Da li znate šta se zaista dešava sa vašim telom tokom dojenja?

Da li znate šta se zaista dešava sa vašim telom tokom dojenja?
Tamara Nikolicic

Poznato je da trudnoća i porođaj transformišu telo žene na mnogo načina.

Ako odlučite da dojite svoju bebu (što je NAJBOLJA moguća odluka koju možete da donesete) – bilo da je to nekoliko nedelja, meseci ili nekoliko godina – vaše telo će pretrpeti određene promene.

Naravno, sve je to potpuno prirodno, jer vaše telo obezbeđuje ishranu u vidu mleka koja je potrebna vašem detetu - a to nije nimalo lak zadatak.

Promene kroz koje vaše telo prolazi tokom dojenja mogu biti uzbudljive, iscrpljujuće, zapanjujuće, čudne, neprijatne – ali svakako da izazivaju strahopoštovanje.

Sasvim je normalno da imate pitanja o tome šta se dešava sa vašim telom i kako da se izborite sas vim tim promenama, a takođe je uobičajeno da vam je potrebna mala pomoć na tom putu.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi sa dojenjem ili šta se dešava sa vašim telom dok dojite, obratite se svom lekaru ili savetniku za dojenje.

Dojenje je novo iskustvo za telo i um (ako govorimo o dojenju prvog deteta). Vaši hormoni i metabolizam se menjaju, raspored spavanja je na udaru i stoga vaše telo počinje da se sinhronizuje sa potrebama vaše bebe na različite načine.

Na primer, ponekad kada čujete bebu kako plače (ili čak samo pomislite na nju), to će dovesti do toga da počne da vam curi mleko!

A ovo je samo jedna od mnogih fascinantnih pojava koje će vaše telo i um doživeti tokom perioda dojenja!

Vaš mozak je preplavljen oksitocinom i prolaktinom

Postoje dva glavna hormona uključena u dojenje: prolaktin i oksitocin. Prolaktin reguliše snabdevanje mlekom i podstiče vaše telo da proizvodi mleko. Oksitocin izaziva izbacivanje mleka iz dojke i protok direktno u usta vaše bebe.

Obično kada razmišljamo o neželjenim efektima hormona dojenja, mislimo na oksitocin, koji može imati prilično moćne efekte na vaše raspoloženje i emocije.

Oksitocin se često naziva „hormonom dobrog raspoloženja“ i zato može dovesti do osećaja udobnosti i smirenosti koji pomaže u povezivanju sa vašom bebom.

Prolaktin, uključen u proizvodnju i oslobađanje mleka, pomaže da se podstakne san. Ovo može biti naročito od pomoći tokom tih podoja usred noći.

Vaši mlečni kanali se aktiviraju

Drage mame, verovatno ste dobro svesne nekih spoljašnjih promena koje su se desile na vašim grudima tokom trudnoće.

Većina žena je primetila da su im grudi porasle za jednu ili dve veličine, da mogu biti jako bolne, a bradavice i vene mogu izgledati tamnije.

Ipak, to je ono što vi  vidite spolja. A šta je sa onim što se dešava unutar grudi tokom dojenja?

Vaše grudi počinju da se povećavaju u zapremini i veličini oko sredine trudnoće zbog hormona zvanog progesteron – koji inače pokreće razvoj mlečnih kanala i alveola (ćelije koje prave i luče mleko).

Kada dođe do porođaja i kada se posteljica izbaci, nivoi progesterona se brzo smanjuju.

Ovaj pad progesterona uzrokuje porast prolaktina i oksitocina, a to je kada vaše grudi mogu da urade ono za šta su se spremale tokom trudnoće - započnu neverovatan proces proizvodnje mleka!

Vaše grudi postaju pune

Iako vaša puna količina mleka ne dolazi nekoliko dana nakon rođenja vaše bebe, vi ste zapravo već počeli da proizvodite prvo bebino mleko - kolostrum – negde u periodu oko sredine trudnoće.

Ovo mleko je dostupno vašoj bebi prvih nekoliko dana nakon porođaja, pre nego što dođe do hormonske promene i počne puna proizvodnja mleka.

