Sok od celera i probiotici – Novi moćni par za ZDRAV DIGESTIVNI SISTEM!

Sok od celera i probiotici – Novi moćni par za ZDRAV DIGESTIVNI SISTEM!
Tamara Nikolicic

Zdravlje creva je sve više na udaru, a čini se da se probiotici - iako su svakako veliki deo optimalnog mikrobioma - u poslednje vreme dodaju ishrani za sve i svašta.

Nova moćna kombinacija za zdravlje creva i uopšte digestivnog sistema jesu sok od celera i probiotici!

Naročito se preporučuje njihovo konzumiranje nakon terapije antibioticima (prema savetu lekara) jer pomaže da se creva brže oporave i da se obnovi crevni mikrobiom.

Mikrobiom creva je bukvalno i figurativno jezgro ukupnog zdravlja, tako da je jedenje hrane koja je dobra za mikrobiom dobro za vaše zdravlje.

Kada kažemo ’’moćni par’’, to ne znači da treba da uzimate sok od celera i probiotike istovremeno – već odvojeno u toku dana!

Sok od celera se obično pije ujutru na prazan stomak (pola sata pre doručka), a probiotike uglavnom možete uzeti bilo kada u toku dana (opet se posavetujte sa lekarom oko pravilnog uzimanja).

Ali šta su zapravo probiotici i da li su oni zaista toliko važni kao što se misli?

Probiotici su živi mikroorganizmi koji prirodno nastanjuju gastrointestinalni trakt i takođe se nalaze u nekim namirnicama.

Suprotno popularnom mišljenju, probiotici su bakterije i/ili kvasac - a ne cela hrana. Odnosno, određene namirnice ​sadrže​ probiotike, ali same po sebi nisu probiotici!

Probiotici se smatraju "dobrom" vrstom bakterija. To je zato što daju ogromne zdravstvene beneficije, poput poboljšanja varenja i imuniteta.

Creva (tj. vaše tanko i debelo crevo) prirodno sadrže i dobre bakterije — probiotike — i loše bakterije (koje kada se prenamnože izazivaju dijareju, loše varenje, hroničan zatvor i dr.).

Creva obično sadrže oko 100 triliona bakterija! Da, dobro ste čuli! U pitanju su trilioni.

Naučnici još uvek ne razumeju u potpunosti mikrobiom, a evo šta znamo o njemu do sada.

Iako vaš digestivni trakt prirodno proizvodi probiotike, takođe je korisno konzumirati više hrane koja je prirodno bogata probioticima da biste povećali nivoe i raznolikost sojeva dobrih bakterija u crevima.

Da li treba da uzimate probiotike?

Zato ako se još uvek pitate da li ima smisla da uzimate probiotike – da, ima!

Jedna od najočiglednijih prednosti probiotika je njihova sposobnost da održavaju mikrobiom creva u ravnoteži. A kada su creva u ravnoteži, onda je i vaše zdravlje dobro.

Probiotici dokazano pomažu u uklanjanju loših bakterija i uspostavljanju zdravog odnosa dobrih i loših bakterija u crevima.

A to je samo početak priče.

Znamo da mikrobiom creva utiče na sve sisteme organa u našem telu, uključujući probavni sistem, imuni sistem, endokrini sistem i centralni nervni sistem.

Istraživanja su pokazala da zdravlje creva utiče na:

 • Imuni odgovor tela: procenjuje se da je oko 70% imunih ćelija smešteno u crevima.​
 • Regulisanje metabolizma: bakterije u crevima su odgovorne za pretvaranje nesvarljivih ugljenih hidrata ili vlakana u kratkolančane masne kiseline koje služe kao izvor goriva za crevne ćelije i takođe mogu sprečiti poremećaje creva.
 • Prevencija gojaznosti:​ neka istraživanja povezuju smanjenje mikrobne raznovrsnosti u crevima sa većim rizikom od gojaznosti.
 • Pomoć u kontroli nivoa šećera u krvi: veća koncentracija određenih bakterijskih sojeva u crevima povezana je sa povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2, dok su drugi povezani sa nižim rizikom. Na primer, bifidobakterije su više puta bile povezane sa prevencijom dijabetesa tipa 2.
 • Doprinos mentalnom zdravlju: probiotici mogu da podstaknu proizvodnju hormona koji poboljšavaju raspoloženje kao što je serotonin. Jedna studija sprovedena na probiotičkom soju Bifidobacterium longum otkrila je da je smanjio simptome depresije.

Koja je najbolja probiotička hrana?

Probiotici se prirodno nalaze u nekim fermentisanim namirnicama, ali se takođe mogu dodati hrani u vidu suplemenata.

Različite grupe probiotičkih bakterija i kvasaca uključuju Lactobacillus, Bifidobacterium i Saccharomices boulardii.

Ove namirnice sadrže prirodne probiotike:

 • Jogurt
 • Kefir
 • Miso
 • Tempeh
 • Kimchi
 • Kombucha
 • Kiseli kupus

Samo zapamtite da probiotike konzumirate sirove, jer proces bilo kakve termičke obrade ubija žive korisne bakterije u ovoj hrani!

