6 faktora za koje je poznato da smanjuju količinu mleka kod dojilja!

6 faktora za koje je poznato da smanjuju količinu mleka kod dojilja!
Tamara Nikolicic

Ako dojite, postoje šanse da ćete se suočiti sa smanjenim zalihama mleka u nekom trenutku.

Tačno je da se veruje da svaka mama može da prizvede dovoljno mleka za svoju bebu, ali nažalost, u nekim slučajevima to nije tako.

Postoje neki uobičajeni faktori koji mogu da utiču negativno na količinu majčinog mleka, stoga je važno da ih na vreme prepoznate!

Ovo nije razlog da odustanete od dojenja! Naprotiv!

Postoji mnogo načina da povećate zalihe mleka, od čestog dojenja ili izmlazanja do konzumiranja određene hrane ili suplemenata koji mogu povećati proizvodnju i snabdevanje majčinim mlekom.

Ako ste zabrinute u vezi sa količinom svog mleka dok dojite, konsultujte se sa lekarom ili sertifikovanim konsultantom za dojenje.

U međuvremenu, možete da primenite neke prirodne metode koje podstiču povećanje proizvodnje majčinog mleka.

 1. Osećaj stresa ili anksioznosti

Stres je krivac broj 1 kada je u pitanju slabo snabdevanje majčinim mlekom, posebno u prvih nekoliko nedelja nakon porođaja.

Ovo verovatno svi već dobro znamo.

Između nedostatka sna i prilagođavanja bebinom rasporedu, porast nivoa određenih hormona (kao što je kortizol – hormon stresa) može dramatično smanjiti količinu mleka!

Nije retka pojava da se kod žena desi da u roku od 24 sata pređu sa dovoljno mleka na bukvalno nimalo mleka – i sve to zbog stresa!

Poslednjih nekoliko godina usled pojave i pandemije COVID-19, svakako su se povećali anksioznost i depresija kod mnogih porodilja i porodica sa malom decom.

Sveukupna situacija oko nas definitivno uzima danak na nivo stresa i anksioznosti kod žena.

Zato drage mame, zapamtite da je mentalno zdravlje ključ za pravilnu brigu o bebi!

Ako primetite da imate simptome stresa, anksioznosti ili postporođajne depresije - važno je da potražite stručnu pomoć i dobijete adekvatnu negu.

Dok mnoge nove mame žele da sve rade same, ipak ćemo vas najdobronamernije posavetovati da tražite i prihvatite pomoć od svog partnera, članova porodice i prijatelja kako biste mogli da se odmorite, oporavite i time održavate adekvatne količine mleka za svoju bebu.

 1. Korišćenje formule u kobinaciji sa dojenjem

Nakon što se vaša beba rodi, laktacija počinje da funkcioniše na osnovu ponude i potražnje.

Isključivo dojenje podstiče veću potražnju, tako da dojke stvaraju više mleka.

Međutim, mnoge mame posežu za dopunom dojenju koristeći formulu kako bi bile ’’sigurne’’ da je beba dovoljno jela ili im se čini da nemaju dovoljno mleka.

To govori vašem telu da ne mora da proizvodi toliko mleka – i logično postepeno se smanjuje količina mleka. Što znači, vaša ponuda će početi da se smanjuje.

Ovome možete da se suprotstavite redovnim dojenjem bebe tokom dana i eventualnim izmlazanjem između podoja ako imate previše mleka - ovo govori vašem telu da nastavi da proizvodi mleko, čak i ako beba u tom trenutku ne jede.

Majčino mleko se dobro čuva u zamrzivaču, pa ga slobodno izmlazajte i dok ste na poslu ako možete i čuvajte ga za kasniju upotrebu.

 1. Ne hranite se adekvatno

Znamo da mame mogu biti nestrpljive da odmah nakon porođaja skinu sve te suvišne kilograme koje su nabacile tokom trudnoće.

Međutim, nikako ne smete da smanjujete unos hrane i tečnosti tokom perioda dojenja!

