7 mitova o dojenju koje rušimo odmah sada!

7 mitova o dojenju koje rušimo odmah sada!
Tamara Nikolicic

Mnoge mame se ozbiljno bore na svom putu dojenja.

Znamo da je majčino mleko najbolja opcija kada je u pitanju ishrana vaše bebe – ali podrška i prave smernice su značajno u deficitu.

Još jedan veliki problem je količina dezinformacija u vezi sa dojenjem.

Ovo je tema koja je predmet mnogih interesovanja, naročito danas, kada se sve više govori o prednostima dojenja.

Zašto nam se čini kao da društvo još više otežava mamama koje žele da doje širenjem mnogih netačnih informacija?

Ovo je česta pojava kada su u pitanju alergije na hranu kod bebe - koje su u velikom porastu danas.

Zato ćemo u nastavku razotkriti uobičajene mitove o dojenju.

Cilj nam je da preokrenemo scenario i osnažimo sve mame kroz njihovo putovanje dojenja!

1) MIT: Beba može da ima alergiju na majčino mleko!

​ČINjENICA: Mnoge naučne studije, koje datiraju pre 1970-ih godina, pokazuju da sve što dojilja pojede prelazi u prerađenom obliku u njeno mleko! Proteini iz hrane koju majka konzumira se apsolutno prenose u majčino mleko.

Ovaj mit dovodi do toga da mnoge mame i dalje misle da mora da je njihovo mleko izazvalo reakciju kod bebe (u vidu grčeva, problema sa stolicom i dr.) i bez ikakvog razloga prestaju da doje.

Umesto da ispitaju da li je možda razlog reakcije koju je beba imala zapravo alergija na proteine iz hrane koju je mama jela!

Kada na neko vreme prestanete da dojite, to može ometati snabdevanje majčinim mlekom i vraćanje bebe na dojku kasnije ako to budete hteli da uradite.

Vaša beba ne može biti alergična na vaše mleko!

Reaktivnost na majčino mleko je zaista neverovatno retka i obično se okriva odmah u porodilištu zbog velike količine komplikacija koje stvara.

Umesto toga, vaša beba verovatno reaguje na određenu vrstu ili tipove izvora proteina koji se prenose u vaše majčino mleko.

2) MIT: Nije bezbedno dojiti kada je mama bolesna

ČINJENICA: Kada majka koja doji dobije prehladu, grip ili stomačni virus, čak i sa temperaturom, u redu je nastaviti sa dojenjem svoje bebe!

Čak je i korisno, jer majka prenosi svoja antitela koja se bore protiv bolesti na svoju bebu.

Mame koje doje treba da brinu o sebi, da stave odmor na prvo mesto i da se pobrinu da praktikuju dobru higijenu kako bi rizik od širenja bolesti svele na minimum.

Dojenje je lični izbor sa mnogim zdravstvenim prednostima i za majku i za bebu. Ako budete pravilno informisani o dojenju, to će vam pomoći da napravite pravi izbor za svoju bebu i sebe.

Naravno, ukoliko imate postojeće hronično zdravstveno stanje ili bilo kakav ozbiljan zdravstveni problem koji bi eventualno mogao da bude prepreka dojenju - posavetujte se sa lekarom.

3) MIT: Dojenje može da bude bolno

ČINJENICA: Dojenje ne bi trebalo da bude bolno ili da vam ikako škodi, ali se u praksi povremeno mogu javiti problemi koji izazivaju nelagodnost.

Obično je nelagodnost pri dojenju uzrokovana problemima sa ’’hvatanjem’’ bebe za dojku, o čemu se može razgovarati sa savetnikom za dojenje.

U većini slučajeva, problem se može poboljšati jednostavnim podešavanjem položaja bebe prilikom podoja.

Žene takođe mogu iskusiti ispucale bradavice tokom dojenja.

Takođe nije neuobičajeno da dojilje dožive začepljene mlečne kanale. Osećaju se kao bolne, nežne kvržice ispod kože i mogu biti crvene. Začepljeni kanali se mogu otvoriti vlažnom toplotom kao što je topao tuš ili kupka ili vlažna krpa za pranje, nakon čega sledi dojenje.

Konačno, mastitis (upala dojke) može biti uzrokovan lošom drenažom ili infekcijom u dojci.

