Zašto sok od celera treba da bude obavezan deo vaše jutarnje rutine?!

Zašto sok od celera treba da bude obavezan deo vaše jutarnje rutine?!
Veljko Milicevic

Da li vam se čini da u poslednje vreme na društvenim mrežama i člancima na internetu često viđate te flašice sa zelenim napitkom?

Da li ste i Vi u iskušenju da isprobate ovaj sok o kojem se toliko priča – čak i među poznatim ličnostima?

Na kraju krajeva, zaista NEĆETE pogrešiti ako rešite da dodate ovaj sok u svoju redovnu ishranu.

Kada je u pitanju sok od zelenog povrća, znajte da su sve njegove uzvišene zdravstvene prednosti zaista TAČNE.

Kažu da se obavezno pije svakog jutra na prazan stomak. Minimum 1 do 2 čaše.

Kažu i da treba da bude svež, 100% prirodan, hladno ceđen i da se nikako NE PASTERIZUJE i dodatno obrađuje.

Ne sme mu se dodati ništa, čak ni voda – kako bi ispoljio maksimalan učinak.

Da li znate o kom soku se radi?

Upoznajte sok od celera – njegovo zeleno visočanstvo!

Istina je sve što kažu.

A kažu puno lepih i dobrih stvari kada je u pitanju sok od celera.

Ovaj super-napitak sadrži obilje hranljivih materija, enzima i antioksidanata.

Ako ga budete pili svakog jutra, računajte da će on na potpuno prirodan način pomoći u detoksikaciji vašeg organizma!

Tačno je da je naše telo prirodno dizajnirano da upravlja sopstvenom detoksikacijom. Od jetre i kože do naših creva, mi smo metabolički ’’podešeni’’ da prirodno izlučujemo otpad koji nastaje i iz prirodnog metabolizma i iz okoline.

Problem je što je danas JAKO PUNO OTPADA U NAŠEM TELU!

Toliko puno, da je naš prirodan sistem za detoksikaciju postao usporen, prenatrpan i potreban mu je podsticaj.

A nema boljeg podsticaja od zdrave ishrane, zdravog načina života i umerene fizičke aktivnosti.

Zdrava ishrana podrazumeva i uključivanje zdravih napitaka – pod brojem jedan je SOK OD CELERA!

Dakle, ako već neko vreme razmišljate o tome da dodate sok od celera u svoj dnevni plan obroka – čitajte dalje kako biste shvatili da je to i više nego dobra ideja!

Ceo celer vs. sok od celera – Šta je bolje?

Sve je dobro. Treba da konzumirate i jedno i drugo.

Poenta je samo da bude SIROVO i SVEŽE. Nema termičke obrade. Nema pasterizacije.

Možda vam ipak ne zvuči tako primamljivo i jednostavno da jedete više sirovog celera. Mada neki ljudi, verovali ili ne, uživaju da grickaju sveže štapiće celera za užinu, recimo.

Samo, ima jedna caka.

Morali biste da unesete baš veliku količinu celog celera kako biste postigli potreban optimum za unošenjem hranljivih materija koje vam može obezbediti samo 1 čaša soka od celera!

Ako imate običaj da dodajete sitno seckane štapiće celera u svoje supe, čorbe i druga kuvana jela – ovo nije loše za malo ukusa, ali vi kuvanjem ubijate većinu korisnih sastojaka i enzima u celeru!

Tako da u zdravstvene svrhe – opcija sa kuvanjem ili bilo kakvom termičkom obradom celera OTPADA.

Teško je pojesti celu gomilu celera odjednom, ali je moguće popiti sok od te gomile!

Zato su se mnogi ljudi odlučili da svakog jutra piju svež sok od celera – barem 1 do 2 čaše.

Najbolje je piti 400 ml soka od celera dnevno svakog jutra. Ali ne žurite – krenite lagano sa manjom dozom i pratite svoje telo.

Sok od celera je prava ELEKTRANA HRANLjIVIH SASTOJAKA

Kada iscedite sok od celera, on koncentriše vitamine, minerale, enzime i antioksidanse u napitak koji se lako pije.

A ima i ono što vam je takođe preko potrebno – vodu.

Sirovi celer je oko 97% voda - što znači da vas održava hidriranim. Njegov sok je jednako zdrav i hranljiv.

Sok od celera, koji inače ima prirodno nizak sadržaj ugljenih hidrata, pojavio se i kao čudesno sredstvo za mršavljenje. Kažu da celer sadrži negativne kalorije, što znači da je potrebno više energije za varenje celera nego što ih on sam daje.

I to je tačno.

Sirovi celer ima samo 18 kalorija po porciji i to je zapravo jedna od najpopularnijih namirnica sa negativnim kalorijama. Ono što ga izdvaja je nizak sadržaj ugljenih hidrata i visoka hranljiva vrednost.

