Najbolja hrana za reproduktivno zdravlje kod žena!

Najbolja hrana za reproduktivno zdravlje kod žena!
Tamara Nikolicic

Pravilna ishrana je ključna za zdravlje vaših jajnika i materice.

Ako ste se pitali da li postoje namirnice i suplementi koji posebno podržavaju reproduktivno zdravlje kod žena, trebalo bi da znate da postoji.

Žene naročito treba da pojačaju unos nekoliko vrsta hranljivih materija, o kojima ćemo govoriti u ovom tekstu.

Vaša telesna težina takođe igra ulogu kada je u pitanju vaše reproduktivno zdravlje. Govorićemo i o tome nešto kasnije.

Sve u svemu, postoje određene namirnice i napici koji vam mogu pomoći da održite zdravlje svojih reproduktivnih organa u najboljem redu.

Kako treba da izgleda ishrana za reproduktivno zdravlje kod žena?

Ženski reproduktivni sistem je složen i igra važnu ulogu u ukupnom zdravlju žene. U jajnicima se nalaze jajne ćelije i jajnici takođe proizvode hormone, dok je materica tu da obezbedi ishranu i dom za fetus kada žena ostane u drugom stanju.

Ono što jedete utiče na zdravlje celog vašeg tela - uključujući reproduktivni sistem.

Svaka ishrana koja će održati matericu i jajnike zdravima, mora biti ispunjena hranom bogatom hranljivim materijama u pravim količinama.

Dobro zdravlje, bez obzira na koji deo tela se fokusirate, počinje zdravom ishranom punom voća, povrća, integralnih žitarica, nemasnih mlečnih proizvoda i nemasnih izvora proteina kao što su riba, morski plodovi, nemasni komadi mesa i mahunarke.

Postoje tri specifične hranljive materije koje su posebno važne za zdravlje vaših jajnika i materice - posebno ako razmišljate o trudnoći. To su antioksidansi, folna kiselina i vitamin D.

Mogu se konzumirati u obliku hrane ili suplemenata.

Antioksidansi za reproduktivno zdravlje kod žena

Antioksidansi su molekuli koji brane telo od štetnih slobodnih radikala.

Prevelika količina slobodnih radikala u telu izaziva stanje koje se zove oksidativni stres, koji može oštetiti ćelije i dovesti do hroničnih bolesti.

Istraživanja pokazuju da antioksidansi značajno doprinose zdravlju jajnika. Oni poboljšavaju oksidativni stres kod žena koje pate od sindroma policističnih jajnika (PCOS) — uobičajenog endokrinog poremećaja koji može izazvati neplodnost.

Antioksidansi smanjuju nivoe androgena i promovišu sazrevanje folikula.

Selen, beta karoten i vitamini A, C i E su antioksidansi koje naročito treba da konzumirate – što znači da pre svega treba da povećate svoj unos voća i povrća.

Postoji nešto što se zove ’’dugina ishrana’’ koja znači jesti voće i povrće različitih boja kao što su zeleno (brokoli ili spanać), crveno (paradajz ili jagode), narandžasto (šargarepa ili pomorandže) i žuto (paprika ili banana).

Time možete da budete sigurni da ste uneli adekvatne količine različitih antioksidanasa.

Bogati izvori antioksidanata su i orašasti plodovi, kajsije, avokado, smeđi pirinač, prokelj, dinje, jaja, mahunarke, mango, ovsena kaša, luk, losos, semenke suncokreta, slatki krompir i tunjevina.

Folna kiselina

Hrana bogata folnom kiselinom je takođe važna za zdravlje jajnika i materice, posebno kada je žena u reproduktivnom periodu.

Između ostalih prednosti, unos dovoljne količine folne kiseline kod trudnica smanjuje rizik od urođenih mana kod fetusa.

Sok od pomorandže, zeleno povrće i obogaćeni hleb, žitarice i drugi proizvodi od žitarica mogu vam pomoći da zadovoljite dnevne potrebe za folnom kiselinom.

Vitamin D

Istraživanja su jasno pokazala vezu između vitamina D i zdravlja jajnika i materice. „U poslednje dve decenije, sve veći broj dokaza je pokazao da su adekvatni fiziološki nivoi vitamina D ključni za žensko reproduktivno zdravlje.

Receptori za vitamin D su otkriveni u jajnicima i endometrijumu.

Stoga nema sumnje da su optimalni nivoi vitamina D od velike važnosti za žene posebno.

Brojni dokazi ukazuju na to da vitamin D ima blagotvorno dejstvo na veličinu i proliferaciju fibroida (mioma) materice. U stvari, nedostatak vitamina D se sve više posmatra kao faktor rizika za nastanak i povećanje fibroida u materici.

Vaše telo može samostalno proizvesti vitamin D kroz izlaganje suncu, a takođe ga možete dobiti iz izvora hrane kao što su losos, žumance, pečurke i mleko i žitarice obogaćeni vitaminom D.

Najbolji suplementi za zdravlje jajnika i materice

Dobijanje hranljivih materija prirodnim putem, uz pomoć zdrave i dobro izbalansirane ishrane, je obično zdravije od uzimanja dijetetskih suplemenata.

