Da li znate koji je najbolji napitak protiv zatvora?

Da li znate koji je najbolji napitak protiv zatvora?
Tamara Nikolicic

Zatvor je prilično čest. Tako da niste sami u ovom problemu.

Mada znamo da saznanje da niste sami neće da vam pruži preko potrebno olakšanje koje tražite.

Kao što će vam većina oko vas i reći, postoji jedna jednostavna stvar koju možete da uradite da biste sprečili i rešili zatvor - Pijte dovoljno tečnosti!

Zatvor često nastaje usled dehidracije, tj. usled nedovoljnog unosa tečnosti, kada stolica postaje suva i tvrda i teško se eliminiše iz creva.

Nedostatak fizičke aktivnosti je takođe jedan od čestih razloga da vam se creva ’’olenje’’, pa povedite računa i o tome.

Međutim, ako pijete dovoljno tečnosti i zdravo se hranite (puno vlakana) a opet imate problem sa zatvorom – trebalo bi da se javite lekaru.

Održavanje adekvatne hidratacije vodom i drugim tečnostima može pomoći da se ’’stvari pokrenu’’ i sprečiti da se na dalje bavite ovim problemom.

Jedna studija iz 2013. godine koja je procenjivala uticaj ishrane na konzistenciju stolice na više od 9.000 odraslih – pokazala je da je nedovoljan unos tečnosti bio primarni faktor povezan sa zatvorom, čak i više od unosa vlakana!

Ne postoji tačno pravilo o tome koliko treba tečnosti da popijete da biste ostali adekvatno hidrirani, ali generalno, savetuje se unos od minimum 2 l tečnosti dnevno (ako ste aktivni i više se znojite i više od toga).

Hrana nam obezbeđuje oko 20% naše dnevne potrebe za tečnošću, što znači da ostatak treba da popijemo.

Ono što je posebno interesantno i što bi moglo da vam pomogne, jeste to da konzumiranje određenih napitaka može veoma da vam pomogne kod zatvora!

Pa hajde da saznamo koji je to najbolji napitak protiv zatvora!

Sok od suvih šljiva

Suve šljive su dugo vremena bile omiljene za održavanje redovnosti pražnjenja creva i to je zato što su tako efikasne. Ovo važi i za sok od suvih šljiva.

Šljive su poznate po tome što na prirodan način pomažu protiv zatvora. Naime, suve šljive sadrže sorbitol, koji naše telo ne vari dobro. Ovaj šećer uvlači vodu u naša creva, zbog čega se ona lakše prazne.

Ako želite da pijete sok od suve šljive protiv zatvora, počnite sa 1/2 čaše dnevno nekoliko dana i zatim prilagodite količinu po potrebi.

Sok od celera protiv zatvora

Svi pričaju o raznim benefitima soka od celera, ali da li ste znali koliko pomaže sok od celera kod zatvora?!

Mnogobrojni živi enzimi u soku od celera mogu pomoći u razgradnji hrane u crevima i tako pokrenuti vaš probavni sistem.

Sok od celera je takođe poznat po tome da čisti i regeneriše jetru, poboljšavajući njenu funkciju – usled čega posledično dolazi do povećane proizvodnje žuči i lakšeg kretanja creva.

Predugo zadržavanje stolice u crevima, što je često slučaj kod hroničnog zatvora, dovodi do prenamnožavanja patogenih bakterija u vašem digestivnom traktu. Ovde na scenu stupaju soli u soku od celera koje deluju protiv ovih štetnih bakterija!

Dokazano je da sok od celera pokreće peristaltiku creva i time smanjuje rizik za upotrebu laksativa.

Intenzivna moć elektrolita u soku od celeru deluje pozitivno i opuštajuće na vaš mozak – što recimo može biti od pomoći kod hroničnog zatvora na psihičkoj (emocionalnoj) bazi!

Naša topla preporuka je da počnete redovno da konzumirate RO! Sok od celera koji je 100% prirodan, hladno ceđen i nepasterizovan – pa ćete ubrzo videti razliku!