Ovo povrće je takođe dobar izvor vitamina E, beta-karotena, luteina i zeaksantina. Vašem telu su potrebni ovi antioksidanti za borbu protiv oksidativnog stresa.

Vitamin E, na primer, štiti kožu od slobodnih radikala, upale i oštećenja izazvanih UV zračenjem.

Kalorije soka od celera u velikoj meri zavise od upotrebljenih sastojaka. Ako pripremite ovaj napitak sa dve male stabljike celera, dobićete oko 4 kalorije i 1 gram ugljenih hidrata.

Kalijum:‌ Kalijum je elektrolit i esencijalni mineral koji pomaže vašem telu da održi zdrav nivo krvnog pritiska. Takođe pomaže u razgradnji ugljenih hidrata, a neophodan je za izgradnju mišića i proteina.

Čaša sirovog soka od celera sadrži 670 mg kalijuma, što je oko 25% preporučene dijetetske doze za odrasle.

Kalcijum: Esencijalni mineral, kalcijum gradi i održava jake, zdrave kosti i zube, i od vitalnog je značaja za sprečavanje osteoporoze. Kalcijum takođe pomaže u prenošenju informacija kroz vaš nervni sistem i pomaže u širenju i suženju krvnih sudova.

Čaša soka od celera sadrži 99 mg kalcijuma ili 10% preporučenog dnevnog unosa.

Vitamin K:‌ Vitamin K podržava koagulaciju krvi, što ga čini neophodnim za zarastanje rana i modrica. Možda niste znali, ali vitamin K takođe pomaže vašem telu da koristi kalcijum, što ga čini važnim za održavanje zdravih kostiju i zuba.

Jedna čaša sirovog soka od celera sadrži oko 100% vaše preporučene dnevne doze vitamina K!

Folati:‌ Folati pomažu vašem telu da se razgradi, proizvodi i koristi proteine.

Jedna čaša soka od celera sadrži skoro 78 mikrograma folata ili oko 2% preporučenog dnevnog unosa.

Sok od celera sadrži ANTIOKSIDANTE

Sok od celera može da vam pruži značajnu količinu antioksidanata, jedinjenja koja ograničavaju štetu uzrokovanu slobodnim radikalima.

Slobodni radikali mogu da budu produkt našeg prirodnog metabolizma i mogu da budu stvoreni od strane onoga što čovek unosi u svoje telo ili udiše.

Dakle, slobodni radikali mogu da uključuju hemikalije koje vaše telo stvara kada hranu pretvara u energiju, a tu su i toksini kao što su duvan, alkohol i zagađenje, zatim ultraljubičasti zraci sunca ili solarijuma i supstance sadržane u prerađenoj i brzoj hrani.

Analizom čak devet studija iz 2017. godine otkriveno je da sok od celera ima niz antioksidativnih jedinjenja, uključujući kafeinsku kiselinu, ferulnu kiselinu, tanin, apigenin, lutein i saponin. Istraživanje je objavljeno u ’’Journal of Evidence-Based Integrative Medicine’’.

Lutein, snažan antioksidans, ima antiinflamatorna svojstva i podržava zdravlje očiju. Neke studije sugerišu da može zaštititi od katarakte, degeneracije makule povezane sa uzrastom i očnih bolesti zasnovanih na oksidaciji.

Apigenin, jedno od primarnih antioksidativnih jedinjenja u celeru, povezan je sa manjim rizikom od raka, artritisa i neurodegenerativnih bolesti.

Šta je sa vlaknima?

Kada iscedite bilo koje voće ili povrće, uključujući celer, gubite izvestan sadržaj vlakana.

Kažu da sok pruža dobar izvor vitamina, minerala i drugih zaštitnih jedinjenja, ali da ima smanjen udeo vlakana.

Međutim, i to je dosta poboljšano korišćenjem specijalne hidraulične prese za hladno ceđenje sokova – koja zadržava dobar deo vlakana prisutnih u voću i povrću.

Za kompletno pokrivanje unosa vlakana na dnevnom nivou, savet je da kombinujete zdravu ishranu sa celovitim voćem i povrćem uz pijenje hladno ceđenih sokova. Tako ćete izvući sve ono najbolje iz oba ova pristupa.

Vlakna u celeru su nerastvorljiva sorta, koja pomaže u kretanju materija kroz vaš probavni sistem i povećava količinu vaše stolice, što pomaže ako imate problema sa zatvorom.

Konzumiranje vlakana ima i druge prednosti, uključujući smanjenje rizika od hemoroida i divertikularne bolesti, snižavanje nivoa holesterola, kontrolu šećera u krvi i pomoć u kontroli telesne težine.