Naime, studije su neubedljive po pitanju toga da li suplementi zaista pomažu ili možda u nekim slučajevima uzrokuju više štete nego koristi.

Ako se brinete za zdravlje jajnika ili materice, prvo se konsultujte sa svojim lekarom.

Sok od celera za reproduktivno zdravlje žena

Sok od celera je veoma koristan za reproduktivni sistem kod žena, jer dokazano štiti od patogena i toksina koji mogu izazvati razne zdravstvene probleme u ovom delu tela.

Sok od celera ima fantastičnu moć čišćenja ili detoksikacije – što znači da se vezuje za sve te štetne viruse, bakterije, toksine, hormone iz hrane i razgrađuje ih.

Posebno grupisane natrijumove soli, enzimi, antioksidansi, minerali u tragovima i fitohemikalije ispiraju sve ono što je loše iz vašeg organizma – a time iz reproduktivnog sistema takođe.

Sok od celera hrani vaš reproduktivni sistem na svim nivoima, pomaže u obnavljanju ćelija i zdravih nivoa hormona.

Takođe se smatra da u soku od celera postoje neotkriveni biljni hormoni koji pomažu u stabilizaciji nivoa reproduktivnih hormona kod žena.

Sok od celera hidrira reproduktivni sistem, što je takođe veoma značajan aspekt.

Hrana koja pomaže kod fibroida i cista na reproduktivnim organima

Određene vrste namirnica mogu pomoći da se smanji rizik od pojave cista jajnika i fibroida materice.

Hrana sa niskim glikemijskim indeksom

Utvrđeno je da hrana sa niskim glikemijskim indeksom ima koristi za zdravlje jajnika. I to naročito kod onih žena koje pate od policističnih jajnika.

Namirnice koje imaju niži glikemijski indeks imaju manji uticaj na šećer u krvi, što može pomoći u održavanju zdravog nivoa šećera u krvi i smanjenju insulinske rezistencije.

Krompir, beli pirinač, prerađena hrana i hrana koja se kuva tokom dužeg vremenskog perioda obično imaju visok glikemijski indeks.

S druge strane, većina voća, integralnih žitarica, mlečnih proizvoda, mahunarki i povrća bez skroba ima nizak glikemijski indeks.

Hrana koja snižava nivo hormona

Kada je reč o materici, konzumiranje više voća i povrća i manje crvenog mesa moglo bi da pomogne u sprečavanju ili smanjenju fibroida.

Naime, promene u ishrani mogu smanjiti simptome smanjenjem količine hormona koji podstiču rast fibroida (mioma) materice.

Jedan od razloga zašto voće i povrće imaju ovaj efekat je to što su bogati vlaknima.

Možda niste znali, ali vlakna pomažu vašem telu da se oslobodi viška estrogena putem stolice. Estrogen hrani miome, tako da uklanjanje viška ovog hormona može smanjiti rizik od fibroida.

Gubitak težine i reproduktivno zdravlje

Vredi napomenuti da prekomerna težina može imati negativne efekte na zdravlje jajnika i materice. Visok BMI ne samo da povećava rizik od sindroma policističnih jajnika, već vas takođe stavlja u veći rizik od razvoja fibroida materice i raka jajnika.

Zapravo, gubitak težine je jedan od glavnih tretmana za policistične jajnike.

Žene sa sindromom policističnih jajnika imaju veću verovatnoću da su i gojazne. Stoga dostizanje i održavanje zdrave težine je vaša prva linija odbrane. A to možete postići zdravom ishranom i vežbanjem.

Konzumiranje hrane bogate hranljivim materijama, unos namirnica sa niskim glikemijskim indeksom i održavanje zdrave telesne težine mogu biti od koristi za zdravlje vaših jajnika i materice.

Ovakav pristup ishrani definitivno može pomoći u ograničavanju rizika od fibroida materice, sindroma policističnih jajnika i raka jajnika.

Međutim, zapamtite da ove promene u ishrani mogu samo da vam pomognu – ne i da izleče vaše postojeće stanje.

Razgovarajte sa svojim ginekologom oko plana lečenja za vaš zdravstveni problem, ukoliko ga imate.

Nazad
Ostavi komentar

Read our Privacy Policy and Terms of Service.

Related posts

 • Sok od celera i probiotici – Novi moćni par za ZDRAV DIGESTIVNI SISTEM!

  Sok od celera i probiotici – Novi moćni par za ZDRAV DIGESTIVNI SISTEM!

 • Šta se zaista dešava sa vašim telom kada prestanete da jedete BRZU HRANU?!

  Šta se zaista dešava sa vašim telom kada prestanete da jedete BRZU HRANU?!

 • Koja je prava količina majčinog mleka za bebe - Sistem ponude i potražnje!

  Koja je prava količina majčinog mleka za bebe - Sistem ponude i potražnje!

 • Čišćenje creva možete da uradite uz pomoć ovih PRIRODNIH metoda!

  Čišćenje creva možete da uradite uz pomoć ovih PRIRODNIH metoda!