Kada mleko počne da nadolazi (obično dva do četiri dana nakon porođaja), primetićete gomilu promena.

U ovom trenutku, mnoge mame doživljavaju period prepunjenosti, kada su grudi veoma pune, ali to je obično kratko i poboljšava se nakon 48 do 72 sata.

Nakon toga, možete da primetite da će vaše grudi obično biti punije kada dođe vreme da vaša beba jede, a mekše kada završite sa podojem.

Možda ćete takođe imati osećaj u grudima kada mleko počne da se ispušta ili počne da teče tokom svakog podoja. Mnoge žene taj osećaj opisuju kao peckanje ili osećaj „uboda igle“.

Ako vi spadate u one mame koje ne doživljavaju taj osećaj, to ne znači da ne proizvodite mleko.

Vaš metabolizam se menja

Da, vaš metabolizam se menja tokom dojenja i vi sada sagorevate više kalorija nego što je to bio slučaj pre trudnoće.

Neke mame gube na težini dok doje (naročito ako im je teško da prate svoje povećane potrebe za kalorijama), ali neke mame ipak dobijaju na težini.

Razlozi zašto je to tako nisu sasvim jasni, jer postoji nedostatak istraživanja u ovoj oblasti, ali se verovatno sve svodi na hormone koji se oslobađaju tokom dojenja - što može uticati na svaku mamu koja doji drugačije.

Važno je da znate da će vaše telo verovatno biti drugačije nakon bebe, bilo da je dojite ili ne, i možda nikada neće biti potpuno isto kao pre bebe.

Budite strpljivi prema sebi i svom telu. Ovo je prirodno i možete da se pozabavite svojom kilažom kada prestanete da dojite svoju bebu.

Zapamtite da ne smete da smanjujete unos kalorija tokom dojenja!

Možda ćete se osećati gladnije i žednije

Tokom prvih šest meseci vaše bebe, biće vam potrebno dodatnih 400 do 500 kalorija dnevno da biste napravili mleko. Stoga nije iznenađujuće da ćete definitivno biti gladniji kada dojite!

Mama koja doji treba da ima redovne obroke i da ima pri ruci razne (zdrave) grickalice koje će jesti između obroka.

Naročito se savetuje konumiranje one hrane i napitaka koji mogu PRIRODNO DA POVEĆAJU KOLIČINU VAŠEG MLEKA!

Takođe ćete biti veoma žedni. Mama koja doji takođe gubi više tečnosti svaki dan (u obliku mleka) i stoga mora često da pije tečnost kako bi održala svoju hidrataciju.

Zlatno pravilo je da popijete čašu vode svaki put kada dojite ili izmlazate mleko.

RO! Zraci je fantastičan komplet od 100% prirodnih, hladno ceđenih, nepasterizovanih sokića sa lekovitom biljkom piskavicom za koju je poznato da prirodno povećava količinu majčinog mleka!

Ovo su zdravi napici koje možete da uzimate tokom dojenja, jer em ćete povećati količinu mleka, em ćete uneti brojne hranljive sastojke koji su vama i vašoj bebi (preko vašeg mleka) preko potrebni u ovom periodu.

Konzumiranjem ovih sokova u periodu od minimum 2 nedelje ćete postići sledeće:

 • Podstiču proizvodnju mleka
 • Pomoć mamama pri dojenju
 • Podstiču lakši otpust mleka iz dojke
 • Obnavljaju, jačaju i stimulišu rast kose kod porodilja
 • Smanjuju mogućnost upalnih procesa u grudima
 • Energetski boost vitamina, minerala i enzima za dojilje

’’RO! Zraci pomažu dojiljama koje imaju problem sa smanjenom proizvodnjom majčinog mleka ili slabijim otpustom mleka iz dojke.’’ - Jelena Perić, specijalista za dojenje i pedijatrijska sestra na 3. najvećoj klinici u Evropi “LMU Klinikum München”.

Odakle negativne emocije tokom dojenja?

Videli smo koliko su hormoni dojenja, koji vas preplave u ovom periodu, značajni za vaše dobro raspoloženje i neke pozitivne emocije.