Šta je sa natrijumom u soku od celera?

Zli jezici će možda reći ’’a pa sok od celera sadrži i dosta natrijuma’’. A znamo da puno natrijuma (soli) u ishrani baš i nije za pohvalu.

Moramo da razuverimo ’’neverne Tome’’, ali u celeru to nije ’’taj natrijum’’.

Sok od celera je poznat po tome da sadrži prirodne natrijum-grupisane soli koje se retko viđaju u drugim namirnicama!

Ove soli, od kojih nisu čak sve ni otkrivene niti imenovane, imaju ogroman broj prednosti kada se unesu u naš organizam!

Služe kao kritična komponenta neurotransmitera – a to je ono što čini sok od celera najmoćnijim elektrolitskim napitkom na planeti!

Takođe, natrijum-grupisane soli u soku celera su u stanju da neutrališu toksine dok prolaze kroz naš krvotok i organe.

Da li je sok od celera keto-friendly?

Sa malo ugljenih hidrata, ovaj napitak se savršeno uklapa u keto dijetu!

Uživajte u njemu, najbolje ujutru na prazan stomak – ali zapravo nije zgoreg ni bilo kada tokom dana da biste povećali unos hranljivih materija i vode.

Kao što verovatno znate, ketogena dijeta je veoma restriktivna u pogledu izbora hrane. Većina verzija ograničava ugljene hidrate na oko 50 grama dnevno.

Skrobno povrće, žitarice, mahunarke obično nisu dozvoljeni zbog visokog sadržaja ugljenih hidrata. Naravno, možete uživati u njima u malim količinama, ali vaši obroci će se uglavnom zasnivati na mesu, ribi, mlečnim proizvodima sa visokim sadržajem masti i jajima.

Dobra vest je da celer sadrži vitamine, minerale i fitonutrijente koji se ne nalaze u životinjskoj hrani!

Vašem telu su potrebni ovi sastojci, uključujući i vitamin C koga nema u životinjskoj hrani, za borbu protiv upale, slobodnih radikala i infekcija. Ovaj nutrijent podržava imunološku funkciju i obnavljanje tkiva. Osim toga, može pomoći u zaštiti od mnogih bolesti i poremećaja.

Celer i njegov sok takođe su bogati antioksidansima, uključujući saponine, ferulnu kiselinu, p-kumarinsku kiselinu i kempferol.

Ovo povrće je dobar izvor flavonoida, limonena, kafeinske kiseline i alkaloida. Studije sugerišu da može smanjiti rizik od bolesti srca i jetre, sprečiti upale i povećati nivo antioksidansa u krvotoku.

Šta možemo da zaključimo?

Ako se pitate, nemojte više.

Sok od celera definitivno treba što pre da postane deo vaše jutarnje rutine – ali to nije ona skincare rutina.

To je rutina za zdravlje!

E sada, možda vas sprečava NEDOSTATAK VREMENA I ŽIVACA DA SE BAVITE SPREMANJEM SOKA OD CELERA SVAKOG JUTRA.

Ne brinite.

Tu na scenu stupamo mi.

Naše zaduženje je da pravimo svakog dana svež, 100% prirodan, hladno ceđen, nepasterizovan sok od celera – a vaše je da u istom uživate!

Kada uvedete sok od celera u svoju redovnu jutarnju rutinu (pije se na prazan stomak za maksimalan efekat!), evo šta ćete primetiti:

 • Pokrenućete detoksikaciju organizma
 • Podstaknućete izbacivanje viška vode iz tela
 • Izgubićete nekoliko kilograma
 • Regulisaćete probavu
 • Usporićete proces starenja
 • Sprečićete opadanje kose
 • Očistićete kožu i smanjićete bore
 • Imaćete jači imunitet
 • Imaćete više energije
 • Osećaćete se bolje i zdravije!
Nazad
Ostavi komentar

Read our Privacy Policy and Terms of Service.

Related posts

 • Sok od celera i probiotici – Novi moćni par za ZDRAV DIGESTIVNI SISTEM!

  Sok od celera i probiotici – Novi moćni par za ZDRAV DIGESTIVNI SISTEM!

 • Šta se zaista dešava sa vašim telom kada prestanete da jedete BRZU HRANU?!

  Šta se zaista dešava sa vašim telom kada prestanete da jedete BRZU HRANU?!

 • Koja je prava količina majčinog mleka za bebe - Sistem ponude i potražnje!

  Koja je prava količina majčinog mleka za bebe - Sistem ponude i potražnje!

 • Čišćenje creva možete da uradite uz pomoć ovih PRIRODNIH metoda!

  Čišćenje creva možete da uradite uz pomoć ovih PRIRODNIH metoda!