Koja je prava količina majčinog mleka za bebe - Sistem ponude i potražnje!

Koja je prava količina majčinog mleka za bebe - Sistem ponude i potražnje!
Tamara Nikolicic

Da li ste znali da vaše dojke proizvode mleko da bi zadovoljile potrebe vaše bebe po sistemu ponude i potražnje?

Zato se savetuje dojenje bebe na zahtev. Time se podmiruju bebine potrebe za hranom i stimulišu dojke da prizvode više majčinog mleka!

Međutim, neretko se dešava da, i pored uspostavljenog sistema ponuda-potražnja, mama ima malu ili nedovoljnu količinu mleka za svoju bebu. Razlog za to mogu da budu brojni faktori - o kojima smo pisali u okviru ovog članka.

Prve nedelje sa bebom su od vitalnog značaja za uspostavljanje dobrog snabdevanja majčinim mlekom na duži rok.

Što češće vaša beba doji, više mleka ćete proizvoditi kroz proces ponude i potražnje.

Svaki put kada se mleko ukloni iz vaših grudi, bilo hranjenjem vaše bebe ili vašim izmlazanjem, stvaraće se više majčinog mleka.

Vaše telo je u stanju da proizvodi majčino mleko za potrebe vaše bebe u svakoj fazi na vašem putu dojenja.

Važno je da razumete kako se odvija vaše snabdevanje majčinim mlekom, šta se dešava kada beba doji i zašto je vaše snabdevanje u skladu sa tim kako beba raste.

Edukovanje o tome šta se dešava sa vašim telom kada dojite, celokupnom činu dojenja i šta sve on podrazumeva će vam pomoći da dojenje počnete i završite kako treba.

Zato nastavite da skrolujete dalje kako biste otkrili neverovatne činjenice o snabdevanju majčinim mlekom tokom neverovatnog puta dojenja!

Proizvodnja majčinog mleka po rođenju bebe

Vaša beba bi trebalo da bude spremna da počne da doji odmah po rođenju!

Radi se o tom ''zlatnom satu'' koji se savetuje da provedete sa svojom bebom na grudima odmah kada se ona rodi. Tada beba prvi put treba da doji.

Na taj način se „uključuju“ vaše ćelije koje proizvode mleko i započinju snabdevanje vašeg prvog majčinog mleka - kolostruma.

Zato pokušajte da podojite svoju bebu tokom prvog sata po rođenju ako je moguće.

Ovo puno može pomoći u postavljanju temelja dobrog budućeg snabdevanja majčinim mlekom!

Prvih nekoliko dana kada se beba rodi: Nadolazi majčino mleko

Tokom ove faze dojenja, tj. proizvodnje majčinog mleka - vaše telo čeka da nivoi hormona trudnoće progesterona padnu (inače počinju da opadaju nakon porođaja placente) i da se aktiviraju hormoni koji učestvuju u proizvodnji majčinog mleka (uključujući prolaktin, insulin i hidrokortizon).

Otprilike treći dan nakon rođenja vaše bebe, vaše majčino mleko „nadolazi“ i vaše grudi postaju primetno čvršće i punije. To je dobar temelj za dalje dojenje!

Prvi mesec: Radite na povećanju zaliha majčinog mleka!

Tokom prvih mesec dana, dok se laktacija još uvek uspostavlja, vaše telo zaista reaguje na sistem ponude i potražnje!

To znači da će vaše dojke proizvoditi onoliko mleka koliko je količinski ''izbačeno'' iz grudi (bilo dojenjem ili izmlazanjem).

Dakle, savetuje se dojenje bebe na zahtev, što može da bude i prilično često - a time samo radite na povećanju proizvodnje svog mleka!

Vaši nivoi prolaktina rastu svaki put kada uklonite mleko iz grudi, osiguravajući da se proizvede još mleka.

Ovaj proces takođe utiče na ''sazrevanje'' sastava vašeg mleka – tokom ove faze proizvodnje majčinog mleka vaše telo proizvodi prelazno mleko u količinama koje nastavljaju da se stvaraju.

Zapamtite, normalno je da ćete u prvim danima i nedeljama dojiti svoju bebu često – možda čak na svakih 45 minuta do sat vremena – a to ne znači da ne dobijaju dovoljno mleka pa su stalno gladne.

Često hranjenje pomaže u stvaranju zaliha majčinog mleka, zato hranite bebu na zahtev - a ne prema nekakvom rasporedu!

Nažalost, mamama koje doje se često govori da ne proizvode dovoljno mleka u tih prvih nekoliko nedelja - jer je njihova beba često gladna.