Mastitis može biti veoma bolan i može zahtevati antibiotike. Zanimljivo je da se žene sa mastitisom ohrabruju da često doje kako bi se otklonila infekcija. Dojenje sa mastitisom neće učiniti bebu bolesnom!

Ako doživljavate bol ili bilo kakvu neprijatnost tokom dojenja, što vas često može odvratiti od toga da nastavite da dojite svoju bebu – javite se lekaru kako bi se otkrilo u čemu je zapravo problem.

4) MIT: Mama uvek ima dovoljnu količinu mleka za svoju bebu

ČINJENICA: Sa dijagnostičke tačke gledišta, vaše snabdevanje mlekom se smatra malim kada ne proizvodite dovoljno mleka da nahranite svoju bebu. Ovo je moguća pojava.

Međutim, ne postoji univerzalna količina mleka koju mama može da proizvede i koja zadovoljava apetite svake bebe. Dakle, stvar količine mleka za svaku mamu je individualna.

Međutim, kada su mame zabrinute za svoju količinu mleka, to je obično zbog sledećih razloga:

 • Beba sporije dobija na težini ili je na donjem kraju tabele rasta
 • Beba je često nervozna
 • Beba ’’traži’’ da često doji
 • Mama ne može da izvuče mnogo mleka prilikom izmlazanja

Ali dobra vest je da zapravo većina majki proizvodi dovoljno mleka za svoje bebe. Vaša beba može biti u petom percentilu težine i još uvek biti potpuno zdrava.

Postoje slučajevi kada mame možda neće moći da proizvede dovoljno mleka da nahrani svoju bebu:

 • Prekomerni gubitak krvi tokom porođaja ili zadržana placenta mogu odložiti proizvodnju mleka
 • Istorija sindroma policističnih jajnika, dijabetesa, problema sa štitnom žlezdom ili drugih hormonskih poremećaja
 • Prethodne operacije dojke
 • Hipoplazija dojke, retko stanje u kojem grudi nemaju dovoljno žlezdanog tkiva koje proizvodi mleko
 • Faktori ponašanja i načina života takođe mogu uticati na snabdevanje mlekom
 • Nedovoljan prenos mleka zbog lošeg pozicioniranja bebe na dojci
 • Ne dojite često ili dovoljno dugo
 • Ostavljanje mleka u grudima nakon podoja
 • Upotreba određenih lekova (oralni kontraceptivi, antihistaminici itd.)
 • Korišćenje duda ili štitnika za bradavice
 • Upotreba alkohola i duvana

Zato se uvek dobro brinite o sebi tokom perioda dojenja. Jedite dobro, pijte puno vode i odmarajte se što je više moguće.

Naravno, ako primetite neki od gore navedenih problema – prvo se posavetujte sa lekarom, kako bi se utvrdilo zbog čega imate smanjenu količinu mleka.

Često ćete čuti od savetnica za dojenje, ali i nekih drugih stručnjaka, da se mamama koje doje preporučuje konzumiranje piskavice za povećanje količine majčinog mleka!

Piskavica je bezbedna i netoksična i za mamu i za bebu, a poznata je kao prirodni galaktagog – povećava proizvodnju majčinog mleka stimulacijom prolaktina, a odavno se primenjuje svuda u Evropi i svetu.

Većina majki koje doje su primetile povećanje količine mleka u roku od 2-3 dana od uzimanja piskavice!

Na tržištu se pojavio nov proizvod - RO! Zraci - u vidu kompleta 100% prirodnih, hladno ceđenih sokova od voća i povrća uz dodatak piskavice - za sve mame koje doje i žele da povećaju količinu mleka!

 • Podsticanje proizvodnje mleka
 • Pomoć mamama pri dojenju
 • Podsticanje lakšeg otpusta mleka iz dojke
 • Obnavljanje, jačanje i stimulisanje rasta kose kod porodilja
 • Smanjenje mogućnosti upalnih procesa u grudima
 • Energetski boost vitamina, minerala i enzima za dojilje

’’RO! Zraci pomažu dojiljama koje imaju problem sa smanjenom proizvodnjom majčinog mleka ili slabijim otpustom mleka iz dojke." - Jelena Perić, specijalista za dojenje i pedijatrijska sestra na 3. najvećoj klinici u Evropi “LMU Klinikum München”.

5) MIT: Grčevi su normalni kod beba koje doje

ČINjENICA: Iako je normalno za bebe da plaču, kontinuirani plač često može da bude znak da postoji neki osnovni problem koji izaziva grčeve.