Mršavljenje i gladovanje tokom dojenja je veliko NE!

Pobrinite se da jedete dovoljno da nadoknadite utrošak od oko 500 kalorija koje gubite tokom dojenja svakog dana!

Dakle, mame koje doje moraju da unose minimum 1.800 do 2.000 kalorija svakog dana! Zato ne smete gladovati i obavezno uvrstite užine u svoj plan obroka tokom dana, ako to do sada niste radile.

Ukoliko se ne budete adekvatno hranile, to će se vrlo verovatno odraziti na vašu količinu mleka.

 1. Ne unosite dovoljno tečnosti

Adekvatna hidratacija je takođe važna za proizvodnju majčinog mleka.

Količina tečnosti koju unosite u telo utiče na to koliko majčinog mleka možete proizvesti.

Zato mame koje doje uvek treba da imaju flašu vode kod sebe gde god da se nalaze (naročito kad su van kuće).

Neki univerzali savet je da popijete čašu vode svaki put kada dojite. To je to lak način da zapamtite da pijete dovoljno tečnosti.

 1. Postojanje neke bolesti kod dojilje

Kako hronične bolesti, tako i neke akutne infekcije (kao što su grip, prehlada ili stomačni virus) mogu smanjiti količinu mleka. Vrlo često povezani simptomi sa virusnim infekcijama, kao što su umor, dijareja, povraćanje ili smanjeni apetit – mogu uticati negativno na količinu majčinog mleka.

Iako možete imati adekvatnu količinu mleka za svoju bebu u početku, možda ćete primetiti smanjenje količine mleka ako se razbolite.

Često dojenje postavlja mnoge metaboličke zahteve vašem telu, a kada ste bolesni od virusne infekcije - ti zahtevi se povećavaju.

Isto tako dehidracija usled bolesti doprinosi malom snabdevanju mlekom.

Srećom, uz uputstva vašeg lekara, vaša količina mleka bi trebalo da se vrati kada počnete da se osećate bolje. Pored toga, važno je da nadoknadite izgubljene tečnosti i hranljive materije čim pre!

 1. Upotreba određenih lekova

Mnogi lekovi nisu kompatibilni sa dojenjem. Za mnoge od njih je čak poznato da smanjuju količinu mleka!

Tako se zna da lekovi za prehladu utiču na snabdevanje majčinim mlekom. Pseudoefedrin je najpoznatiji po tome što uzrokuje smanjenje količine mleka.

Pseudoefedrin je isto tako lek koji se često koristi da pomogne majkama da smanje zalihe mleka kada žele da prestanu sa dojenjem ili da tretiraju preveliku količinu mleka.

Zato nikad ne uzimajte lekove na svoju ruku dok dojite – bez prethodne konsultacije sa lekarom!

Razgovarajte sa stručnjakom o sigurnijim alternativama kada imate virusnu infekciju, prehladu, kašalj ili začepljenost nosa.

Pored toga, poznato je da određeni stabilizatori raspoloženja ili antiepileptički lekovi smanjuju snabdevanje mlekom kod dojilja.

Neke mame takođe primećuju smanjenje njihove ponude mleka ako su počele da uzimaju kontraceptivne pilule! Ovo posebno važi za pilule koje sadrže estrogen.

Nije dozvoljeno korišćenje kontraceptivnih pilula tokom dojenja – osim ako vaš lekar ne kaže drugačije!

Kako da povećate zalihe mleka?

Nije sve izgubljeno ako primetite smanjenje proizvodnje mleka.

Sledite ove savete kako biste popunile izgubljene zalihe!

Povećajte učestalost ispumpavanja mleka

Uverite se da su vaše grudi potpuno prazne nakon svakog podoja.

Čak i ako vaša beba nije gladna, dojenje na svaka dva umesto tri sata tokom nekoliko dana će pojačati snabdevanje mlekom i proces „potražnje“, te ćete proizvesti više mleka. Umesto podoja, ako vidite da beba nije gladna – možete da se izmlazate.