Sok od celera i probiotička hrana – Nova super moćna kombinacija za zdravlje?

Verujemo da ste do sada nebrojano puta čuli za neverovatne zdravstvene prednosti SOKA OD CELERA!

Pročulo se o sjajnim rezultatima koje ljudi doživljavaju, zahvaljujući knjizi „Medicinski medijum“ Entonija Vilijamsa.

Celer je prepun hranljivih materija i jedinjenja koja su korisna za zdravlje i pomoć u lečenju mnogih bolesti. Celer sadrži dva moćna antioksidansa poznata kao apigenin i luteolin, koji su poznati po svojim kvalitetima u borbi protiv upala i niza inflamatornih bolesti.

Celer ne samo da alkalizuje vaše telo, već je bogat enzimima i jača imunitet, a prepun je i esencijalnih vitamina i minerala.

Ako malo bliže i bolje pogledate celer, možda ćete primetiti da stabljike liče na ljudske kosti.

Ne samo da celer „izgleda“ kao kosti, zanimljivo je da on ima i sastav natrijuma koji iznosi približno 21% - što je skoro identično količini natrijuma koju zdrave ljudske kosti treba da čuvaju da bi bile jake i funkcionalne!

Prednosti redovnog konzumiranja soka od celera:

 • Alkalizacija tela
 • Detoksikacija organizma
 • Poboljšanje probave i dejstvo protiv zatvora
 • Smanjenje nivoa lošeg holesterola i krvnog pritiska (bolje zdravlje srca)
 • Regeneracija jetre
 • Pročišćava kožu
 • Sprečava opadanje kose
 • Poboljšava kognitivne funkcije i podiže nivo energije

Naročito je utvrđeno da ceđenjem soka iz stabljika celera možete uneti mnogo koncentrisanije količine hranljivih materija u svoje telo u jednom potezu!

Savetuje se pijenje svežeg soka od celera ujutru na prazan stomak.

Kako nadoknaditi dobre bakterije u crevima posle antibiotika?

Ako vam lekar prepiše antibiotike za lečenje bakterijske infekcije, oni će verovatno ubiti i dobre bakterije pored ovih od kojih ste se razboleli! Tako može doći do dijareje i drugih neprijatnih crevnih ili stomačnih problema.

Ali možete nadoknaditi dobre bakterije nakon antibiotika jedenjem probiotičke hrane ili uzimanjem adekvatnih probiotičkih suplemenata.

Zapravo se preporučuje uzimanje probiotika tokom i nakon terapije antibioticima kako bi se nadoknadile zdrave bakterije u crevima.

Veoma je važno da uzimate probiotike i antibiotike u razmaku od nekoliko sati – kako antibiotici ne bi ubili i probiotike, tj. dobre bakterije u njima.

Uzimanje probiotika za oporavak od antibiotika je prva linija akcije, posebno zato što oni mogu smanjiti rizik od dijareje kada se uzimaju tokom terapije antibioticima i pomažu u obnavljanju crevnih bakterija kada se uzimaju nakon antibiotika.

Naravno, sve to uz konsultaciju sa lekarom.

Kada uzimate probiotički dodatak, pratite uputstva za doziranje. Ako imate bilo kakve neželjene efekte od antibiotika, uključujući dijareju, razgovarajte sa svojim lekarom.

Kako vam pomaže sok od celera nakon antibiotika?

Nakon terapije, veoma je značajno raditi na čišćenju organizma od antibiotika!

Istraživanja su jasno pokazala da konzumiranje hladno ceđenih sokova, naročito soka od celera koji je hladno ceđen i nepasterizovan – pomaže da očistite organizam od toksina i lekova, kao i da regenerišete digestivni trakt!

Dobar savet je da nakon terapije antibioticima konzumirate (pored probiotika) i sok od celera – kako biste odmah radili na oporavku i pomogli čišćenje organizma od antibiotika!

Ovo je sjajan način da obnovite crevni mikrobiom, očistite creva i date svom telu esencijalne hranljive materije koje su mu potrebne za oporavak!

Zato svi oni koji koriste antibiotike treba tokom i nakon terapije da konzumiraju sok od celera i probiotike – ali u razmaku – jer se sok od celera uvek pije samostalno ujutru na prazan stomak.

Nemojte kombinovati sok od celera sa probioticima – pijte sok od celera ujutru na prazan stomak, a probiotike kasnije u toku dana prema preporuci lekara.

Time ćete obezbediti moćno dvostruko dejstvo kada je u pitanju obnavljanje zdravlja creva i čitavog organizma!

Nazad
Ostavi komentar

Read our Privacy Policy and Terms of Service.

Related posts

 • Šta se zaista dešava sa vašim telom kada prestanete da jedete BRZU HRANU?!

  Šta se zaista dešava sa vašim telom kada prestanete da jedete BRZU HRANU?!

 • Koja je prava količina majčinog mleka za bebe - Sistem ponude i potražnje!

  Koja je prava količina majčinog mleka za bebe - Sistem ponude i potražnje!

 • Čišćenje creva možete da uradite uz pomoć ovih PRIRODNIH metoda!

  Čišćenje creva možete da uradite uz pomoć ovih PRIRODNIH metoda!