Top 10 razloga da pijete hladno ceđene sokove ovog leta!

Top 10 razloga da pijete hladno ceđene sokove ovog leta!
Veljko Milicevic

Da li postoji osoba na ovoj planeti koja nije upoznata sa ogromnim zdravstvenim prednostima konzumiranja svežeg voća i povrća?

Međutim, kako je ustanovljeno da naš krvotok lakše apsorbuje hranljive materije iz soka – počelo se raditi na otkrivanju savršene metode za dobijanje 100% prirodnog soka koji će zadržati sve vitalne hranljive materije!

Tu dolazimo do procesa HLADNOG CEĐENJA!

Hladno ceđenje ili presovanje je proces ekstrakcije hranljivog soka iz svežeg povrća i voća pomoću metode presovanja - najčešće hidrauličnom presom.

Zove se hladno presovanje jer se tokom procesa ekstrakcije ne emituje toplota!

Razni uređaji za preradu hrane, blenderi i centrifugalni sokovnici emituju toplotu koja ugrožava žive enzime u soku.

S druge strane, hladno presovanje izvlači sok, dok NE GENERIŠE TOPLOTU i uz niži nivo oksidacije - stoga održava vitalne enzime, fitohemikalije, vitamine i minerale netaknutim i spremnim da teku pravo u vaše telo!

Zagrevanje i oksidacija menjaju boju, hemijsku strukturu, enzime i ukus soka.

Hladno ceđeni sok - Blago u čaši!

Hladno ceđeni sok nije samo moderan napitak, to je nutricionistički napitak koji nudi širok spektar prednosti.

Od maksimalnog zadržavanja hranljivih materija i poboljšane apsorpcije do podrške imunološkom sistemu i detoksikacije, hladno ceđeni sok pruža zgodan i ukusan način za ishranu vašeg tela.

Uključujući hladno ceđeni sok u svoju svakodnevnu rutinu, možete uživati u prednostima koje on nudi dok krećete na put ka dobrom zdravlju.

Osim očiglednih zdravstvenih prednosti, ovaj bogat profil hranljivih sastojaka i nizak nivo oksidacije u hladno ceđenom soku direktno mu pružaju vrhunski ukus kojem malo ko može da odoli: ukus im je oštriji, čistiji i svežiji od bilo koje druge vrste soka!

Ovaj proces takođe omogućava soku da duže ostane svežiji, zadržavajući mnogo više hranljivih materija tokom vremena.

Zato su hladno ceđeni sokovi jarke boje sa razlogom.

Dok sok napravljen centrifugalnim sokovnicima i blenderima sa velikim brojem obrtaja treba odmah konzumirati - hladno ceđeni sok ima duži rok trajanja!

Iako uvek preporučujemo da se pije što pre, naši sokovi mogu da se čuvaju u frižideru od 3-5 dana.

Možete primetiti da se tečnosti i čestice prirodno odvajaju dok sok stoji u flaši. Ovo je normalno razdvajanje i samo dobro protresite pre konzumiranja!

Zašto je hladno ceđeni sok bolji?

Veći sadržaj hranljivih materija: Hladno ceđeni sok zadržava veću količinu hranljivih materija, vitamina i enzima u poređenju sa drugim sokovima. Spor proces ekstrakcije minimizira toplotu i oksidaciju, čuvajući hranljivu vrednost sastojaka.

Poboljšana svarljivost: Visok sadržaj hranljivih materija i nedostatak vlakana u hladno ceđenom soku olakšavaju telu da svari i apsorbuje hranljive materije. Ovo može biti posebno korisno za pojedince sa problemima sa varenjem ili za one koji traže brz i efikasan način da ishrane svoj organizam.

Smanjena oksidacija: Hladno ceđeni sok je izložen minimalnom uticaju vazduha i toplote tokom procesa ceđenja, što pomaže da se smanji oksidacija. Oksidacija može dovesti do razgradnje hranljivih materija i gubitka svežine u soku. Minimiziranjem oksidacije, hladno ceđeni sok zadržava svoju nutritivnu vrednost i ukus na duži period!

Bolji i svežiji ukus: Hladno ceđeni sok je poznat po svojim živim ukusima i glatkoj teksturi. Spor proces ekstrakcije omogućava prirodnim aromama voća i povrća da zablistaju u svom punom sjaju sa svakim gutljajem - što rezultira prijatnijim i osvežavajućim ukusom.