Pije se 300-400 ml soka svako jutro na prazan stomak, minimum pola sata pre doručka. Pripremite se na puno odlazaka u toalet preko dana – jer celer bukvalno pokreće vaša creva!

Sok od aloe vere

Ovaj prirodni napitak se od davnina koristio za lečenje problema sa varenjem, kao što je zatvor, što su potvrdile neke studije‌.

Pulpa ili lateks listova aloje sadrži jedinjenje zvano antrahinon, za koji se zna da je odgovoran za laksativni efekat.

Aloe vera sok takođe može biti koristan u lečenju digestivnih stanja kao što je sindrom nervoznih creva, pri čemu hronični zatvor može biti simptom.

Aloe vera je bila povezana sa poboljšanjima simptoma kod ovog problema, uključujući zatvor, prema studiji iz 2018. godine.

Istraživači smatraju da bi to moglo biti zato što jedinjenja u aloji mogu da deluju protiv upale u digestivnom traktu.

Međutim, aloe vera sok možda nije pogodan za sve sa zatvorom. Uzimanje previše laksativa ili njihovo uzimanje tokom dužeg perioda može izazvati simptome kao što su dehidracija i dijareja.

Aloe vera takođe može da interaguje sa lekovima, kao što su lekovi za dijabetes i lekovi za razređivanje krvi.

Zato se posavetujte sa svojim lekarom pre nego što dodate bilo koji napitak u svoju rutinu.

Ako kupujete sok od aloe vere, potražite onaj koji je prirodan i bez dodatka šećera.

Voda sa čia semenkama

Voda je očigledan izbor i trebalo bi da bude vaše prvo rešenje ako imate zatvor, ali voda sa čia semenkama vam pruža dvostruku pomoć!

Mnogi od nas su dehidrirani kada se probude, tako da svi treba da započnemo jutro sa nekim zdravim napitkom.

Ako kombinujete tečnost i vlakna – dobićete pun pogodak!

Većina nas ne jede dovoljno vlakana, a čia semenke su pune vlakana.

Sve što treba da uradite jeste da dodate kašičicu čia semenki u čašu vode, a zatim sačekajte nekoliko minuta da se seme ’’namače’’.

Oko 87% vlakana koja se nalaze u sićušnim čia semenkama je nerastvorljivo - a znamo da nerastvorljiva vlakna pomažu u ublažavanju zatvora.

Kefir

Kefir je fermentisani mlečni proizvod i kao takav predstavlja bogat izvor probiotika. Stoga razna istraživanja sugerišu da on može takođe pomoći da se vaša creva pokrenu.

Jedna studija iz 2019. godine je pokazala da nakon što su ispitanici svakodnevno konzumirali kefir tokom četiri nedelje, učestalost i konzistentnost stolice su se povećale, a upotreba laksativa se smanjila.

Sok od limuna

Budući da dehidracija može izazvati zatvor, treba da znate da je limun bogat vitaminom C koji uvlači vodu u creva. Povećanje sadržaja vode u crevima može pomoći u omekšavanju stolice i stimulaciji pokreta creva.

Povećanje unosa vode sa limunom može pomoći u ublažavanju zatvora.

Dakle, jednostavno pomešajte sok od pola limuna sa čašom mlake vode. Pijte ovu mešavinu ujutru na prazan stomak i uveče pred spavanje.

Ne zaboravite da pijete puno vode tokom dana.

Važno je napomenuti da previše vitamina C može imati štetne efekte – zato ne preterujte sa limunovim sokom!

Sok od jabuke

Konzumiranje soka od jabuka takođe može pomoći u ublažavanju zatvora, jer su jabuke bogate i dijetalnim vlaknima i sorbitolom. Takođe sadrže vitamin C, kalcijum i vitamin A, između ostalih hranljivih materija.

Jabuke sadrže pektin, vlakno rastvorljivo u vodi koje može da podstakne rad creva.

Možete da pijete čist sok od jabuke ili ga možete dodati u druge sokove ili smutije.

Kada pravite sok od jabuke kod kuće, razmislite o tome da ostavite kožu radi dodatnog sadržaja vlakana.