Ali to je prirodno! Kažu nam da treba da mislimo da će mala beba želeti da jede samo svakih nekoliko sati - ali to nije nužno tačno.

Da li ste znali da nepotrebno davanje bebi dodatnih flašica formule zapravo može da smanji zalihe majčinog mleka?

Mislite da je vaša beba stalno gladna i da možda nemate dovoljno mleka, pa posežete za tom dopunskom flašicom adaptirane formule.

Greška! A pročitajte u nastavku i zašto.

Kada date bebi adaptirano mleko i preskočite podoj - to znači da vaše grudi ne dobijaju ''poruku'' da povećaju proizvodnju majčinog mleka - jer se mleko ne uklanja. Takođe, ako vaša beba duže spava nakon flašice, možda će propustiti podoj.

Nakon tri ili četiri dana hranjenja adaptiranim mlekom i manjeg uklanjanja vašeg mleka iz dojki - vaše grudi dobijaju poruku da je odvikavanje počelo!

Kao odgovor na tu poruku, smanjuje se količina mleka koju proizvodite.

Rezultat? Beba postaje gladnija, pa se često mora davati još jedna flašica formule. I tako se ciklus nastavlja... kulminirajući smanjenjem zaliha majčinog mleka. Jer beba je sada uglavnom na adaptiranom mleku!

Ne dojite bebu samo zbog hrane - već i zbog povezivanja i osećaja udobnosti

Dojenje čini da se vaša beba oseća smireno i zadovoljno dok se prilagođava životu van materice. Naravno, dojenje je neverovatan čin koji pomaže da se povežete sa vašom bebom!

Ako sledite ''vođstvo'' ili ''zahteve'' svoje bebe i pustite je da doji onoliko često koliko želi i koliko god želi - vaša proizvodnja mleka će samo rasti.

Neke mame pokušavaju da povećaju razmak između dojenja kako bi grudima dale više vremena da naprave mleko, ali to nije dobra ideja - jer time zapravo mog usamo usporiti proizvodnju mleka!

Ako iz nekog razloga ne možete direktno da dojite svoju bebu u prvim nedeljama života - možete da izmlazate svoje mleko da biste izgradili i održali zalihe majčinog mleka tokom ovog ključnog perioda.

Kako izgleda vaša proizvodnja majčinog mleka nakon šest nedelja?

Nakon prvog meseca, prolaktin počinje naglo da opada nakon podoja - a vaše mleko je ''zrelo''. Dakle, vaše telo je postalo zaista efikasno u proizvodnji mleka koliko je vašoj bebi potrebno.

Zapravo, u ovom periodu vaše grudi počinju da rade kao da su na ''autopilotu''. Takođe možete primetiti da su vaše grudi mekše, što znači da se uspostavio sistem ponude i potražnje i mlečni kanali su se ''razradili''.

Mnoge žene koje primete da su im u ovom periodu dojenja grudi mekše, uplaše se da su možda izgubile mleko. Ali to je zapravo znak da se vaša proizvodnja majčinog mleka ''smirila'' ili ''uspostavila'' - da je sada u ravnoteži sa potrebama vaše bebe.

Vaša beba stalno raste u ovom periodu, ali uzimaće otprilike istu količinu mleka sa šest nedelja kao i do šest meseci.

Možda ćete primetiti da se vaša beba hrani duže, ali ređe. S druge strane, može biti dana kada se hrani malo manje nego obično – ali zapamtite da je sasvim normalno da bebin apetit varira (baš kao i kod nas)!

Od sada mleko proizvodite samo na osnovu ponude i potražnje. Dakle, što više vaša beba doji (ili izmlazate mleko), više mleka ćete proizvoditi.

Kako funkcioniše sistem ponude i potražnje?

U vašem mleku postoji jedan sastojak koji se zove inhibitor povratne informacije laktacije - koji kontroliše proizvodnju mleka.

Što više mleka sadrže vaše grudi, ima više ovog sastojka – tako da puna dojka proizvodi manje mleka od one koja je skoro prazna.

Iako je uobičajeno da mame brinu o proizvodnji svog mleka i stalno se trude da povećaju zalihe mleka - kada su bebe zdrave i kada dobro rastu, problemi sa količinom majčinog mleka su generalno retki.

Međutim, ako ste iz nekog razloga zabrinute u vezi proizvodnje majčinog mleka, konsultujte lekara ili savetnicu za dojenje.

Koji su znaci da imate nedovoljno majčinog mleka za svoju bebu?