Duži rok trajanja: Hladno ceđeni sok ima duži rok trajanja u poređenju sa sokovima dobijenim u centrifugalnom sokovniku. Odsustvo toplote i minimalno izlaganje vazduhu tokom procesa ceđenja pomaže da se duže održi svežina i kvalitet soka.

S tim u vezi – sledi tekst o top 10 prednosti redovnog konzumiranja hladno ceđenih sokova!

1. Maksimalno zadržavanje hranljivih materija

Dakle, da rezimiramo - hladno ceđeni sok se pravi korišćenjem hidraulične prese za izdvajanje soka iz voća i povrća bez primene toplote. Ova metoda nežne ekstrakcije minimizira oksidaciju i gubitak hranljivih materija uzrokovan toplotom, čuvajući maksimalnu količinu vitamina, minerala, enzima i antioksidanata koji se nalaze u korišćenom voću i povrću!

Za razliku od tradicionalnih metoda koje koriste centrifugalnu silu, hladno ceđenje osigurava da sok zadrži svoju nutritivnu vrednost, isporučujući koncentrovanu dozu jedinjenja za jačanje zdravlja u svakom gutljaju.

To znači da sa svakim gutljajem hladno ceđenog soka vi možete da budete sigurni da ste uneli sve potrebne vitamine, minerale, antioksidante i enzime za vaše dobro zdravlje!

2. Poboljšana apsorpcija i varenje

Nedostatak toplote tokom ekstrakcije hladno ceđenog soka omogućava da enzimi i bioaktivna jedinjenja u voću i povrću ostanu netaknuti.

Ovi prirodni enzimi pomažu u varenju i apsorpciji hranljivih materija, što olakšava vašem telu da izvuče sve ono što je dobro iz soka.

Pored toga, hladno ceđeni sok ne sadrži nerastvorljiva vlakna - što znači da vaše telo može brže i efikasnije da apsorbuje hranljive materije.

3. Sačuvani su živi enzimi!

Enzimi su biološki molekuli koji značajno ubrzavaju gotovo sve hemijske reakcije koje se odvijaju u ćelijama. Oni su vitalni za varenje i metaboličke procese.

Voće i povrće je izuzetno bogato prirodnim enzimima koji pomažu u razgradnji i apsorpciji hranljivih materija. Hladno ceđeni sokovi čuvaju ove enzime izbegavajući toplotu koju stvaraju centrifugalni sokovnici, koji mogu denaturisati (ili razbiti) ove korisne proteine.

Očuvanje prirodnih enzima u hladno ceđenom soku može pomoći u varenju, kao i da se obezbedi da telo asimiluje više hranljivih materija iz soka.

4. Jačanje imunog sistema

Hladno ceđeni sok je izvor vitamina, minerala i antioksidanata koji jačaju imunitet, a jak imunitet pomaže u jačanju odbrambenih mehanizama vašeg tela.

Visok sadržaj vitamina C u citrusnom voću (kao što su pomorandže i grejpfrut) podržava imuni sistem i štiti vas od uobičajenih bolesti.

Zeleniš (kao što su kelj i spanać) predstavlja bogat izvor vitamina A i K, koji pomažu u održavanju zdrave kože, poboljšavaju vid i podržavaju zdravlje kostiju.

I mogli bismo tako u nedogled...svako voće i povrće sadrži nešto što je korisno!

Uključivanjem hladno ceđenog soka u svoju svakodnevnu rutinu, možete svom imunološkom sistemu pružiti dodatnu podršku koja mu je potrebna da se bori protiv raznih napadača i bolesti!

5. Detoksikacija i čišćenje organizma

Prirodni antioksidansi koji se nalaze u hladno ceđenom soku pomažu da se vaše telo oslobodi štetnih toksina.

Sastojci poput celera, cvekle, đumbira, kurkume poseduju moćna svojstva detoksikacije koja podržavaju funkciju jetre i pomažu u eliminaciji štetnih otpadnih materija.

Konzumiranje hladno ceđenog soka - kao dela zdrave i uravnotežene ishrane - može vam pomoći u izbacivanju toksina, podmlađivanju tela i unapređenju opšteg zdravlja.

Poreporučujemo RO! DETOX program od hladno ceđenih sokova od voća i povrća.

6. Lako i jednostavno konzumiranje preporučene dnevne vrednosti za unos hranljivih materija

U današnjem svetu koji je jako užurban, udobnost je ključna.

Hladno ceđeni sok nudi brz i lak način da u svoju ishranu unesete raznovrsno voće i povrće.