Sok od brusnice

Postoje dokazi koji ukazuju na to da sok od brusnice može biti koristan za ublažavanje zatvora.

Jedna studija iz 2019. godine je pokazala da lekovita svojstva brusnice mogu pomoći u smanjenju štetnih bakterija u mikrobiomu creva, koje mogu biti prisutne kod ljudi sa određenim digestivnim stanjima, kao što je sindrom iritabilnog creva i hroničan zatvor.

Brusnice takođe sadrže 3,6 g vlakana na 100 g.

Uvek konzumirajte 100% prirodan, čist sok od brusnice, bez dodatka šećera i drugih aditiva.

Čaj od sene

Sena je popularan biljni laksativ i generalno se dobro toleriše. Pripada velikom rodu tropskih, cvetnih biljaka, a njeni cvetovi i plodovi se vekovima koriste u narodnoj medicini za ublažavanje zatvora.

Sena je danas široko dostupna u čajevima protiv zatvora. Naime, smatra se da čaj od sene utiče na mišiće u debelom crevu u cilju stimulacije kontrakcija koje mogu biti korisne za ublažavanje zatvora.

Kada su mišići debelog creva ’’u problemu’’, to može dovesti do zatvora. Ali kada se stimulišu, to može pomoći da se stolica lakše kreće iz vašeg digestivnog sistema.

Generalno, sena obično izaziva pražnjenje creva u roku od 6 do 12 sati od trenutka konzumiranja - tako da se može uzeti uveče kako bi se pražnjenje creva desilo ujutru kad ustanete.

Napomena:

 • Nemojte uzimati senu duže od jedne nedelje bez prethodne konsultacije sa svojim lekarom!
 • Uzimanje prevelikih doza sene može izazvati blago oštećenje jetre, što je veoma retko i ako se desi, obično prolazi kada prestanete sa konzumacijom sene.

Crni ili zeleni čaj

Čaj sa kofeinom, kakav su crni ili zeleni čaj, takođe može da vam pomogne kod zatvora.

Skuvani crni čaj obično ima najviše kofeina.

Poznato je da kofein služi kao stimulans za kontrakcije ili pokretljivost creva.

Takođe ćete imati koristi od flavonoida u ovom čaju, koji deluju protiv upale i podržavaju zdrav imuni sistem.

Čaj od nane

Čaj od nane je odlična prirodna pomoć za bolove u želucu, zatvor, sindrom iritabilnog creva i druge probleme sa varenjem.

Sadrži mentol, za koji se zna da umiruje stomak i oslobađa vas od gastrointestinalnih problema kao što je zatvor.

Takođe inhibira aktivnost kalcijuma u ​​crevima, što dodatno sprečava zatvor.

Dakle, ispijanje šolje čaja od nane nakon obroka može pomoći kod zatvora.

Voćni čajevi

Određeni čajevi aromatizovani voćem takođe mogu pomoći u ublažavanju zatvora.

Koštunjičavo voće poput breskve, trešnje, šljive (naročito suve šljive) sadrži šećer koji se zove sorbitol, koji se ne apsorbuje dobro i zapravo može da izazove lučenje tečnosti u crevima - što može imati prirodan laksativni efekat.

Nazad
Ostavi komentar

Read our Privacy Policy and Terms of Service.

Related posts

 • Sok od celera i probiotici – Novi moćni par za ZDRAV DIGESTIVNI SISTEM!

  Sok od celera i probiotici – Novi moćni par za ZDRAV DIGESTIVNI SISTEM!

 • Šta se zaista dešava sa vašim telom kada prestanete da jedete BRZU HRANU?!

  Šta se zaista dešava sa vašim telom kada prestanete da jedete BRZU HRANU?!

 • Koja je prava količina majčinog mleka za bebe - Sistem ponude i potražnje!

  Koja je prava količina majčinog mleka za bebe - Sistem ponude i potražnje!

 • Čišćenje creva možete da uradite uz pomoć ovih PRIRODNIH metoda!

  Čišćenje creva možete da uradite uz pomoć ovih PRIRODNIH metoda!