Dosledno ispumpavanje trebalo bi da ubrza proces „ponude i potražnje“ u telu i vi ćete početi da proizvodite više mleka.

Koristite suplemente za povećanje proizvodnje mleka

Postoje razni suplementi za koje se pokazalo da mogu da povećaju količinu majčinog mleka.

Naravno, uvek vam savetujemo da se prvo konsultujete sa lekarom pre uvođenja bilo kakvog suplementa u svoju redovnu ishranu.

Konzumiranje ovsene kaše može vam pomoći da povećate snabdevanje majčinim mlekom, kao i hrane na bazi piskavice, pivskog kvasca ili hmelja.

Postoje i razni prirodni čajevi za koje se smatra da mogu da povećaju proizvodnju mleka. Glavni sastojak u njima je piskavica, seme koje je danas veoma rado korišćeno kod dojilja.

Piskavica za povećanje proizvodnje majčinog mleka!

Piskavica je čuveno seme koje na potpuno prirodan način podstiče proizvodnju majčinog mleka, a pritom je bezbedna i netoksična i za mamu i za bebu.

Kao svojevrsni prirodni galaktagog, piskavica podstiče povećanje količine majčinog mleka stimulacijom hormona laktacije – prolaktina. Inače se ova biljka odavno primenjuje svuda u Evropi i svetu, o čemu svedoče brojne studije i pozitivna iskustva korisnica.

Ohrabrujuća informacija jeste da su mnoge mame koje doje primetile povećanje količine mleka u roku od samo 2-3 dana od konzumiranja piskavice!

S tim u vezi, ovog puta vam predstavljamo nov proizvod na našem tržištu koji će dojilje prosto obožavati!

RO! Zraci nam dolaze u vidu seta od 100% prirodnih, hladno ceđenih sokova od voća i povrća uz dodatak piskavice. 

Sada sve mame koje doje i žele da povećaju količinu mleka, mogu to da urade na potpuno prirodna način!

 • Podsticanje proizvodnje mleka
 • Pomoć mamama pri dojenju
 • Podsticanje lakšeg otpusta mleka iz dojke
 • Obnavljanje, jačanje i stimulisanje rasta kose kod porodilja
 • Smanjenje mogućnosti upalnih procesa u grudima
 • Energetski boost vitamina, minerala i enzima za dojilje

’’RO! Zraci pomažu dojiljama koje imaju problem sa smanjenom proizvodnjom majčinog mleka ili slabijim otpustom mleka iz dojke." - Jelena Perić, specijalista za dojenje i pedijatrijska sestra na 3. najvećoj klinici u Evropi “LMU Klinikum München”.

Napomena:

Dojilje koje imaju bilo kakav hronični ili akutni zdravstveni problem, kao što je Hašimoto, problem sa funkcijom štitne žlezde, koje uzimaju antikoagulantnu terapiju, imaju kardiovaskularne probleme ili bilo koji drugi vid zdravstvenog problema koji zahteva odredjenu terapiju ili kontinuirano praćenje vašeg zdravstvenog stanja - savetujemo da se pre konzumiranja Ro!Zraka, to jest piskavice, posavetujete sa vašim izabranim lekarom.

Nazad
Ostavi komentar

Read our Privacy Policy and Terms of Service.

Related posts

 • Sok od celera i probiotici – Novi moćni par za ZDRAV DIGESTIVNI SISTEM!

  Sok od celera i probiotici – Novi moćni par za ZDRAV DIGESTIVNI SISTEM!

 • Šta se zaista dešava sa vašim telom kada prestanete da jedete BRZU HRANU?!

  Šta se zaista dešava sa vašim telom kada prestanete da jedete BRZU HRANU?!

 • Koja je prava količina majčinog mleka za bebe - Sistem ponude i potražnje!

  Koja je prava količina majčinog mleka za bebe - Sistem ponude i potražnje!

 • Čišćenje creva možete da uradite uz pomoć ovih PRIRODNIH metoda!

  Čišćenje creva možete da uradite uz pomoć ovih PRIRODNIH metoda!