svom telu u prirodnoj detoksikaciji je da promenite hranu koju svakodnevno konzumirate.

U nastavku vam navodimo top 7 namirnica koje vam pomažu u čišćenju i detoksikaciji od teških metala!

1. Zeleno povrće

Zeleno povrće spada u najmoćnije namirnice koje čiste organizam od teških metala - najviše zbog hlorofila koji sadrže.

Naime, hlorofil pomaže jetri u detoksikaciji, povećava nivo kiseonika u krvi i pročišćava krvne sudove.

Najbolje što možete da uradite je da u svoju ishranu dodate što više zelenog lisnatog povrća!

Spanać, brokoli, kelj, celer i rukola će vam pomoći da se očistite od teških metala.

A znate šta je još bolje?

Da svakodnevno konzumirate hladno ceđeni sok od zelenog povrća!

Ne znamo da li ste znali, ali ceo svet priča o moćnim benefitima soka od celera – pa smo se potrudili da napravimo ovaj eliksir zdravlja za vas!

Kako biste postigli maksimalne efekte u čišćenju organizma od teških metala, neophodno je da svako jutro na prazan stomak popijete oko 300-400 ml soka od celera.

Ovaj sok mora da bude 100% prirodan, svež, hladno ceđen, nepasterizovan i bez ikakvih dodataka (čak ni vode). Samo čist celer pretočen u sok pomoću posebne hidraulične prese!

Baš takav je naš RO! Sok od celera!

2. Cvekla

Cvekla ima važnu ulogu u zdravlju jetre, pre svega kada je u pitanju čišćenje organizma od teških metala. Cvekla je puna vitamina poput B3, B6 i C i minerala kao što su magnezijum, kalcijum, cink i gvožđe.

Ovi vitamini i minerali pomažu jetri da razgradi toksine. Komponenta vlakana koja se zove betain u cvekli podstiče varenje kako bi efikasno eliminisala sve štetne teške metale iz tela.

3. Borovnice

Borovnice sadrže značajne količine antioksidanasa, što znači da štite ćelije od slobodnih radikala – koji inače nastaju kada teški metali reaguju sa proteinima i drugim supstancama koje su deo metabolizma tela.

Takođe sadrže prirodni aspirin, odnosno salicilate, koji smanjuju štetne efekte upale.

Takođe su veoma bogate esencijalnim mineralima i imaju efekte u borbi protiv virusa.

Dokazano je da konzumiranje divlje borovnice može pomoći u detoksikaciji od teških metala iz limfnih kanala mozga i detoksikaciji mozga.

4. Peršun

Jedan od načina za uklanjanje teških metala iz tela je putem svežeg začina koji inače svakodnevno koristimo - peršuna.

Poznato je da listovi peršuna deluju protivupalno, antiseptično, antifungalno i antimikrobno. Pored toga, peršun takođe sadrži jedinjenja koja se vezuju za teške metale i uklanjaju ih iz tela.

Smatra se da kada se peršun uzima zajedno sa hlorelom (vrstom alge) može efikasno da detoksikuje organizam od teških metala.

Pokušajte da dodate svež peršun u svaku hranu, kako kuvanu tako i sirovu. Dodajte svež peršun i u svoj smoothie za detoksikaciju od teških metala, salate i čak u vodu koju pijete!

5. Limun

Voće i povrće sa visokim sadržajem vitamina C može smanjiti štetu uzrokovanu toksinima teških metala delujući kao antioksidans. Vitamin C pomaže u pretvaranju toksina u oblik rastvorljiv u vodi koji se lako eliminiše iz tela.

Limun pokreće varenje stimulišući enzime, a efikasno varenje je srž detoksikacije!

Namirnice bogate vitaminom C su citrusi, paprika, crna ribizla, divlje borovnice, peršun, kivi, brokoli, jagode itd.

6. Seme lana, konoplje i čia seme

Navedene semenke sadrže esencijalne omega-3 masne kiseline i bogate su vlaknima. Vlakna pomažu u čišćenju debelog creva, a omega-3 masne kiseline smanjuju upalu i neophodne su za funkciju jetre (detoksikaciju).

Pošto riba i riblje ulje mogu sadržati teške metale, posebno živu i druge metale, ne preporučuje se konzumiranje ribljeg ulja tokom detoksikacije!

Semenke bogato omega-3 mastima će obezbediti telu neophodne esencijalne masne kiseline prilikom čišćenja.

7. Beli luk

Ako ste naročito zabrinuti zbog izloženosti olovu i arsenu, treba da znate da namirnice poput belog i crnog luka sadrže esencijalne minerale i sumpor - što pomaže kod trovanja teškim metalima.

Naime, beli luk podstiče jetru da proizvodi enzime za detoksikaciju koji pomažu u filtriranju toksina iz digestivnog sistema.

Bonus savet: Počnite sa detoksikacijom od 3-dnevnog detox programa!

Kao što smo rekli, čišćenje organizma od teških metala nije proces koji se dešava preko noći.

To podrazumeva korenite promene u vašoj ishrani i načinu života.

Samo na taj način možete postići REALNE i TRAJNE rezultate čišćenja!

A kako biste se pokrenuli u ove nove zdrave vode življenja – dobar savet je da počnete sa 3-dnevnim detox programom!

Naš RO! DETOX je uveliko viralan i popularan, a brojna pozitivna iskustva samo svedoče o njegovoj delotvornosti.

Tokom 3 dana treba da pijete hladno ceđene sokiće od voća i povrća, i što više vode, bez čvrste hrane – kako biste pokrenuli svoj prirodni mehanizam detoksikacije!

Osim što ćete imati brojne benefite po svoje zdravlje – ovo će biti sjajan prvi korak u vaš novi, zdravi životni stil!

Zahvalite nam se kasnije na savetu 😊

Nazad
Ostavi komentar

Read our Privacy Policy and Terms of Service.

Related posts

 • Sok od celera i probiotici – Novi moćni par za ZDRAV DIGESTIVNI SISTEM!

  Sok od celera i probiotici – Novi moćni par za ZDRAV DIGESTIVNI SISTEM!

 • Šta se zaista dešava sa vašim telom kada prestanete da jedete BRZU HRANU?!

  Šta se zaista dešava sa vašim telom kada prestanete da jedete BRZU HRANU?!

 • Koja je prava količina majčinog mleka za bebe - Sistem ponude i potražnje!

  Koja je prava količina majčinog mleka za bebe - Sistem ponude i potražnje!

 • Čišćenje creva možete da uradite uz pomoć ovih PRIRODNIH metoda!

  Čišćenje creva možete da uradite uz pomoć ovih PRIRODNIH metoda!