Međutim, hormoni dojenja ne izazivaju samo pozitivna osećanja. Moramo da kažemo da ponekad mogu da izazovu i negativne emocije kada se mleko ispusti (počne da teče).

Zato neke mame koje doje mogu da se osećaju izuzetno depresivno ili čak da doživljavaju mučnine.

Ovo je zbog fenomena poznatog kao disforični refleks izbacivanja mleka. Stručnjaci veruju da je to povezano sa smanjenjem hormona dopamina tokom ovog procesa.

Ne zna se puno o ovom refleksu, ali se zna da može biti izuzetno uznemirujući i može čak dovesti do ranog prekida dojenja!.

Preporučujemo svakome ko iskusi ovaj fenomen da se obrati profesionalcu za dojenje jer postoje načini da se to reši, a dobra vest je i da često prolazi sam od sebe vremenom.

Možda ćete doživeti neke bolove

Neki od neželjenih efekata dojenja mogu uključivati malo nelagodnosti u telu. U ranim danima možete osetiti bol u bradavicama ili osetljivost dok se vaše telo prilagođava dojenju.

Međutim, ukoliko imate bol tokom samog podoja ili bol koji uzrokuje da vam bradavice budu napuknute, krvare ili se deformišu – to nije normalno.

Dobra vest je da u većini slučajeva to može da se reši promenom položaja tokom dojenja.

Naime, neke mame se suočavaju sa slabošću mišića ili bolom u mišićima vezanim za dojenje. To je obično zbog načina na koji drže bebu na dojci.

Ako ste pogrbljeni nad bebom tokom dojenja, možete osetiti bolove u leđima ili vratu i ramenima.

Naginjanje unazad dok dojite, podizanje stopala i pružanje podrške za ruke dok držite bebu može pomoći u ovim slučajevima.

Ne zaboravite da brinete o sebi dok dojite!

Možda ćete „izgubiti“ menstruaciju (i libido) na neko vreme

Tokom dojenja, vaše telo je u stanju niskog nivoa estrogena, što može dovesti do nekoliko različitih simptoma, uključujući i smanjen libido.

Jedan od najčešćih simptoma je da verovatno nećete imati menstruaciju prvih nekoliko meseci nakon porođaja dok dojite.

Ovulacija (plodni dani) obično kasni oko šest meseci tokom dojenja, a vaša prva menstruacija obično počinje oko dve nedelje nakon ovulacije.

Međutim, svaka žena je različita - pa se tako nekim ženama menstruacija može vratiti nekoliko nedelja nakon porođaja, dok druge možda neće ponovo dobiti ciklus dok potpuno ne prestanu sa dojenjem.

Možete se osećati depresivno tokom odvikavanja od dojenja

Bez obzira na to kada dođe do odvikavanja, padovi prolaktina i oksitocina koji se javljaju tokom prestanka dojenja mogu dovesti do osećanja tuge i depresije.

Ponekad je teško razlikovati ova osećanja od postporođajne depresije.

Tako da ohrabrujemo sve mame koje imaju bilo kakva teška osećanja tokom odvikavanja od dojenja da o tome razgovaraju sa svojim lekarom.

Nazad
Ostavi komentar

Read our Privacy Policy and Terms of Service.

Related posts

 • Sok od celera i probiotici – Novi moćni par za ZDRAV DIGESTIVNI SISTEM!

  Sok od celera i probiotici – Novi moćni par za ZDRAV DIGESTIVNI SISTEM!

 • Šta se zaista dešava sa vašim telom kada prestanete da jedete BRZU HRANU?!

  Šta se zaista dešava sa vašim telom kada prestanete da jedete BRZU HRANU?!

 • Koja je prava količina majčinog mleka za bebe - Sistem ponude i potražnje!

  Koja je prava količina majčinog mleka za bebe - Sistem ponude i potražnje!

 • Čišćenje creva možete da uradite uz pomoć ovih PRIRODNIH metoda!

  Čišćenje creva možete da uradite uz pomoć ovih PRIRODNIH metoda!