Zabrinuti ste zbog snabdevanja majčinim mlekom?

Mnoge mame koje doje imaju ovu zabrinutost, iako je često neopravdana.

Možete reći da imate dovoljno ili nedovoljno mleka tako što ćete proveriti sadržaj i broj pelena koje vaša beba puni u toku dana i noći.

Nakon prvih nekoliko dana života, vaše dete treba da ima šest ili više mokrih pelena i četiri ili više žućkastih stolica dnevno.

Dobro uhranjeno dete će takođe dojiti ili uzimati ispumpano majčino mleko 8 do 12 puta dnevno, izgledaće zadovoljno nakon svakog hranjenja i stalno dobija na težini.

Često se u ponašanju vaše bebe mogu primetiti znaci male količine mleka, mada u igri mogu biti i neki fizički problemi:

 • Slabo povećanje telesne težine:​ dete ne dobija na težini ili ne napreduje očekivanom brzinom
 • Konstantno hranjenje:​ ovde ne govorimo o klasičnom učestalom dojenju na bebin zahtev, već beba provodi dugo vremena na dojci i čini vam se da nije sita (ovde budite oprezni, jer beba može da traži da doji često kako bi se umirila)
 • Beba često i dugo plače: ovde treba proveriti da li bebu možda muči nešto drugo, a ne glad.

Ako ste zabrinuti za svoje snabdevanje majčinim mlekom, posavetujte se sa stručnjacima!

Šta možete da uradite da povećate zalihe svog mleka?

U prvom redu, savetuje se konzumiranje one hrane i napitaka koji mogu PRIRODNO DA POVEĆAJU KOLIČINU VAŠEG MLEKA!

Mama koja doji takođe gubi više tečnosti svaki dan (zbog proizvodnje mleka) i stoga mora često da pije tečnost kako bi održala svoju hidrataciju na adekvatnom nivou.

Zlatno pravilo je da popijete čašu vode svaki put kada dojite ili izmlazate mleko.

RO! Zraci obuhvataju set od 100% prirodnih, hladno ceđenih, nepasterizovanih sokića sa lekovitom biljkom piskavicom za koju je poznato da prirodno povećava količinu majčinog mleka!

Ovo su zdravi napici koje možete da uzimate tokom dojenja. Oni imaju za cilj da povećaju količinu majčinog mleka, kao i da vam pomognu da unesete brojne hranljive sastojke koji su vama i vašoj bebi (preko vašeg mleka) preko potrebni u ovom periodu!

Konzumiranjem ovih sokova u periodu od minimum 14 dana ćete postići sledeće:

 • Podstiču proizvodnju mleka
 • Pomoć mamama pri dojenju
 • Podstiču lakši otpust mleka iz dojke
 • Obnavljaju, jačaju i stimulišu rast kose kod porodilja
 • Smanjuju mogućnost upalnih procesa u grudima
 • Energetski boost vitamina, minerala i enzima za dojilje

’’RO! Zraci pomažu dojiljama koje imaju problem sa smanjenom proizvodnjom majčinog mleka ili slabijim otpustom mleka iz dojke.’’ - Jelena Perić, specijalista za dojenje i pedijatrijska sestra na 3. najvećoj klinici u Evropi “LMU Klinikum München”.

Napomena:

Dojilje koje imaju bilo kakav hronični ili akutni zdravstveni problem, kao što je Hašimoto, problem sa funkcijom štitne žlezde, koje uzimaju antikoagulantnu terapiju, imaju kardiovaskularne probleme ili bilo koji drugi vid zdravstvenog problema koji zahteva odredjenu terapiju ili kontinuirano praćenje vašeg zdravstvenog stanja - savetujemo da se pre konzumiranja Ro!Zraka, to jest piskavice, posavetujete sa vašim izabranim lekarom.

Nazad
Ostavi komentar

Read our Privacy Policy and Terms of Service.

Related posts

 • Sok od celera i probiotici – Novi moćni par za ZDRAV DIGESTIVNI SISTEM!

  Sok od celera i probiotici – Novi moćni par za ZDRAV DIGESTIVNI SISTEM!

 • Šta se zaista dešava sa vašim telom kada prestanete da jedete BRZU HRANU?!

  Šta se zaista dešava sa vašim telom kada prestanete da jedete BRZU HRANU?!

 • Čišćenje creva možete da uradite uz pomoć ovih PRIRODNIH metoda!

  Čišćenje creva možete da uradite uz pomoć ovih PRIRODNIH metoda!