Smatra se da beba ima grčeve ukoliko plače 3 ili više sati dnevno, najmanje 3 dana u nedelji, najmanje 3 nedelje.

Isto tako se mnogim mamama kaže da ne brinu i da grčevi prolaze sami od sebe kada beba dostigne oko 3-4 meseca starosti.

Ne postoji definitivan odgovor zašto se grčevi kod beba uopšte javljaju (jer se ne javljaju kod svih beba), ali najveći mogući faktori koji doprinose tome uključuju: prekomerno/nedovoljno hranjenje, problemi sa laktacijom, nerazvijen digestivni trakt, reaktivnost na hranu iz majčinog mleka, neravnoteža zdravih bakterija u digestivnom traktu bebe.

Alergije ili intolerancije na hranu i problemi sa varenjem su često uzrok za grčeve kod nekih beba.

Na vama je da pratite svoje dete, kako se ponaša i koliko plače, kakva mu je stolica.

Grčevi kod beba obično nisu dijagnoza, već simptom koji treba istražiti. Ovo dovodi do toga da bebe trpe nepotrebne bolove, ostavljajući mame iscrpljenim i zbunjenim.

6) MIT: Probiotici će rešiti gastrointestinalne probleme kod bebe

ČINjENICA: Iako probiotici mogu biti od pomoći kada beba ima problema sa varenjem ili stolicom, oni često mogu izazvati više problema nego što ih rešavaju bebama sa alergijom ili netolerancijom na hranu.

Postoje mnoga „nepoznata polja’’ kada su u pitanju probiotici.

Prvo, kao suplementi, oni nisu tako strogo regulisani kao hrana ili lekovi što može dovesti do povećane mogućnosti skrivenih alergena kao što su proteini kravljeg mleka (mlečni proizvodi) i soja.

Ne reaguju sve bebe na ove „skrivene“ alergene, ali za one koje reaguju – ovo može učiniti da vaš naporan trud na eliminisanju sporne hrane iz vaše ishrane propadne.

Drugo, probiotici mogu prikriti stvarne simptome reaktivnosti bebe na hranu koju je majka pojela, a beba unela putem majčinog mleka.

Maskiranje simptoma može dovesti do kontinuiranog izlaganja hrani koja je alergen kada bi ona trebalo da se izbegava.

Zato bi najpre trebalo da se obratite lekaru i ispitate zašto vaša beba ima određenu reakciju u vidu problema sa varenjem ili stolicom – pre nego što automatski posegnete sa probioticima.

7) MIT: Formula je jedina opcija kada vaša beba ima alergije na hranu

ČINjENICA: Određivanje koja hrana je alergen za bebu iz vaše ishrane i nastavak dojenja eliminacijom te hrane je održiva opcija!

Može biti teško pomisliti da vaše majčino mleko šteti vašoj bebi, ali zapravo nije vaše mleko problem – nego su to često proteini iz neke hrane koju jedete.

Iz neznanja, mnoge mame odmah prelaze na formulu.

Međutim, formula nije jedina opcija ovde!

Bebe mogu da reaguju na osnovnu formulu, da odbiju ili flašicu ili formulu kada pokušavaju da brzo pređu na dohranu sa majčinog mleka.

Zato se trudite da nastavite da dojite svoju bebu, uz eliminaciju hrane kod sebe i za koju je dokazano da je alergen za vašu bebu - nakon konsultacije sa lekarom.

Nazad
Ostavi komentar

Read our Privacy Policy and Terms of Service.

Related posts

 • Sok od celera i probiotici – Novi moćni par za ZDRAV DIGESTIVNI SISTEM!

  Sok od celera i probiotici – Novi moćni par za ZDRAV DIGESTIVNI SISTEM!

 • Šta se zaista dešava sa vašim telom kada prestanete da jedete BRZU HRANU?!

  Šta se zaista dešava sa vašim telom kada prestanete da jedete BRZU HRANU?!

 • Koja je prava količina majčinog mleka za bebe - Sistem ponude i potražnje!

  Koja je prava količina majčinog mleka za bebe - Sistem ponude i potražnje!

 • Čišćenje creva možete da uradite uz pomoć ovih PRIRODNIH metoda!

  Čišćenje creva možete da uradite uz pomoć ovih PRIRODNIH metoda!