Sa dostupnim unapred upakovanim opcijama, lako možete da uzmete flašicu soka dok ste u pokretu kako biste bili sigurni da ćete dobiti svoju dnevnu dozu vitalnih hranljivih materija.

Pored toga, hladno ceđeni sok je veoma prilagodljiv, što vam omogućava da eksperimentišete sa različitim kombinacijama ukusa i prilagodite svoj unos tako da odgovara vašim ličnim nutritivnim potrebama.

7. Pomoć u smanjenju upale u telu

Mnogi sastojci koji se nalaze u hladno ceđenom soku, kao što su kurkuma i đumbir, imaju antiinflamatorna svojstva. Redovno pijenje ovih sokova može pomoći u smanjenju upale u celom telu, što je ključni faktor u prevenciji hroničnih bolesti.

8. Poboljšano zdravlje kože

Visok nivo antioksidanata koji se nalazi u hladno ceđenom soku može pomoći da se poboljša zdravlje i izgled vaše kože.

Ovi hranljivi sastojci pomažu u smanjenju upale, borbi protiv slobodnih radikala i podstiču popravku ćelija - što definitivno dovodi do čistijeg tena i podmlađene kože.

9. Pomoć kod gubitka težine

Hladno ceđeni sok ima malo kalorija, a mnogo hranljivih materija - što ga čini odličnom opcijom za one koji žele da izgube suvišnu težinu!

Sadržaj vode i nekih vlakana u ovim sokovima pomaže u podsticanju sitosti i smanjenju žudnje za hranom (naročito nezdravom), što olakšava održavanje zdrave telesne težine.

10. Prirodni izvor energije!

Svima nam je s vremena na vreme potreban brz nalet energije – ali tada nikako ne treba da posežemo za energetskim napicima ili sokovima zaslađenim šećerom (poput gaziranih)!

Trebao bi nam ceo jedan nov tekst da pišemo o negativnim efektima ovakvih napitaka.

Ali zato hladno ceđeni sok može da vam pruži nalet prirodne energije!

Hladno ceđeni sok je prirodni izvor energije, pružajući brzi podsticaj bez negativnih efekata koji se često povezuje sa kofeinom ili šećerom.

Hranljivi sastojci i enzimi u hladno ceđenom soku pomažu da se poveća protok krvi, oksigenacija i ukupni nivo energije.

Šta možemo da zaključimo?

Kada je u pitanju dobijanje sokova od voća i povrća, postoje različite metode za izdvajanje.

Dve popularne metode su hladno ceđenje i centrifugalno ceđenje soka.

Međutim, hladno ceđeni sok je poslednjih godina postao popularan zbog brojnih prednosti.

Kao što smo mogli da vidimo, jasno je da hladno ceđeni sok NEMA KONKURENCIJU!

On se izdvaja po većem sadržaju hranljivih materija, dužem roku trajanja, boljem ukusu, poboljšanoj svarljivosti i smanjenoj oksidaciji.

Ako želite da maksimalno iskoristite zdravstvene prednosti voća i povrća iz vašeg soka i da uživate u osvežavajućem iskustvu BEZ ŠEĆERA I DODATAKA, hladno ceđeni sok je pravi izbor!

Gore pomenute prednosti hladno ceđenog soka su glavni ključ u izboru vašeg napitka za vrele letnje dane.

OSVEŽITE SE 100% PRIRODNIM, HLADNO CEĐENIM, NEPASTERIZOVANIM SOKOVIMA OD VOĆA I POVRĆA BEZ DODATAKA IČEGA ŠTO BI REMETILO VAŠE ZDRAVLJE!

Nazad
Ostavi komentar

Read our Privacy Policy and Terms of Service.

Related posts

 • Sok od celera i probiotici – Novi moćni par za ZDRAV DIGESTIVNI SISTEM!

  Sok od celera i probiotici – Novi moćni par za ZDRAV DIGESTIVNI SISTEM!

 • Šta se zaista dešava sa vašim telom kada prestanete da jedete BRZU HRANU?!

  Šta se zaista dešava sa vašim telom kada prestanete da jedete BRZU HRANU?!

 • Koja je prava količina majčinog mleka za bebe - Sistem ponude i potražnje!

  Koja je prava količina majčinog mleka za bebe - Sistem ponude i potražnje!

 • Čišćenje creva možete da uradite uz pomoć ovih PRIRODNIH metoda!

  Čišćenje creva možete da uradite uz pomoć ovih PRIRODNIH metoda!